Kaluston myynnin ja takaisinvuokrauksen suosio kasvussa
Secto laajensi tänä vuonna ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä leasing-palvelunsa kattamaan yritysautojen lisäksi myös työkoneet, laitteet ja raskaan kaluston. Nyt yrittäjä voi myydä koko kalustokantansa ja vuokrata sen takaisin itselleen. Näin yrityksen tase puhdistuu kaluston osalta velasta ja kassavaje helpottuu.
Yritysautoille ja työkoneille leasing-, rahoitus- ja hallinnointiratkaisuja tarjoava Secto Oy laajensi tänä vuonna palveluvalikoimaansa. Tähän asti yrittäjä on voinut hankkia uudet autot leasingrahoituksella tai myydä omistamansa autokalustonsa Sectolle, joka on vuokrannut sen takaisin yrittäjälle leasing-sopimuksella. Näin yrittäjä on saanut rahaa autostaan velkojen kuittaamiseksi tai kassavajeen paikkaukseen ja kuitenkin voinut pitää arvokkaan, itselle sopivaksi varustetun kaluston omassa käytössään.
– Moni asiakkaamme kysyi, että miksi emme samalla ostaisi ja vuokraisi myös työkoneita kuten nosturiautoja, traktoreita, erilaisia trailereita tai muuta yrityksen liikkuvaa kalustoa. Idea oli hyvä ja päätimme toteuttaa sen, Secton myyntijohtaja Linus Baer kertoo.
Palvelu on ollut täydessä toiminnassa vuoden 2017 alusta lähtien.
Irti velasta
Suomen mittakaavassa Secton palvelu on ainutlaatuinen, sillä ainakaan Baer ei ole nähnyt muilla toimijoilla yhtä laajaa myynti- ja takaisinvuokrausjärjestelmää.
Samalla yrittäjä pystyy hallinnoimaan takaisinvuokraamiaan ajoneuvoja ja koneita yhden kanavan kautta. Sectolla sitä kutsutaan Fleet Manager-portaaliksi, jota kautta yrittäjä näkee koko kalustokantansa tilanteen. Fleet Manager-portaalin avulla yritys voi myös hallinnoida koko yrityksen käytössä olevan pienkaluston.
– Uusi palvelu on otettu hyvin vastaan. Usein yrityksessä on osamaksulla hankittua tuotantokalustoa kuten trukkeja, nostureita ja traktoreita. Kun Secto ostaa taseessa olevan kaluston ja vuokraa sen takaisin yrittäjälle, kaluston rahoitusvelan ja myyntihinnan välinen erotus palautuu yrittäjän kassaan rahana. Näin yrittäjä pääsee irti velasta, joka rasittaa tunnuslukuja.
Pääomaa investointeihin Kalustokannan myyntiä ja takaisinvuokrausta ei käytetä vain velkojen kuittaamiseen, sillä Baer on huomannut ilmiön lisääntyvän talouden piristyessä.
– Nousukaudella yrityksellä voi olla tarve rahoittaa esimerkiksi operatiivista toimintaansa tai investoida lisähenkilöstöön, laitteisiin tai työkaluihin. Lisäksi tuotantoalalla haasteena ovat asiakkaiden pitkät maksuajat. Loppuasiakkaalta tai tilaajalta laskutettu työ voi olla huonoimmassa tapauksessa jopa 90 päivän nettomaksuajalla.
Kaluston myynti ja takaisinvuokraus voi olla myös rahoitusvaihtoehto factoring-laskutukselle, joka tarkoittaa myyntisaatavien eli yrittäjän lähettämien laskujen panttaamista luottoa vastaan. Baerin mukaan factoring-laskutuksessa palkkiot voivat olla suhteessa korkeita, vaikka yleinen korkotaso olisikin matala.
– Nyt on taloudessa hassu tilanne. Korot ovat alhaalla, paitsi yrittäjälle, joka tarvitsisi vakuudetonta lainaa. Leasingrahoituksessa sen sijaan kohde käy vakuutena. Näin kaluston myynti-ja takaisinvuokrausmenettelyn ansiosta ei tarvitse hakea pankista investointilainaa.
Suomalainen yritys
Secton asiakaskunta koostuu pienistä ja keskisuurista yrityksistä, joissa on yleensä alle sata leasing-kohdetta.
– Meillä on ideana, että yritykselle on meiltä aina sama yhteyshenkilö, palvelun pitää olla rentoa ja siinä pitää olla maalaisjärki mukana. Olemme suomalainen yritys ja tuotteemme ja tapamme toimia on kehitetty suomalaista yrityskulttuuria varten.
Myyntiin ja takaisinvuokraukseen sopivat parhaiten alle viisi vuotta vanhat henkilö- ja pakettiautot, jotka ovat ALVvähennyskelpoisia. Työsuhdeautoista arvonlisäveroa ei voi vähentää, joten ne eivät sovellu menettelyyn järkevästi.
Perävaunuissa ja työkoneissa ikähaitari ei ole niin tarkka, kunhan kone on yritykselle itselleen kelvollinen ja luotettava.
Artikkeli on julkasitu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 5 / 2017. Voit lukea sen maksutta myös digilehdestä.