Luetuimmat artikkelit nyt

Maantiekuljetus, Ajoneuvot

Merenkulku, Tullaus, Huolinta

Teknologia, Tuotanto

Verkkolehti

Käytöstä poistetut autonrenkaat saavat uuden elämän asfaltin raaka-aineena

5. lokakuuta 2016

kuusakoski

Suomeen rakennetaan lokakuussa koetieosuus, joka pinnoitetaan autonrenkaiden kumia sisältävällä RMB-asfaltilla (Rubber Modified Bitumen). Käyttämällä rengaskumia bitumin lisäaineena asfaltin kylmäkestävyys paranee, asfaltin halkeamat vähenevät, väsymiskestävyys paranee ja tien melutaso on alhaisempi.

Autonrenkaiden kumia sisältävän RMB-asfaltin elinkaaren aikana on mahdollista saavuttaa jopa 30 – 40 prosentin kustannussäästöt siitä huolimatta, että rakennuskustannukset ovat noin 10 prosenttia kalliimmat verrattuna perinteisillä menetelmillä valmistettuun asfalttiin.
RMB-asfalttia voidaan valmistaa Suomessa käytössä olevilla asfalttiasemilla ilman erillisiä lisälaitteita. Kierrätysrenkaiden hyödyntäminen asfaltin sideaineena on merkittävä edistysaskel myös kiertotalouden näkökulmasta. Kumijauhe on erittäin pitkälle viety uusiomateriaali ja korvaa öljypohjaisia bitumimassoja.
Ruotsissa on tehty jo noin 3 500 tiekilometriä RMB-asfalttia viimeisen 10 vuoden aikana. Muualla maailmassa kumia on käytetty osana asfaltin sideainetta yli 40 vuoden ajan. Ruotsin kokemukset osoittavat, että RMB-asfaltilla voidaan Suomessa parantaa tiestön tilaa ja kehittää uusia rakenteellisia ratkaisuja kestävään tienpitoon. RMB asfaltti soveltuu käytettäväksi Suomessa nopeallakin aikataululla.
Autonrengasmateriaalia RMB-asfalttia sisältävä koetieosuus valmistuu kantatie 67 Alajärvelle.


Piditkö artikkelista? Kerro siitä myös muille!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Yhteistyössä

    Meriverkostot 2020 Honda Mönkijät Lempisana Käännöspalvelut ADR Koulutus Timo Kallionpää Turun Satama – Port of Turku Kiho – Tiedonkeräyksen mestari Tapaturva