Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Sijoitus Invest 2008: Osakekurssien nousun odotusta

Helsingin Wanhassa Satamassa järjestetty Sijoitus Invest 2008 -tapahtuma houkutteli paikalle vajaat 5 500 sijoittamisen ammattilaista ja harrastajaa. Näytteilleasettajat olivat erimielisiä siitä, alkaako osakekurssien nousu piakkoin vai jatketaanko pohjalukemissa vielä ensi vuosikin.
Nordea: Maltilla paras lopputulos

Nordean osaston suosituin asiantuntija näytti olevan sijoitusjohtaja Ari Mäkelä. Kiinnostuneet sijoittajat odottelivat hänen puheilleen pääsyä melkein jonoksi asti. Meilläkin oli kysyttävää Mäkelältä: Millä mielellä asiakkaat seuraavat aina vain alemmas ja alemmas vajoavia pörssikursseja?
– Jopa hämmästyttävän tyynesti. Kokeneet sijoittajat ovat ottaneet tämän poikkeuksellisen tilanteen kuin rutiinilla. Kaikki tietävät, että osakemarkkinoilla on sekä hyvä aikoja että huonoja aikoja ja nyt me elämme hyvin huonoja aikoja. Ei nykyinen tilanne miellytä ketään. Kuitenkin tämä asia täytyy ymmärtää, jos ylipäätään haluaa sijoittaa pörssiosakkeisiin, Ari Mäkelä sanoi.
Vaikka osakkeiden hinnat ovat matalalla, Mäkelän mukaan vieläkään ei kannata suin päin ryhtyä ostamaan osakkeita.
– Selvää on, että hinnat ovat nyt alempana kuin esimerkiksi vuosi sitten, mutta emme tiedä, missä tilanteessa ollaan vaikkapa puolen vuoden kuluttua. Oletettu käänne voi tapahtua piakkoin, mutta huonot ajat voivat kestää vaikka koko ensi vuodenkin. Järkevin tapa toimia nyt ja jatkossakin on jakaa panostusta maltilla tasaisesti pitkälle aikavälille. Sijoittajan ei kannata ajaa takaa oletettua ihanteellista ajoitusta oikealle ostohetkelle, sillä se ei todennäköisesti johda myönteiseen lopputulokseen, Mäkelä varoitti.
Mäkelän mukaan jokaisen sijoittajan on tärkeää pitää kaikissa oloissa riittävää likviditeettiä eli maksuvalmiutta.
– Näin ei itse joudu liittymään pakkomyyjien joukkoon.
Pitkäaikainen pörssihistoria osoittaa, että useimmat sijoittajat heräävät ostoksille vasta sitten, kun osakekurssit ovat jo nousseet.
– Tämä ei ole missään mielessä hyvä ratkaisu. Parempi on, että ostetaan osakkeita silloin, kun kaikki näyttää oikein synkältä. Järkevää riskinhallintaa on jakaa hankintoja tasaisesti pitkälle aikavälille, Mäkelä vihjasi.

Hyvä aika osakesijoituksille

Pörssikurssit raahustavat pohjalukemissa. Olisiko nyt hyvä aika ostaa osakkeita rajuun alehintaan?
– Kyllä on. Suorien osakesijoitusten ohella kannattaa harkita sijoittamista osakerahastoihin. Rahastot soveltuvat erityisesti niille, joilla ei ole aikaa tai mahdollisuutta seurata itse osakekursseja, vastasi sijoituspäällikkö Joni Rannikko Sampo Pankista.
Rannikon mielestä sijoittajan kannattaa valita vakavaraisten yhtiöiden osakkeita.
– Näitä ovat esimerkiksi Wärtsilä ja Sanoma. Ehkä metsäteollisuudessakin on kiinnostavia yrityksiä, mutta itse en seuraa niitä. Lopullinen valinta riippuu aina sijoittajan omasta sijoittajaprofiilista, Rannikko sanoi.

Rahastotori: Pudotusta Itä-Euroopassakin

Rahastotorin näyttelyosastolla annettiin tietoa sekä Odinin että East Capitalin sijoitusrahastoista.
– Ruotsalainen East Capital sijoittaa pelkästään Itä-Eurooppaan, josta heillä on yli kymmenen vuoden kokemus, myyntipäällikkö Toni Vehviläinen kertoi.
Vehviläisen mukaan Itä-Euroopankin osakemarkkinat ovat olleet viime kuukausina haasteelliset.
– Etenkin Venäjällä osakekurssit ovat tehneet voimakkaan korjausliikkeen alas päin. Tämä johtuu esimerkiksi öljyn hinnan putoamisesta sekä osakkeita vastaan tehtyjen velkapositioiden realisoinnista. Lähinnä ulkomaiset sijoittajat ovat vetäneet valtavasti pois pääomiaan Venäjältä.
Tällä hetkellä Venäjän osakekurssit ovat vuoden 2003 tasolla.
– Arvostustasot ovat hyvin maltillisia. Tämä tarjoaa pitkäjänteiselle sijoittajalle mielenkiintoisia ostomahdollisuuksia, Vehviläinen sanoi.
Venäjän talouden kasvu on hiljentynyt menneistä vuosista.
– Menneisyydessä vuotuinen kasvu oli jopa kymmenen prosentin tienoilla. Ensi vuodelle on ennustettu alimmillaan 3,5 prosentin kasvua, Toni Vehviläinen totesi.
Vehviläisen mukaan jatkuva kuukausittainen rahastosijoittaminen soveltuu erittäin hyvin piensijoittajille.

RVM: Ilo irti alennusmyynnistä

RVM ilmoitti osastollaan, että yritys on puolueeton neuvonantaja vakuutus- ja sijoitusasioissa.
Wanha Satama on täynnään pettyneitä osakesijoittajia. Mihin nyt kannattaisi sijoittaa?
– Meneillään on osakkeiden alennusmyynti joten on varsin kannattavaa sijoittaa osakkeisiin ja osakerahastoihin, vakuutusmeklari Erkki Nuotio RVM:stä sanoi.
Yritysnimen kolme kirjainta tulevat sanoista Rahasto- ja vakuutusmeklarit.
– Yritys perustettiin aikanaan vuonna 1994 tuolla nimellä. Se jälkeen toiminta on muuttunut melkoisesti. Me autamme löytämään esimerkiksi oikean varainhoitajan, joka soveltuu parhaiten asiakkaan tilanteeseen. Emme siis ole minkään varanhoitajan tai vakuutusyhtiön edustaja vaan etsimme puolueettomasti sellaista asiantuntemusta, jota asiakas kulloinkin tarvitsee.
Nuotion mukaan jo pelkkää vakuutusneuvontaakin säädetään nykyisin lailla.
– Siksi neuvontaa ei voi antaa puhelimitse eikä sähköpostillakaan. Lain mukaan teemme neuvonnasta aina asiakkaan kanssa kirjallisen toimeksiantosopimuksen, jossa on lueteltu meidän velvollisuutemme sekä tietysti myös asiakkaan velvollisuudet.

OP-Pohjola: Pitkäjänteisyys on vahva valtti sijoittamisessa

Nykyisissä osakekursseissa on jotain hyvääkin.
– Kymmenen vuoden periodilla koska tahansa katsottuna osakemarkkina on aina ollut tuottoisampi kuin korkomarkkina. Nyt kun Helsingin pörssi on vuodessa tullut alas 50 prosenttia, tarjoaa tämä oivan mahdollisuuden lähteä hakemaan hyvää tuottoa pitkään salkkuun, sijoituspäällikkö Tommi Hujala OP-Pohjolasta sanoi.
Hujalan mukaan pitkäjänteisesti ajatteleva sijoittaja voi olla rauhallisin mielin nykytilanteessakin.
– En suosittele osakkeiden myyntiä paniikissa. Jos rahaa on sijoitettavaksi, seuraavan vuoden kuluessa osakesijoituksia kannattaa tehdä vaikka neljässä erässä. Ensimmäinen ostos lähiaikoina ja viimeinen ensi vuonna kesälomien jälkeen.
Hujala kannustaa sijoittajia pohtimaan muitakin sijoituskohteita.
– Korkosijoittaja voi tässä laskevassa korkomarkkinassa hyvin miettiä euroalueen valtioiden obligaatioiden ostoa. Itse tekisin tämän merkitsemällä pitkän koron OP-Obligaatiorahastoa, Hujala sanoi.
– Toisaalta OP-ryhmän indeksilainan arvo on sidottu tiettyjen osakkeiden kurssikehitykseen kuitenkin siten, että sijoittaja saa viiden vuoden kuluttua vähintään omansa pois. Tuotto muodostuu indeksilainaan valittujen osakkeiden keskituotosta. Kyse on siis hyvin turvallisesta sijoittamisesta.

FIM: Paluu messuille entisellä nimellä

FIM oli vuoden paussin jälkeen taas entisellä nimellään messujen näytteilleasettajana. Viime vuonna sama messuosasto oli kuulun islantilaispankin Glitnirin hallinnassa. Uutisten mukaan Islannin talouskurimus on kohdellut Glitniriä rankalla kädellä.
– FIM siirtyi takaisin suomalaisomistukseen lokakuun puolivälissä. Nykyisin omistajina ovat puhtaasi yrityksen johtoon kuuluvat henkilöt, sijoitusjohtaja Raoul Konnos FIM:istä totesi.
Vuonna 1994 perustettu FIM tarjoaa varainhoitoa suomalaisille yksityishenkilöille ja institutionaalisille sijoittajille sekä arvopaperien välitystä. Yrityksellä on toimipaikkoja eri puolilla maata.
– Meidän kanssamme voi asioida tulemalla konttoriin tai ottamalla yhteyttä joko puhelimitse tai netin kautta, Konnos sanoi.
FIM tarjoaa asiakkailleen sijoitusosuuksia lähinnä osake- ja korkorahastoihin.
– Nykyisessä epävarmassa taloustilanteessa jatkuva kuukausisijoitus on kaikkein paras ratkaisu. Meillä minimisijoitus on 30 euroa kuukaudessa emmekä ylenkatso ketään asiakasta.
Konnos kehotti sijoittajia pistämään jäitä hattuun.
– Nyt ei kenenkään kannata enää ainakaan myydä osakkeitaan. Nykyisessä tilanteessa kannattaa ehkä pikku hiljaa aloittaa kuukausisäästäminen rahastossa. Varmaa on, että ennen pitkää osakekurssit nousevat tuntuvasti nykytasostaan kuten aina ennenkin on tapahtunut. Itse uskon, että kurssit kääntyvät nousuun jo seuraavan puolen vuoden aikana.
Aremmille sijoittajille FIM tarjoaa perinteistä pitkäaikaista korkotalletusta. Korkotarjous oli messujen aikaan 4,6 prosenttia.

Carnegie: Iloa rahastomenestyksestä

Carnegie Varainhoito Suomi Oy:n ruotsalainen emoyhtiö siirtyi talouskurimuksen uhrina valtion omistukseen. Ikävä uutinen toi mieleen sen, että uskaltavatkohan suomalaiset carnegielaiset edes tulla varaamalleen messuosastolle. Etukäteispelko oli turhaa.
– Sijoitustoiminta jatkuu entiseen tapaan täällä Suomessa, johtaja Sirja Pekkala vakuutti.
Yrityksen osastolla esiteltiin Arvopaperilehden näyttävää artikkelia, jonka mukaan Carnegiella on parhaat rahastot.
– Hyvä menestys johtunee sijoitusstrategiastamme. Rahastomme tuottavat hyvin ja ne toimivat alhaisella riskitasolla. Voittomme oli selkeä, mutta ei ylivoimainen.
On väitetty, että pankit perivät rahastoasiakkailtaan jopa nylkyrimäisiä hallinnointipalkkioita. Pekkala on toista mieltä.
– Esimerkiksi Suomi-rahastossamme vuotuinen hallinnointipalkkio on 1,25 prosenttia. Se on perin alhainen kustannus verrattuna kilpaileviin rahastoihin.
Suurin Carnegien rahastoista on Globaalirahasto Carnegie Worldwide.
– Rahastossa on tällä hetkellä jopa epäeettisiäkin yhtiöitä kuten tupakkafirmoja. Rahastosta on kuitenkin myös eettinen versio Carnegie Worldwide Ethical, joka on menestynyt myös laskevilla markkinoilla jopa varsinaista Globaalirahastoa paremmin, Pekkala sanoi.
Minimisijoitus Carnegien rahastoihin on 5 000 euroa. Siksi ne eivät sovellu niin sanottuun jatkuvaan kuukausisijoittamiseen.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi