Ahtauspäällikön työ vaatii kokonaisuuksien hallintaa
Laivojen lastaus ja purkaus vaatii monien osien yhteensovittamista. Tiukat aikataulut ja yksittäisiin rahtilajeihin liittyvät erityisvaatimukset ovat alan arkipäivää. Ahtauspäälliköltä prosessi edellyttää johtamistaitoa ja kokonaisuuksien hallintaa. Stevena Oy:n ahtauspäällikkö Aku Suikkanen tuntee työn haasteet 20 vuoden kokemuksella.
Toimintaa kolmessa satamassa
Aku Suikkanen on toiminut työnjohtajana ja operatiivisena johtajana Stevena Oy:llä Turun, Naantalin ja Uudenkaupungin satamissa vuodesta 1999. Sitä ennen hän ehti työskennellä kuusi vuotta toisen operaattorin palveluksessa. Suikkasen toimipiste sijaitsee Naantalissa, mutta pääosan työajastaan hän käyttää kenttätyöhön eri satamissa. Hänen lisäkseen tiimiin kuuluu 30 vakituista ahtaajaa ja satamakohtaiset yhteyshenkilöt. Ruuhka-aikoina vahvuutta lisätään tilapäisellä henkilökunnalla.
Resurssien jakaminen satamien välillä vaatii huolellista suunnittelua. Erityisen haastavaa työ on silloin, kun ahtausta odottaa useampi laiva samanaikaisesti. Ahtauksen valmistelu alkaa jo hyvissä ajoin ennen laivan saapumista henkilökunnan ja koneiden resurssoinnilla. Laivat saapuvat yleensä alkuviikosta ja siksi valmistelevia töitä saattaa joutua miettimään viikonloppunakin. Useimmiten kyse on tuontirahdista, joka puretaan ja siirretään tarvittaessa myös johonkin satama-alueen varastoista.
– Ahtaajat liikkuvat eri satamien välillä tarpeen mukaan. Yhden laivan purkaminen ja lastaaminen edellyttää 1 – 25 ahtaajan työpanosta. Koneiden siirtoja tarvitaan enää harvemmin, sillä Stevenalla on satamissa tänä päivänä kattava kalusto omasta takaa, Suikkanen kertoo.
Luottamuksen arvoista asiakaspalvelua
Suikkanen tunnetaan alalla jämäkkänä ammattilaisena, jonka rauhallinen ja tehokas työskentelytapa herättää luottamusta sekä asiakkaissa että omassa organisaatiossa. Suikkanen itse arvioi työtään asiakaspalvelun näkökulmasta.
– Tavoitteena on, että kaikki asiakkaat saadaan palveltua joustavasti. Asiakkaan on voitava luottaa siihen, että työ hoidetaan sovitulla tavalla ja palvelu pelaa, hän kiteyttää.
Täsmällisyyden vaatimus ahtauksessa on Suikkasesta ymmärrettävää, sillä työssä käsitellään huomattavia omaisuuksia. – Kaikkiin ahtauksiin täytyy suhtautua tarkkaavaisuudella, sillä yksittäinen lasti voi olla asiakkaalle satojen tuhansien eurojen arvoinen. Laivoilla on myös etukäteen määritellyt purkaus- ja lastausajat ja niistä poikkeaminen voi maksaa asiakkaalle tuhansia euroja päivässä, hän perustelee.
Tärkeä osa ahtauspäällikön työtä on asiakkaan informoiminen purkulastissa havaituista laatupoikkeamista. Laadun seuranta edellyttää asiakkaan laatuvaatimusten ja sertifiointien tuntemusta.
– Jokaiseen lastiin liittyy omat erityispiirteensä. Esimerkiksi teräksen kohdalla saatamme raportoida vääntymistä ja jos rehulastissa ilmenee jotain sinne kuulumatonta, asiakkaan on saatava tietää siitä ennen kuin lasti päätyy tehtaalle, Suikkanen konkretisoi. – Myös meidän toimintamme on sertifioitua. Sitä ohjaavat ISO 9001 ja ISO 14001 –laatustandardit sekä rehualan Coceral GTP -standardi, hän kuvaa tiiminsä laatuvaatimuksia.