Luetuimmat artikkelit nyt

Maantiekuljetus, Ajoneuvot

Merenkulku, Tullaus, Huolinta

Teknologia, Tuotanto

Verkkolehti

Liikennevirasto: Siistitty levähdysalue voi näyttää kaatopaikalta jo parin päivän jälkeen

21. kesäkuuta 2018

Liikennevirasto ja ELY-keskukset pyrkivät pitämään levähdysalueet siistissä kunnossa, mutta laittoman roskaamisen takia tehtävä on vaikea. Lisäpanostukset jätehuoltoon söisivät tiestön kunnossapidon rahoja.

Monilta maanteiden levähdysalueilta löytyy samanlaista tavaraa kuin jätelaitoksista: vanhoja huonekaluja, auton renkaita ja rakennusjätettä. Näky ei ole kaunis. Asia saa myös kunnossapidon ammattilaisen vihaiseksi.

”Taukopaikat pysyisivät siisteinä, mikäli ihmiset veisivät roska-astioihin vain sinne kuuluvaa jätettä. Tällä tarkoitan automatkan aikana syntyneitä pieniä roskia, kuten eväspapereita”, toteaa kunnossapidon aluevastaava Antti Laine ELY-keskukselta.

Laittoman roskauksen takia roska-astioiden tyhjennysvälit ovat kuitenkin liian harvassa. Levähdysalue voi näyttää kaatopaikalta jo pari päivää siistimisen jälkeen.

”Saamme melko paljon palautetta levähdysalueiden kunnosta. Ymmärrän palautteen, sillä sottaisessa ympäristössä on ikävä pitää lepotaukoa. Teemme parhaamme, mutta tienpitäjä ei voi ryhtyä yhdyskuntajätteiden kerääjäksi. Kaikki jätehuoltoon käytetty lisäpanostus on pois teiden kunnossapidosta”, kertoo Laine.

Vie jätteet sinne, minne ne kuuluvat

Tienpitäjän tavoitteena on saada tienvarsien laiton roskaaminen vähentymään.

Käytännössä roskaamiseen on puututtu esimerkiksi levähdysalueiden puuston harvennuksella. Laittoman roskaamisen kiinnijäämisriskiä on saatu nostettua, koska monelle taukopaikalle on suora näköyhteys tieltä. Näin ympäristörikkomuksella voi olla monia silminnäkijöitä. Levähdysalueille on tarkoitus myös tuoda kylttejä, joissa kerrotaan lähimpien jätelajittelulaitosten sijainnit.

”Levähdysalueet pysyvät siisteinä vain yhteispelillä. Nöyrä pyyntöni on, että kukaan tienkäyttäjä ei enää veisi yhdyskuntajätteen keräyspaikalle kuuluvaa tavaraa levähdysalueelle”, Laine sanoo.


Piditkö artikkelista? Kerro siitä myös muille!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Yhteistyössä

    Tawastia Truck Weekend 2020 Meriverkostot 2020 Honda Mönkijät Lempisana Käännöspalvelut ADR Koulutus Timo Kallionpää Turun Satama – Port of Turku Kiho – Tiedonkeräyksen mestari Tapaturva