Luetuimmat artikkelit nyt

Maantiekuljetus, Ajoneuvot

Merenkulku, Tullaus, Huolinta

Teknologia, Tuotanto

Verkkolehti

Energiateollisuus: uutta hallitusta odottaa pelinrakentajan rooli EU:n ilmastopolitiikassa

9. toukokuuta 2019

Vastahakoinen Itä-Eurooppa saatava mukaan ilmastotalkoisiin 

Hallitusneuvotteluissa on syytä linjata, millaisen roolin Suomi ottaa   heinäkuussa alkavalla puheenjohtajakaudellaan Euroopan unionissa. Tänään, Eurooppa päivänä, Eurooppa-neuvosto kokoontui Sibiuun Romaniaan keskustelemaan EU:n tulevaisuudesta ja vahvistamaan yhtenäisyyttä. Ilmastopolitiikan osalta yhteistä säveltä ei vielä löytynyt. Kahdeksan Länsi-Euroopan maata halusivat, että EU:n vahvistaisi kunnianhimoiset pitkän aikavälin päästövähennyssuunnitelmat, mutta Itä-, ja Keski-Eurooppa eivät ole lähteneet mukaan. Saksa, Italia ja Puola ovat toistaiseksi olleet asiasta kovin hiljaa.

“Suomen on puheenjohtajakaudellaan näytettävä diplomaattiset taitonsa ja saatava pitkän aikavälin ilmastostrategialle kaikkien jäsenmaiden tuki”, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. Selkeän tavoitteen asettaminen on edellytys eurooppalaisen energiamurroksen nopeuttamiselle, ilmastotieteen asettaman aikataulun puitteissa. Suomalainen vähäpäästöinen energiajärjestelmä tarjoaa hyvä mittatikun muille EU maille, mutta Suomen mallin käyttöönotto edellyttää hallitukseltamme päättäväistä EU-ohjausta.

Seuraavan kerran Eurooppa-neuvosto yrittää päästä ilmastokysymyksissä eteenpäin kesäkuun huippukokouksessa, mutta on odotettavissa, että päätyö jää Suomen puheenjohtajuuskaudelle. Hyvä tavoite olisi saada vahva EU:n tahtotilaa määrittelevä loppulausuma aikaiseksi neuvoston kokouksessa lokakuussa, ennen Santiagossa Chilessä joulukuussa pidettävää kansainvälistä ilmastokokousta. Tässä on kesän kuluessa aloittavalle hallituksellemme vaikuttamisen paikka.


Piditkö artikkelista? Kerro siitä myös muille!


Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Yhteistyössä

    Lempisana Käännöspalvelut ADR Koulutus Timo Kallionpää Turun Satama – Port of Turku Kiho – Tiedonkeräyksen mestari Tapaturva