Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Säröjä ja vuotoja kattolaseissa – ”auton yleistyvän varusteen hajotessa voi päätä palella”

Kattoikkunat ja jopa koko katon peittävät lasit yleistyvät henkilöautoissa. LähiTapiolan havaintojen mukaan ne saattavat rikkoutua esimerkiksi ulkoisesta iskusta, myrskyssä tai törmäyksessä. Kokosimme keinoja vahinkojen ehkäisyyn.

Autojen ikkunalaseille sattuvat vahingot ovat yksiä yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia ajoneuvovahinkoja. Perinteisesti niitä on sattunut etenkin tuulilaseille, ja silloin tällöin rikkoutuu myös sivu- ja takalaseja. Viime aikoina autoissa ovat yleistyneet myös kattolasit. LähiTapiola korvaa niihin tulleita vaurioita satoja vuosittain.

– Kattoikkunat ja jopa koko katon peittävät panoraamalasit alkavat olla hyvin yleisiä uusissa autoissa. Lisäksi niitä näkee paljon maahan käytettyinä tuoduissa, hyvin varustelluissa autoissa. Kun lasit katoissa yleistyvät, lisääntyvät todennäköisesti myös niihin kohdistuneet vauriot. Siksi riskitilanteisiin on hyvä varautua, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Jos peltikattoon tulee lommo, ei se useinkaan estä ajamista. Kattolasin rikkoutuminen tai vuoto voi kuitenkin olla hankala.

– Kattolasien suosion kasvu on helppo ymmärtää, sillä ne tarjoavat matkustajille paremman näkyvyyden ja lisäävät luonnonvaloa autossa. Jos kattolasi kuitenkin hajoaa, voi vesi ja viima päästä sisään ja penkeille levitä lasinsiruja. Näin syyssäillä reikä katossa ajaessa voisi eittämättä hieman päätä palella. Tarvittaessa rikkoutuneen ikkunan voi väliaikaisesti suojata esimerkiksi muovilla ja vahvalla teipillä, kertoo korvauspalveluiden asiantuntija Matti Arvo LähiTapiolasta.

Iskut ylhäältä riskinä – törmätessä ei joustoa

Tuulilaseissa yleiset iskemät ja halkeamat syntyvät tyypillisesti teiltä lentävistä kivistä ja nastoista. Auton päällä olevia laseja pikkukivet eivät kuitenkaan usein hajota, sillä törmäyskulma on eri ja kiven vauhti hiipuu matkalla. Sen sijaan katossa vaakatasossa oleva lasi voi vaurioitua esimerkiksi ylhäältäpäin tulevasta iskusta.

– Lasikatto voi luonnollisesti hajota, jos auton päälle kaatuu puu tai siihen tipahtaa esimerkiksi oksa tai muu esine. Myrskyissä myös suuret rakeet voivat runnella kattoja, mutta onneksi tällaiset vahingot ovat hyvin harvinaisia. Kuitenkin jo ihan autotallin ylhäältä laskeutuva ovi tai irti päässyt suksiboksi voivat vaurioittaa kattolasia, joten näitä kannattaa harmillisten tilanteiden välttämiseksi varoa, sanoo Arvo.

Jos kattolasiin tulee naarmua suurempi vaurio tai halkeama, se kannattaa usein jo turvallisuussyistä korjata.

– Kattolasit ovat osa auton kantavia rakenteita, joiden tarkoitus on suojata matkustajia heihin törmäyksessä kohdistuvilta iskuilta. Jos auton ikkunoissa on vaurioita, se saattaa osaltaan vähentää korin antamaa suojaa. Eheät lasit kestävät törmäyksessä paremmin, vaikka saattavat toki itsekin paineessa hajota, kertoo Alaviiri.

Kattolasien vahinkojen ja vuotojen ehkäisyssä auttavat varovaisuus ja kunnossapito.

– Vuotojen välttämiseksi ikkunat kannattaa aika ajoin tarkistaa ja katsoa, että tiivisteet ovat kunnossa. Lunta katolta poistaessa kannattaa tietysti varoa, ettei harjassa ole hiekkaa, kuten muitakin laseja puhdistaessa, vinkkaa Arvo.

Keinoja vahinkojen ehkäisyyn – näin pääset nauttimaan kattolaseista

  • Kun olet ostamassa autoa, testaa ja tarkista kattolasien toimivuus. Kattoikkunoita ja lasikattoja on hyvin monenlaisia: esimerkiksi osa niistä avautuu osin, osa kokonaan. Käytettyä autoa ostaessa voit esimerkiksi tiedustella, voitko käydä koeajolla auton kanssa pesulassa.
  • Varaudu myrskyyn ja tuuleen. Kaatuvien puiden ja lentävien esineiden aiheuttamilta vahingoilta voi välttyä, jos ajaa auton talliin tai katokseen myrskyn lähestyessä. Jos asut kaupungissa, yksi vaihtoehto on myös ajaa auto parkkihalliin. Jätä se ainakin riittävän loitolle puista.
  • Lastaa huolella. Jos harrastukset edellyttävät esimerkiksi suksien tai polkupyörän kuljettamista katolla, hanki tukeva kattoteline ja varmista, että sen kiinnitykset varmasti pitävät. Kaikki vakuutukset eivät välttämättä korvaa lastin kattolaseille aiheuttamia vahinkoja, jos kuormaus pettää ajon aikana.
  • Muista huolto. Vaikka et avaisi kattolasia usein, tarkista silti aika ajoin, että kaikki toimii. Avausmekanismi toimii pääsääntöisesti sähköllä. Puhdista lasit, tarkista tiivisteiden kunto ja lisää tarvittaessa voiteluainetta.
  • Vakuutus turvana vahinkojen varalle. LähiTapiolan Loisto- ja Laajaan kaskoon kuuluu lasivakuutus, joka korvaa vauriot, jotka aiheutuvat suoraan ulkoapäin ikkuna- ja kattolaseihin osuneista iskuista. Nykyisin lasivakuutuksen voi ottaa lisäturvana myös Osakaskoon.
FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi