Sääsovellus automatisoi meriliikenteen
Oululaisen TestLab Finlandin kehittämällä säähavaintojärjestelmällä voidaan siirtää säätietoja laivoille niiden sijainnista riippumatta. Kansainvälistä meriliikennettä helpottavan MareCast-palvelun avulla merialukset säästävät reittivalinnoillaan tuhansia euroja kuussa.
MareCast on maailman älykkäin säähavaintojärjestelmä. Tätä mieltä on järjestelmän teknisen alustan kehittäneen TestLabin toinen perustaja, Janne Tolonen. Eikä hän kehu sovellusta turhaan: se ennustaa tuulet, merivirrat, aallot ja niiden korkeudet. Se kertoo menneen, nykyisen ja tulevan. Palvelu ennustaa jopa jäät.
”Pystymme antamaan reaaliaikaista tietoa jään paksuudesta ja jäälauttojen liikkeistä. Se erottaa meidät muista kilpailijoista”, Tolonen sanoo.
MareCastin suurin hyöty tulee reitin optimoinnin mahdollisuudesta. Sovellus ottaa huomioon eri sääparametrit ja tarjoaa kapteenille reittivaihtoehtoja, jotka ovat taloudellisimpia ajaa.
”Oikean reitin valinnalla voi säästää viidestä kymmeneen prosenttia polttoainekuluissa”, Tolonen kertoo.
Meriliikenne nykyaikaistuu
TestLab halusi uudistaa meriliikenteen ennakoitavuuden. Aikaisemmin tietoa siirrettiin merillä seilaaville laivoille satelliittiyhteyksien avulla, mikä oli erittäin kallista. MareCastin avulla siirrettävä data taas on rajattu: kapteeni pystyy valitsemaan palvelusta suoraan tietyn merialueen ja parametrit, mitä hän haluaa tietää. Ainoastaan valittu tieto siirretään.
”Palveluhinta muodostuu optimoinnin avulla aivan erilaiseksi”, Tolonen kertoo.
MareCastin avulla myös laivojen näkyvyys paranee. Jatkossa laivojen ja rahtien omistajat, tullit ja viranomaiset näkevät reaaliaikaisesti, missä alukset kulkevat.
Käytännössä MareCast muokkaa meriliikennettä nykyaikaisemmaksi. Palvelusta olisi hyötyä kaikille pohjoisilla merialueilla liikennöiville laivoille, joten sen kaupallinen potentiaali on ilmeinen.
”Esimerkiksi logistiikkaketju tehostuu, kun nähdään, milloin laivat ovat tarkalleen tulossa ja menossa”, Tolonen kertoo.
Tekes auttoi kriittiseksi
MareCast on kehitetty yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. TestLab tarjoaa tuotteelle teknisen alustan, ja Ilmatieteen laitokselta tulee palveluun säädata.
Tekes on ollut mukana MareCast-projektissa sen alusta asti. Tekes on tukenut muun muassa tuotekehitystä ja toiminut sparraajana projektin läpiviennissä.
Tolonen kertoo, että Tekesin kriittisyys pakotti miettimään jokaisen yksityiskohdan tarkasti läpi.
”Teimme niin tarkat suunnitelmat, ettei tarvinnut miettiä, mitä seuraavaksi. Tekes osasi kyseenalaistaa asioita. Se sai meidät miettimään varasuunnitelmia: miten huomioimme mahdolliset tilanteet ja miten esimerkiksi osaaminen taataan. Suunnittelimme myös alihankintaverkoston valmiiksi etukäteen.”
Tolonen kertoo, että MareCastia kehitetään koko ajan edelleen. Koepilottiasennukset tehtiin viime vuoden alkukesästä, ja tällä hetkellä on menossa kolmas versio pilotista.
”Muokkaamme jatkuvasti algoritmia ja ennustuksia, jotta niistä tulee entistä parempia ja laivojen kulku vaikeissa olosuhteissa helpottuu. Tavoitteena on, että laivat kulkisivat itsestään isojen valtamerien yli.”