Liikenneturva: Kansalaisten omat havainnot tien liukkaudesta varoitusten laatimisen avuksi
Tähän aikaan vuodesta liukastumistapaturmia tapahtuu verrattain paljon, vaikka joulukuun ja tammikuun pääkallokelit ovatkin tapaturmatilastoissa oma lukunsa. Koska jalankulkijat eivät ole vielä tottuneet syksyn liukkaisiin, herättelee Pysy pystyssä -kampanja kansalaisia kiinnittämään huomiota liukastuviin keleihin.
Ilmatieteen laitos kerää havaintoja liukkaudesta
Lämpömittari ei kerro tietoa siitä, ovatko kulkuväylät liukkaat vai eivät. Liukkaudesta ei saada ajantasaisia havaintoja mittareilla. Sen vuoksi Ilmatieteen laitos on alkanut kerätä kansalaisten omia havaintoja asiasta. Niitä seurataan Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä. Meteorologit käyttävät jalankulkijoiden havaintoja varoitusten laatimisen tukena.
Ylimeteorologi Sari Hartonen kertoo, että Ilmatieteen laitos kaipaa tietoa tilanteista, jolloin kulkuväylät ovat laajalti liukkaat ja liukkaus haittaa normaalia kävelyä. Tyypillisesti erittäin liukasta on, kun jään päällä on lunta tai vettä. Lumi voi myös muuttua erittäin liukkaaksi tamppaantuessaan.
Sovellus näyttää muiden merkinnät
Omia säähavaintoja voi lähettää Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella. Sen käyttäjät myös näkevät muiden tekemiä havaintoja. Tietojen avulla voi tarvittaessa itse varautua vaihtelevaan säähän.
Sää-sovelluksesta on ilmestynyt uusi versio, jossa voi nyt ilmoittaa myös talvisen kelin havaintoja. Säähavaintojen lähettämistä varten on syytä pysähtyä, ettei liukastu puhelinta näpytellessään. Sovelluksen käyttäminen ei vaadi rekisteröitymistä, ja se on saatavilla Android- ja iOS-puhelimille.
Tarkista sää ja ennakoi – keskity kävelyyn
Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa jalankulkijoita ennakoimaan tien mahdollista liukkautta.
”Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä ja valitse kengät kelin mukaan. Ne pienentävät riskiä kaatua. Lisäksi paikasta toiseen siirtymiseen on syytä varata aikaa, sillä kiireessä liukas tienpinta yllättää useammin kuin varovasti kulkien”, kertoo Kaarina Tamminiemi Pysy pystyssä -kampanjasta.
Ilmatieteenlaitoksen varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Omat havainnot: http://ilmatieteenlaitos.fi/omat-havainnot
Pysy pystyssä -kampanja: pysypystyssä.fi