Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Ajoturvallisuus on renkaista kiinni – myös syksyllä

Ajoturvallisuus
[rivi korkeus=1]

Moni ajattelee, että hyvä rengas on turvallisuuskysymys vain talvella. Näin ei kuitenkaan ole, sillä syyskelien asettamat haasteet on otettava vähintään yhtä vakavasti kuin talven liukkaat säät.

Kesärenkaiden kunnolla on valtava vaikutus ajoturvallisuuteen. Kehnoilla ja kuluneilla renkailla ajava ottaa aina riskin rattiin tarttuessaan. Riittävillä urasyvyyksillä ja oikealla rengaspaineella varmistetaan paitsi turvallinen matka, myös mahdollisimman tehokas polttoaineen kulutus.

Vältä vaarallinen vesiliirto

Alle neljän millimetrin urasyvyys renkaissa tekee autoilijan alttiiksi etenkin vesiliirrolle. Rankka ukkoskuuro voi yllättää matkalaisen missä ja koska hyvänsä, mutta jo normaali syyssade voi muuttaa tien pinnan vaarallisen liukkaaksi. Oikeanlaisilla renkailla on suuri vaikutus siihen, ettei autoilija joudu vesiliirtoon. Aina vesiliirtoa ei kuitenkaan voi estää, mutta oikeanlaisilla renkailla on huomattava vaikutus jarrutusmatkaan ja tietuntumaan vahingon jo tapahduttua.

– Testit osoittavat, että kuluneella kesärenkaalla vesiliirto alkaa kaarreajossa huomattavasti uusia renkaita aikaisemmin. Myös jarrutusmatkassa oli selkeä ero. Halparenkailla ja kuluneilla renkailla auton jarrutusmatka 80 kilometrin tuntinopeudesta oli 6 metriä pidempi kuin autolla, jossa oli turvalliset ja laadukkaat renkaat, sanoo LTA-johtaja Janne Seitsalo Vianorilta.

Kitkarenkaiden käyttäminen kesäkaudella ei ole suositeltavaa, sillä niiden ominaisuuksia, kuten pintarakennetta ja kumiseosta, ei ole suunniteltu lämpimille keleille. Kitkarenkaan ohjautuvuus on myös aina aitoa kesärengasta huonompi, niin märällä kuin kuivallakin syyssäällä.

Oikea rengaspaine säästää rahaa

Renkaiden valinnalla, niiden huollolla ja ajotavalla on suuri merkitys siihen, kuinka taloudellista autoilu on. Suomalaiset voisivat säästää bensakuluissa arviolta jopa 12 miljoonaa euroa kesässä, jos vain auton rengaspaineet säädettäisiin kohdalleen.

– Rengaspaineet vaikuttavat siihen, miten usein autoilijan täytyy kaartaa bensa-asemalle. Kun renkaassa on liian vähän ilmaa, vierintävastus suurenee. Renkaat lämpenevät ja kuluvat enemmän, mikä taas vaikuttaa polttoaineen kulutukseen, Seitsalo muistuttaa.

Kun paine on kohdallaan, ajomukavuus on huipussaan ja rengas pyörii kevyesti sekä ohjautuu tarkasti. Vajaapaineisina renkaat myös rikkoontuvat helpommin.

Tarkista helposti renkaiden kunto

Renkaiden kulutuspinnan urien syvyyden voi tarkistaa helposti kahden euron kolikkoa apuna käyttäen. Kolikko laitetaan renkaan pääuraan ja jos uran reuna ei peitä hopeareunusta, on aika harkita renkaiden vaihtoa.

[rivi korkeus=1]

Lähde: Mynewsdesk.com

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi