Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Uudet turvalaitteet parantavat liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta Kokkolan ratapihalla

Kokkolan ratapihan turvalaitejärjestelmä on uudistettu Väyläviraston hankkeessa. Uusien turvalaitteiden ja tietoteknisen liikenteenohjauksen ansiosta ratapihan liikenne on nyt entistä turvallisempaa ja sujuvampaa. Lisäksi hanke on vähentänyt ratapihojen korjausvelkaa. Turvalaitejärjestelmä otettiin käyttöön tämän vuoden toukokuussa, mutta järjestelmää päivitetään edelleen.

Kokkolan ratapihan uudistus tukee eurooppalaisen rautatieliikenteen hallintajärjestelmän (ERTMS) mahdollista käyttöönottoa tulevaisuudessa. Hallintajärjestelmän tavoitteena on yhdenmukaistaa rautatieliikenteen standardeja ja järjestelmiä Euroopassa.

”Uuden turvalaitteiston käyttöönotto onnistui odotusten mukaisesti. Turvalaitteiden nykyaikaistaminen kohentaa turvallisuutta ja junaliikenteen sujuvuutta ratapihalla”, kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Jouni Vauhkonen.

Turvalaitejärjestelmän käyttöönoton yhteydessä matkustajien kulkureitit juna-asemalla muuttuivat hieman. Uusi järjestelmä helpottaa myös ratapihan huollon yhteensovittamista junaliikenteen kanssa.

Viimeistelyjä tehdään kesällä 2024

Hanke valmistui keskeisiltä osin aikataulussaan, mutta viimeistelyjä tehdään vielä kesän 2024 aikana. Tällöin poistetaan muun muassa raide-eristimiä, joita ei enää tarvita uudessa turvalaitejärjestelmässä. Kustannustason nousun ja hankkeen laajuuden muutoksen vuoksi hankkeen budjetti ylittyi noin kahdella miljoonalla eurolla. Hankkeen lopulliset kustannukset ovat noin 13,7 miljoonaa euroa.

”Turvalaitejärjestelmän kaikkia toiminnallisuuksia ei ole vielä voitu ottaa käyttöön. Järjestelmää tullaankin vielä päivittämään”, kertoo Vauhkonen.

Junaliikenteen nopeutta rajoitetaan edelleen Kokkolan ratapihan alueella. Viimeistelyjen jälkeen nopeusrajoitus nostetaan normaaliksi.

Lisätietoja hankkeesta: https://vayla.fi/kokkolan-turvalaitteiden-uusiminen

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi