Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Toimi oikein ”dieselbakteerin” kanssa

Eri tahot ja ”asiantuntijat” antavat ristiriitaisia ja musta tuntuu -ohjeita. On kuitenkin tärkeää toimia oikein ja välttää suurempia vaurioita.

Kuvassa olevat näytteet on kaikki samasta tankista 6 viikon ajalta. Ensimmäisessä (vasemmalla) on näyte ennen polttoaineen käsittelyä. Sen jälkeen on annettu 1 shokkiannostus Grotamaria ja parin viikon päästä miedompi annostus. Viimeinen (oikealla) pullo on lopputulos.

Schülke & Mayr on tutkinut dieselpolttoaineissa esiintyviä mikrobeja jo 1970 luvun alusta ja ensimmäinen versio bakteereita tuhoavasta aineesta Grotamar:ista tuotiin markkinoille 1974. Tästä lähtien Schülke & Mayr on tutkinut polttoainenäytteitä eri puolilta maailmaa ja kehittänyt Grotamar:ia aina mikrobikantojen kehityksen mukaan.

Merina Ay toimii vahvasti mukana tässä kehitystyössä Itämeren ja Pohjoismaiden alueella keräämällä näytteitä aluksista, ajoneuvoista ja työkoneista puhdistusten yhteydessä ja toimimalla läheisessä yhteistyössä alan huoltohenkilöstön, varustamoiden sekä muiden yritysten kanssa.

Koska markkinoilla on useita eri valmistajien aineita, muutama tärkeä seikka tulisi ottaa huomioon käytettäessä mikrobikasvustoja tuhoavaa ainetta: Onko tuote moottorivalmistajien hyväksymää, täyttääkö polttoaine vielä aineen annostuksen jälkeen EN590 standardin sekä antaako aine suojaa korroosiota vastaan.

Mikrobit ovat näkymättömiä mutta muodostavat näkyvää limaa

Säiliöön pesiytyvät mikrobit ovat itsessään ihmissilmälle näkymättömiä, mutta kun ne pääsevät lisääntymään, alkavat ne muodostaa ns. biolimaa, jonka suojassa mikrobit voivat elellä rauhassa. Tämä biolima on se osa, joka aiheuttaa ensimmäisenä käyntihäiriöitä. Kun biolimaa on kertynyt tarpeeksi, alkaa sitä irrota tankin seinämistä ja kulkeutua polttoainejärjestelmää pitkin suodattimille. Optimaalisissa olosuhteissa mikrobien määrä kaksinkertaistuu 20 minuutissa. Seuraavan 20 minuutin jälkeen niitä on 4, sitten 8, 16, 32, 64 … 10 tunnin kuluttua mikro-organismeja on 1,073,741,824. Nopea lisääntyminen selittää bioliman ja -levän suunnattoman muodostumisen saastuneissa polttoainetankeissa.

Jotkin moottorinkorjaajat kehottavat olemaan lisäämättä mitään lisäainetta, koska silloin biolima hajoaa ja pääsee liikkeelle. Ongelma ei kuitenkaan ole bioliman hajoaminen, koska se tapahtuu joka tapauksessa, käytetään hajottavaa ainetta tai ei. Ongelma on silloin, jos ei ryhdytä kayttämään torjunta-ainetta. Tällöin mikrobit jatkavat lisääntymistään ja biolimaa muodostuu koko ajan yhä enemmän. Ennen pitkää biolima tukkii koko polttoainejärjestelmän. Tämän lisäksi mikrobien aiheuttama korroosio on luultavasti tuhonut teräksisen säiliön. Mikrobit voivat aiheuttaa vakavan korroosion todella lyhyessä ajassa. Mikrobit voivat hyökätä teräksen sekä alumiinin kimppuun. Kuoppamainen korroosio on laajalle levinnyt ongelma, jota tavataan usein laivoissa ja aluksissa. Seurauksena voi olla vuoto polttoainetankissa.

Kenen polttoaineessa sitä bakteeria on

Kaikki polttoaine on pääsääntöisesti puhdasta jalostamolta ja jakeluasemalta lähtiessä. Mikrobeja voi tulla polttoaineeseen lähes mistä tahansa: maasta, ilmasta, vedestä ja jopa iholta.

Polttoaineyhtiöt mainostavat polttoaineitaan puhtaiksi ja sitä ne toki ovatkin, mutta polttoaineyhtiöt eivät pysty vaikuttamaan siihen, kuinka polttoaineita käsitellään. Mainoksissa näkyy myös polttoaineita joihin eivät mikrobit pääse pesiytymään. Polttoainehan on loppujen lopuksi eloperäistä, eli siinä esiintyy aina elämälle suosiollisia aineksia.

Kuvassa näkyy kasvatustestin tulos, kun polttoaineessa on mikrobitartunta. Punaiset pisteet ovat mikrobiesiintymiä. Saasteeton testi näyttäisi kauttaaltaan vaaleankeltaiselta.

Toimi oikein

Usein ensimmäiset havainnot mikrobien aiheuttamasta limasta ja levästä ovat käyntihäiriöt sekä ruskea, valkoinen tai musta lima suodattimessa. Tällöin on syytä kurkata säiliöön ja todeta tilanne silmämääräisesti. Mikäli säiliössä jo näkyy lima- / leväkasvustoa, tulisi kaikki näkyvä kasvusto poistaa mekaanisesti ja vaihtaa polttoaine uuteen sekä suorittaa lisäaineen annostelu uuteen polttoaineeseen. Mekaaninen puhdistus poistaa vain näkyvän kasvuston, itse mikrobit jäävät elämään säiliön pintoihin ja jatkavat uuden bioliman kasvattamista.

Mikäli säiliössä ei vielä ole näkyvää kasvustoa, mutta polttoainesuodattimeen kertyy limaa, on parasta suorittaa tai teettää mikrocount polttoainetesti.

Talvikausi on polttoaineille vaikea ja säilyvyys on heikkoa. Paras tapa taata keväällä mukava käyttöönotto on tankata syksyllä säiliö täyteen ja lisäaineistaa polttoaine. Kun oikeita lisäaineita käytetään oikein ja harkiten päästään tulokseen jolloin ei tarvitse huolehtia polttoaineen säilyvyydestä eikä siitä, mitä se tekee moottorille. Aina kannattaa kääntyä alan ammattilaisen puoleen. Ammattilainen osaa opastaa oikein aineiden käytössä. On myös korjaajia jotka pelkäävät oman työmääränsä vähenemistä, kannattaa harkita silloin ohjeiden oikeellisuutta.

www.dieselbakteeri.fi
www.merina.fi

Artikkeli on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 3 / 2017.

Lue koko artikkeli näköislehdestä maksutta!

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi