Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Liikenneturva: Alle 135 cm pitkät lapset tarvitsevat autossa matkustaessaan turvaistuinta

Turvaistuinta hankkiessa on monen valinnan edessä. Lapsi tarvitsee turvaistuinta 135 cm pitkäksi asti, joten asia on myös ajankohtainen useimmissa autoilevissa perheissä alakoululuokille asti. Valinnassa auttaakseen Liikenneturva on koonnut lyhyet ohjevideot niistä perusteista, mitä lasta turvallisesti autossa kuljettaessa on syytä ottaa huomioon.

Liikenneturva kysyi viime kesänä verkkokyselyssä* lasten vanhemmilta kriteerejä lapsen turvaistuimen hankinnassa. Valtaosalla (91 %) neljän tärkeimmän tekijän joukosta erottui turvallisuus. Istuimen helppokäyttöisyyttä ja testimenestystä arvostivat noin puolet kyselyyn vastanneista.

”On luonnollista ja hienoa, että lasta kuljetettaessa halutaan panostaa turvallisuuteen. Kun lapsen matkustamista autossa mietitään, olisikin hyvä muistaa kolme pointtia. Ensimmäisenä, että lapsi kulkee selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi asti. Toiseksi, lapsi tarvitsee istuinta, kunnes on yli 135 cm pitkä – eli usein alaluokille asti. Ja kolmanneksi, että takapenkki on lapselle autossa se turvallisin paikka”, listaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Takapenkki tenavalle turvallisin

Lapsen kasvaessa joudutaan siirtymään istuimesta toiseen. Liikenneturvan tuoreessa neljän videon sarjassa käsitellään keskeisiä näkökohtia, joita tulisi ottaa huomioon eri-ikäistä lasta kuljetettaessa. Vauva matkustaa turvakaukalossa ja taapero selkä menosuuntaan asennettavassa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään. Leikki-ikäinen siirtyy aikanaan turvavyöistuimeen, joka hyödyntää auton omia turvavöitä. Mutta myös koulun aloittava lapsi tarvitsee turvalaitetta.

”Pienen lapsen kohdalla turvaistuimen kanssa skarpataan. Mutta tärkeä on muistaa, että lapsi tarvitsee turvaistuinta myös taaperovuosien jälkeen. Alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee turvalaitetta, ja sitä edellyttää myös laki – myös niillä lyhyemmilläkin matkoilla ja kauppareissuilla”, Loikkanen painottaa.

Iästä riippumatta yhteistä on, että takapenkki on autossa se turvallisin paikka lapselle. Esimerkiksi turvatyynyillä varustettu auton etupenkki voi onnettomuustilanteessa olla lapselle jopa hengenvaarallinen.

”Kun lapsen opettaa johdonmukaisesti autosta ja kuljettajasta riippumatta matkustamaan takapenkillä, ei ennen jokaista matkaa tarvitse käydä keskustelua etupenkillä matkustamisesta”, Loikkanen tuumii.

Tarkista istuimen ja auton yhteensopivuus

Turvaistuinta hankkiessa on olennaista varmistaa istuimen ja oman auton yhteensopivuus. Auton ohjekirjassa on usein kattavat luvut koskien lasten kuljettamista. Istuimen valmistajan verkkosivuilta voi varmistaa sen, että malli on yhteensopiva oman auton kanssa.

”Kätevintä on mennä auton kanssa turvaistuinostoksille. Näin voi varmistaa myyjän kanssa istuimen yhteensopivuuden autoon ja sen, kuinka istuin kiinnitetään autoon oikeaoppisesti”, Loikkanen vinkkaa.

Lapsi kannattaa ottaa mukaan istuinostoksille. Näin myyjän kanssa voi käydä läpi myös turvaistuimen säädöt vöitä ja pääntukia myöten.

”Viisipistevyökiinnitys on ehdottomasti turvallisin kiinnitysmuoto. Näin lapsi pysyy istuimessa paikallaan, jos auto kääntyy esimerkiksi katon kautta ympäri”, Loikkanen painottaa.

Kolme vinkkiä lapsen turvalliseen kuljettamiseen autossa

  • Lapsi istuu turvaistuimessa selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi asti.
  • Lapsi tarvitsee istuinta, kunnes on yli 135 cm pitkä – eli usein alaluokille asti.
  • Takapenkki on lapselle autossa turvallisin paikka.

*Liikenneturva kysyi lasten turvallisesta kuljettamisesta kesällä 2017. Kysely oli verkkolomakkeella, jota mainostettiin lasten vanhemmille. Yhteensä kyselyyn vastasi yli tuhat aikuista, joista naisia oli 90 prosenttia. Alle kouluikäisiä lapsia kuljetti henkilö- tai pakettiautolla vastanneista yhdeksän kymmenestä.

Lähde: Liikenneturva

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi