Suomalainen autourheilu on edelleen vastuullista – AKK:n ympäristösertifikaatti pysyi korkeimmalla tasolla
Suomalaisen autourheilun kattojärjestö AKK-Motorsport on uusinut kansainvälisen autoliiton FIA:n kolmen tähden ympäristösertifikaattinsa. FIA:n ympäristöohjelma (FIA Enviromental Accreditation Program) tarjoaa maailmanlaajuisesti sidosryhmilleen työkalut ja viitekehyksen ympäristötoimien mittaamiseen ja parantamiseen.
Kolmitasoisen sertifikaattijärjestelmän avulla FIA kannustaa jäsenliittojaan toimimaan kattojärjestön ympäristöohjelman mukaisesti. Järjestön tavoitteena on saada kaikille FIA:n jäsenille vähintään yhden tähden luokitus vuoden 2025 loppuun mennessä. Kolme tähteä on määrä saada kaikille vuonna 2030.
241 FIA:n jäsenyhdistyksestä 27 on tällä hetkellä saanut ympäristösertifikaatin. Näistä kolmeen tähteen on yltänyt kaikkiaan 11 jäsenliittoa.
Juuri julkaistun FIA:n ympäristöraportin mukaan kolmen tähden sertifikaatin uusivat tänä vuonna AKK-Motorsportin lisäksi myös Saksan DMSB, Norjan NBF ja Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien EMSO.
– Autourheilulle ympäristövastuu ja kestävän kehityksen teemat ovat erittäin tärkeitä, ja ovat olleet luontainen osa toimintaamme jo pidempään. Korkeimman tason sertifioinnin uusiminen kertoo onnistuneesta työstä tällä saralla ja myös siitä, että olemme jatkossakin sitoutuneet kehittämään toimintaamme. Me esimerkiksi koulutamme vuosittain yli kaksisataa kilpailuiden päätoimitsijaa, jotka saavat koulutuksesta myös kilpailun ympäristövastaavan pätevyyden, sanoo AKK-Motorsportin pääsihteeri Anssi Kannas.
AKK-Motorsportin lisäksi myös Suomen MM-ralli, Secto Rally Finland, on ansainnut FIA:n korkeimman tason ympäristösertifikaatin.
Uusi vastuullisuusohjelma pohjaa YK:n arvoihin
AKK-Motorsportin hallitus vahvisti kesäkuun alussa liiton uuden vastuullisuusohjelman.
Uusi ohjelma pohjautuu Suomen olympiakomitean eettisiin ohjeisiin ja FIA:n vastuullisuusohjelmaan, jotka molemmat ammentavat YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelmasta.
AKK Motorsportin vastuullisuusohjelma perustuu ensisijaisesti viiteen peruspilariin: Hyvä hallinto, turvallinen toimintaympäristö, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ympäristö ja ilmasto sekä antidoping.
– Vastuullisuusohjelmamme kokoaa yhteen liittomme vastuullisuuskokonaisuudet, jotka ovat aikaisemmin olleet erillään omina osakokonaisuuksinaan. Samalla päivitimme muun muassa liiton johtamisjärjestelmän sekä hyvän hallinnon ohjeistukset, ja nyt nämä kaikki ovat kootusti yhdessä liiton vastuullisuusohjelmassa, Kannas sanoo.