Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Autoliitto muistuttaa: Lasten koulumatkaa kannattaa harjoitella kesän aikana

Noin 58 000 ekaluokkalaista aloittaa elokuussa koulutaipaleensa ja yhteensä alakouluikäisiä lapsia on reilut 350 000. Varsinkin pienimmille koululaisille itsenäinen kulkeminen liikenteessä on vierasta ja lapset näkevät monet tilanteet eri tavalla kuin aikuiset.

Kuvituskuva / Adobe Stock

Mikäli lapsi on aloittamassa syksyllä koulun eikä hänen kanssaan ole vielä perehdytty koulumatkaan ja siihen liittyvään liikennekäyttäytymiseen, on viimeistään nyt sen aika. Reitti kouluun kannattaa kulkea lapsen kanssa useamman kerran ja antaa lapsen itse havainnoida autot sekä tehdä päätöksen siitä, milloin tienylitys on turvallista. Aikuinen luonnollisesti puuttuu tarvittaessa asiaan.

”On tärkeää korostaa, että kenenkään muun tekemiin ratkaisuihin ei pidä luottaa, vaan aina on itse havainnoitava tilannetta. Esimerkiksi kaverin perässä ei siis saa juosta suin päin tien yli.”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen neuvoo.

Kun koulureitti on huolellisesti opeteltu, lapsen tulee harjoitusmielessä kulkea matka aivan itse. Vanhempi voi tarkkailla tilannetta huomaamatta, satunnaisissa paikoissa, matkan varrella.

Älä poukkoile

Autotiet ja niillä kulkevat ajoneuvot eivät ole ainoita vaaranpaikkoja koulumatkalla. Tienylitystä edeltävän huolellisen havainnoinnin lisäksi on syytä painottaa myös yllättävään poukkoiluun liittyviä riskejä.

”Vaaratilanne aiheutuu esimerkiksi, jos yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän reunasta ryntää yllättäen sen toiselle puolelle varmistamatta, lähestyykö edestä tai takaa pyöriä, mopoja, sähköpotkulautoja tai muita välineitä”, Vesalainen varoittaa.

Varovasti myös valoristeyksessä

Tutullakin matkalla voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, jos esimerkiksi liikennevalot eivät toimi. Tätä varten on tärkeää, että lapselle on kerrottu tällaisen tilanteen mahdollisuudesta ja hänet on ohjeistettu toimimaan siinä. Muutenkin on tärkeää muistuttaa lasta, että liikennevaloissa vihreän valon palaessakin on täytyy havainnoida sivuille ennen suojatielle astumista.

”Aina on mahdollista, että joku ajaa punaisia päin, vaikka niin ei saisi koskaan tapahtua, ja saattaahan sieltä tulla hälytysajoneuvokin”, Vesalainen muistuttaa.

Puhelin ei kuulu liikenteeseen

Lapsen kanssa pitää sopia myös puhelimenkäytön pelisäännöt. Puhelinta ei saa käyttää liikenteessä liikuttaessa. Tämä koskee niin soittamista, viestittelyä kuin pelailua ja netin selaamista. 

”Puhelimeen ei pidä vastata tai kirjoittaa viestiä liikenteessä. Soittajalle tai viestin lähettäjälle voi sitten palata myöhemmin, turvallisemmassa tilanteessa ja paikassa. Tässäkin asiassa aikuisten pitää toimia hyvänä esimerkkinä”, Vesalainen ohjeistaa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi