Perinteikäs 91-vuotias kuljetusliike aloitti aurinkoenergian hyödyntämisen Porissa
Ympäristökuormitusta halutaan pienentää myös kuljetusalalla. Porissa kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n terminaalin katolle on asennettu 336 aurinkopaneelia. Auramaa on yksi Suomen suurimmista logistiikka-alan yrityksistä, joka toimii osana Kaukokiito-ketjua. Nykyaikaisen kuljetuskaluston lisäksi Auramaa panostaa kiinteistöissään ympäristöystävälliseen tekniikkaan. Jatkossa elintarviketerminaalin suurta kylmävarastoa viilennetään aurinkoenergialla. Aurinkosähköjärjestelmän toimitti Biolan Ekoasuminen, ja SolarThor-paneelit asensi ETH Group.
Kuljetusliike Auramaa asennutti talvella Porin terminaalin katolle 336 aurinkopaneelia, joiden nimellisteho on 109,2 kWp. Lumen sulamisen jälkeen aurinkoenergiaa on päästy heti hyödyntämään.
− Porin terminaalissa on 2000 m2:n kylmävarasto, joka pidetään +4 asteessa ympäri vuoden. Aurinkoenergian hyödyntäminen viilennykseen on järkevää, koska silloin kun viilennystarve on suurimmillaan, myös auringon säteilyenergiaa saadaan eniten. Nyt maaliskuussa on tähän mennessä saavutettu noin 10 prosentin säästö edellisvuoden sähkönkulutukseen verrattuna. Ja kesää kohti päivän pituus ja säteilyn voimakkuus vielä kasvavat, kertoo Auramaan henkilöstöpäällikkö Jukka Vataja.
Pilottikohde energiaomavaraisuuden lisäämiselle
Auramaa on Kaukokiito-ketjun suurin osakasliikennöitsijä. Yhtiöllä on kymmenen omaa tavaraliikenneterminaalia ja kolme varastohotellia. Kiinteistöissä on panostettu ympäristöystävälliseen tekniikkaan esimerkiksi led-valaistuksessa ja lämmitysratkaisuissa. Uusimmissa tiloissa on käytössä maalämpö.
– Aloimme jo pari vuotta sitten tutkia aurinkoenergian hyödyntämistä kiinteistöissämme. Porin elintarviketerminaali kartoitettiin sopivimmaksi pilottikohteeksi, koska kylmävaraston takia energiankulutus on siellä suurinta. Terminaalin kautta jaellaan keskusliikkeiden ja valtakunnallisesti toimivien lihajalostetehtaiden tuotteet päivittäin Satakunnan alueen kauppoihin, laitoksiin ja ravintoloihin, Vataja kuvailee.
– Tarkoituksemme on kerätä ensin kokemuksia Porin aurinkovoimalasta ja käydä läpi vastaavan tekniikan hyödyntämistä systemaattisesti niin nykyisissä ja kuin mahdollisissa uusissa kiinteistöissämme, Vataja lisää.
SolarThor-aurinkopaneelit kestävät myrskyt ja lumikuormat
Aurinkosähköjärjestelmän toimitti Biolan Ekoasuminen Oy. Biolan on Auramaan pitkäaikainen yhteistyökumppani. Asennuksesta vastasi ETH Group Oy.
– Jokainen järjestelmä suunnitellaan räätälityönä. Alkukartoitus on projektin tärkein vaihe. Sähkönkulutuksen lisäksi huomioimme muun muassa kiinteistön ilmansuunnat, kattorakenteiden kantavuudet ja mahdolliset kuormitukset esimerkiksi räntälumimassoille. Näin järjestelmän teho saadaan mitoitettua tarkasti kohteen tarpeisiin, mainitsee Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala.
Porin terminaalin katolle on asennettu kelluvana asennuksena SolarThor-aurinkopaneeleja, jotka on tehty kestämään ankariakin sääolosuhteita. Ne kestävät lumikuormaa jopa tuhat kiloa neliötä kohden, eli enemmän kuin katon rakenteilta vaaditaan.