Luetuimmat artikkelit nyt

Maantiekuljetus, Ajoneuvot

Merenkulku, Tullaus, Huolinta

Teknologia, Tuotanto

Verkkolehti

Sotalaiva Naantalissa osaksi Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa

29. maaliskuuta 2017

Naantalissa koetaan tänä kesänä historiallisia hetkiä kun yli 100 vuotta vanha von Fersen-luokan sotalaiva M/S Wilhelm Carpelan saapuu Naantalin Venemessuille. Kaikki Suomen sodat nähnyt veteraanialus on edelleen ajokunnossa ja se saapuu messuille omilla koneillaan. Sotatoimien lisäksi alus on osallistunut Suomenlahden miinanraivaustoimintaan ja toiminut pitkään yhteysaluksena Turun ja Utön linnakkeen välillä.

-Aloitimme jo vuosi sitten valmistelemaan Suomen 100 –vuotisjuhlien näkymistä Naantalin Venemessuilla. Oli selvää, että messuille pitäisi tuoda esille jokin merkittävä alus, jonka vaiheet liittyvät tiiviisti Suomen historiaan ja kohtalon hetkiin. Varsinaisissa sotatoimissa mukana olleita aluksia ei vesillä enää kovin montaa ole jäljellä, kertoo Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto.

-Pitkän prosessin ja erinäisten neuvottelujen jälkeen päädyimme tuomaan messuille M/S Wilhelm Carpelanin. Aluksessa tiivistyy Suomen merenkulun ja laivaston historia. Olemme todella ilahtuneita myös siitä, että Valtioneuvoston kanslia on liittänyt M/S Wilhelm Carpelanin Naantalin vierailun Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 viralliseen ohjelmaan, Levanto jatkaa.

Venemessuille saapuva M/S Wilhelm Carpelan on rakennettu Helsingissä Kone ja Silta Oy:n telakalta Venäjän keisarillisen laivaston käyttöön vuonna 1915. Aluksen pituus on 18,3 metriä, leveys 3,9 metriä, syväys 1,8 metriä ja uppouma lastattuna noin 20 tonnia. 80 hv:n petrolimoottori antoi alun perin nopeudeksi noin 10 solmua. Alukseen on myöhemmin vaihdettu moottoriksi 180 –hevosvoimainen Valmet 815D dieselmoottori.

Wilhelm Carpelan palveli laivaston käytössä vuoteen 1977 saakka, jolloin se myytiin yksityisomistukseen. Erinäisten vaiheiden jälkeen alus päätyi Merimuseo Forum Marinumin hallintaan vuonna 2014. Tämän jälkeen alukseen on asennettu jälleen miinanraivauskalusto ja tällä hetkellä alus edustaakin historiallista miinanraivaajaa.
Museoviraston perinnelaivarekisteriin alus kirjattiin vuonna 1995.

-M/S Wilhelm Carpelan on Naantalin Venemessuilla yleisön ihasteltavissa perjantaista sunnuntaihin. Aluksen historian lisäksi messuilla yleisölle kerrotaan miinanraivauksesta ja siitä, mitenvaltava urakka Suomenlahden miinanraivaus on kokonaisuudessaan ollut.
Itse asiassa sodanaikaisia miinoja löytyy Suomen rannikolta edelleen,Levanto kertoo.

Naantalin Venemessut 26. – 28.5.2017 Naantalin Vierasvenesatamassa.
Sisäänpääsymaksu: vapaa sisäänpääsy

 

Lähde: STT


Piditkö artikkelista? Kerro siitä myös muille!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Yhteistyössä

    Tawastia Truck Weekend 2020 Meriverkostot 2020 Honda Mönkijät Lempisana Käännöspalvelut ADR Koulutus Timo Kallionpää Turun Satama – Port of Turku Kiho – Tiedonkeräyksen mestari Tapaturva