Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Ennätysten vuosi 2021: STIHL tahkoi yli viiden miljardin euron liikevaihdon viime vuonna

STIHL rikkoi viime vuonna ennätyksiä niin liikevaihdon, myynnin, tuotannon kuin henkilöstömääränkin osalta. STIHL tulee lähitulevaisuudessa vahvistamaan kansainvälistä yhteistyötä. Yhtiö tuo markkinoille lukuisia akku- ja bensiinikäyttöisiä uutuustuotteita ammattilaisille ja kotikäyttäjille.

STIHL toimitusjohtaja Michael Traub esittelee STIHL MSA 300 moottorisaha, joka on tällä hetkellä maailman tehokkain akkukäyttöinen moottorisaha.

Laadukkaista puutarhan- ja metsänhoidon tuotteista tunnettu STIHL kertoo tehneensä ennätyksellisen 5,06 miljardin euron liikevaihdon viime vuonna, mikä tarkoittaa yli kymmenen prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna.

“Sen lisäksi, että rikoimme ennätyksiä myynnin ja tuotannon osalta, ylitimme viiden miljardin euron rajan ensimmäistä kertaa yrityksen 95-vuotisen historian aikana. Haastavista olosuhteista huolimatta STIHL pystyi pitämään tuotannon täydessä vauhdissa koko vuoden. Tämä kertoo myös henkilöstön osoittamasta omistautumisesta ja joustamisesta”, kertoo yhtiön johtokunnan puheenjohtaja Michael Traub.

Kasvua kaikilla markkinoilla – erityisesti puutarhatuotteiden kysyntä on kasvanut

Puutarhatuotteiden myynti kasvoi merkittävästi viime vuonna, mikä kertoo ihmisten kasvaneesta kiinnostuksesta puutarhanhoitoon. Erityisesti Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuluttajat ovat panostaneet aikaisempaa enemmän pihanhoitoon ja etsivät sitä varten laadukkaita ja helppokäyttöisiä tuotteita. Uudet tuoteinnovaatiot ja suotuisat sääolosuhteet lisäsivät myyntiä myös muualla maailmassa.

STIHL-verkkokaupassa rikottiin myös myyntiennätyksiä, ja kasvua näkyi sekä kuluttajille että ammattilaisille tarkoitetuissa tuotteissa. Akkukäyttöisten laitteiden suosio näkyi edelleen, mutta bensiinikäyttöisten ammattilaistuotteiden kysyntä jatkui myös vilkkaana.

”Myyntiluvut osoittavat, että asiakkaamme pitävät molempia tuotesegmenttejä tärkeinä. Aiomme jatkossakin investoida akkukäyttöisiin tuotteisiin bensiinikäyttöisten työkalujen liiketoiminnasta tinkimättä”, Traub kertoo.

STIHL olisi pystynyt tuotannollisesti myymään enemmänkin tuotteita, mutta kansainväliset toimitusketjujen häiriöt aiheuttivat haasteita. Traubin mukaan nykyisen maailmantilanteen vuoksi tuotteiden saatavuutta voi olla vaikeaa ennustaa lähitulevaisuudessa.

STIHL teki merkittäviä investointeja ja valmisti ennätysmääriä tuotteita

STIHL teki viime vuonna erilaisia investointeja yhteensä 331 miljoonan euron edestä, mikä on liki 17 prosenttia edellisvuotta enemmän. Valtaosa (92 %) investoinneista ohjautui kansainvälisiin tuotantolaitoksiin, koska STIHL teki useiden satojen miljoonien eurojen investointeja eri puolilla maailmaa sijaitsevien tehtaiden lisäkoneiden ja -järjestelmien hankintaa varten turvatakseen tuotannon ja vastatakseen kasvaneeseen kysyntään. Suurimmat investoinnit tehtiin Brasilian sylinterituotantoon, kolmiosaisten terälevyjen tuotantoon Yhdysvalloissa, ketjutuotantoon Sveitsissä sekä kampiakseleiden ja muovin tuotantoon Saksassa.

Muita merkittäviä lukuja ja tapahtumia viime vuodelta:

  • Vuonna 1926 perustettu ANDREAS STIHL AG & Co. KG kirjasi toiseksi korkeimman vuotuisen tuotantomäärän koskaan.
  • Yhdysvaltojen Virginia Beachilla sijaitseva STIHL Inc. onnistui kasvattamaan moottoriyksiköiden tuotantoa 19 prosentilla.
  • Vuonna 2006 perustettu Kiinan toimipiste juhlisti 25 miljoonatta tuotettaan Qingdaossa. Tehostettujen toimenpiteiden ansiosta STIHL onnistui kasvattamaan Kiinan tuotantoaan lähes 50 prosentilla vuoteen 2019 verrattuna. 
  • STIHL valmisti Brasilian toimipisteellä 100 miljoonannen sylinterin. Vuodesta 1996 lähtien São Leopoldossa toiminut tehdas on onnistunut kasvattamaan tuotantokapasiteettiaan merkittävästi. 
  • Sveitsin ketjutehdas ylsi uuteen ennätykseen kasvattamalla tuotantoaan jopa 20 prosentilla. Lisäksi tehtaalla investoitiin merkittäviä määriä koneiston laajentamiseen. Yhtiö panosti erityisesti itse kehitettyihin ja valmistettuihin erikoislaitteisiin, joita hyödynnetään erilaisissa valmistusprosesseissa ja ketjujen kokoonpanossa. 
  • STIHL-konsernin tytäryhtiö ZAMA laajensi valikoimaansa ja on valmistanut kalvokaasuttimia ja johdinsarjoja viime vuodesta lähtien. Johdinsarjojen tuotannon lisääminen on tulevaisuuden investointi, sillä niitä tarvitaan kaikkiin bensiini- ja akkukäyttöisiin tuotteisiin sekä iMOW-robottiruohonleikkureihin. 
  • STIHL ottaa uuden muovintuotantolaitoksen käyttöön Tirolissa kesällä 2022. Tämä lisää vertikaalista integraatiota alueella, sillä STIHL valmistaa valtaosan akkukäyttöisistä tuotteistaan juuri Tirolissa (ml. STIHL MSA 300, joka on markkinoiden tehokkain akkukäyttöinen moottorisaha).

Saksan liikevaihto kasvoi toimitushaasteista huolimatta

STIHL onnistui kasvattamaan sekä myyntiään että liikevaihtoaan Saksassa viime vuonna. Ammattilaistuotteiden kysyntä aina metsätaloudesta rakentamiseen ja puutarhanhoidosta viherrakentamiseen pysyi yhtä suurena kuin yksityisille kuluttajille suunnattujen tuotteiden kysyntä. Saksalaiset haluavat selvästi investoida kodin ja puutarhan kunnossapitoon. Myös verkkokauppa kasvoi Saksassa huomattavasti, vaikka kova kysyntä ja kuljetushaasteet pidensivät tuotteiden toimitusaikoja.

Saksalainen perustajayhtiö teki ennätystuloksen ja käy läpi muodonmuutosta

ANDREAS STIHL AG & Co. KG jatkoi viime vuonna kasvuaan ja teki liki 1,6 miljardin euron ennätysliikevaihdon, joka tarkoittaa yli 15 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Työntekijöiden määrä kasvoi yli yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.

STIHL solmi koronapandemian keskellä sopimuksen työpaikkojen ja toiminnan turvaamiseksi vuoteen 2025 asti. Sopimus takaa työllistymisen emoyhtiössä, taloudellisen tuen jatkokouluttautumiseen sekä 200 miljoonan euron investoinnit rakennuksiin ja koneisiin. STIHL on tällä hetkellä murrosvaiheessa muuttumassa mekaanisen suunnittelun yhtiöstä mekatroniikka- ja ohjelmistoasiantuntijaksi. Sopimus työpaikkojen ja toiminnan turvaamiseksi varmistaa, että yhtiö pystyy tekemään muutoksia ja luomaan uusia innovaatioita tulevien vuosien aikana. STIHL aikoo tulevaisuudessakin investoida IT-infrastruktuuriin, tutkimukseen ja kehitystyöhön. Yhtiö tulee keskittymään enenevässä määrin tulevaisuuden liiketoiminta-alueisiin, kuten akkuihin, elektroniikkaan, robotiikkaan, tekoälyyn ja verkkokauppaan.

Uusia akku- ja bensiinikäyttöisiä tuotteita kuluttajille ja ammattilaisille

“Tuotekehityksemme on asiakaslähtöistä, joten mukautamme valikoimaamme asiakkaiden toiveiden ja vaatimusten mukaan. On ollut ilo nähdä kaikki tämän kevään aikana lanseeratut uutuustuotteet, joilla pystymme helpottamaan asiakkaidemme työskentelyä luonnossa”, Traub kertoo.

Lisää uutuuksia tullaan lanseeraamaan lähiaikoina. Huomionarvoista on myös se, että ammattilaisille suunnattu STIHL AP -akkujärjestelmä, joka kattaa jo nyt kymmenkunta erilaista sovellusta ja yli 30 työkalua, on tarkoitus ottaa käyttöön useissa eri STIHL-tuotteissa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi