Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Miten valita sopivat renkaat sähköautoon? Lue Vianorin vinkit

Oikea rengasvalinta pidentää sähköauton toimintasädettä, korostaa sen parhaita puolia ja parantaa turvallisuutta. Jos ajat sähköautolla, kannattaa aina varmistaa, että rengasvalmistaja on määritellyt renkaan joko sähköautolle sopivaksi tai nimenomaan sähköauton renkaaksi. Ammattilaisen tekemällä tarvekartoituksella selviää, mikä on paras mahdollinen rengas autollesi.

Sähköautot ovat tarkasti ohjautuvia ja nopeasti kiihtyviä, joten niiden alle kannattaa valita rengas, joka tuo nämä piirteet esille. Renkaita ei voi asennuksen jälkeen vain unohtaa vaan ne tulisi tarkistaa säännöllisesti.

Sähköautossa on hyvä tarkastaa ilmanpaineet tarpeeksi usein, koska jokainen rengas kantaa suurta massaa. Vajaapaineinen rengas nostaa vierintävastusta, jolloin se myös syö liikkumiseen tarvittavaa energiaa enemmän kuin oikein paineistettu rengas. Kannattaa myös seurata merkkejä epätasaisesta kulumisesta.

– Kun rengas lähtee kulumaan väärin, sitä ei voida täysin pysäyttää. Jos huomaa, että rengas alkaa kulua epätasaisesti, ohjauskulmat on hyvä tarkistuttaa ja vaihtaa renkaiden paikkoja, vaikka kesken kauden, rengas- ja autohuoltoketju Vianorin kaupallinen tuotepäällikkö Janne Lindström vinkkaa.

Sähköauton renkaita ei kannata lähteä vaihtamaan omassa pihassa, sillä suurimmassa osassa sähköautoista renkaanvaihto vaatii nelipilarinostimen. Jos sähköautoa nostaa väärästä kohtaa, akusto saattaa vahingoittua.

Oma ajotapa ja -tottumukset avainasemassa

Renkaita valitessa kannattaa miettiä omaa ajotapaa ja sitä, millaista ajoa sähköautolla pääasiassa tulee. Vianorin palvelupisteissä asiakkaille tehdään aina tarvekartoitus, jossa käydään ajoneuvon lisäksi läpi ajotapaa ja tyypillisiä ajoja. Sen perusteella valitaan parhaiten sopivat renkaat.

Sähköauton rengasvalinnassa kannattaa huomioida ainakin nämä seikat:

  • Kantavuus: Akkujen tuoma lisäpaino tekee sähköautosta raskaamman kuin vastaavan kokoisesta polttomoottoriautosta. Valitse siis kuormitusluokaltaan sopivat renkaat, sillä muuten renkaat kuluvat tavallista nopeammin ja voivat vaurioitua ajettaessa. Renkaan kantavuus on merkitty renkaan sivupintaan.
  • Rengaskoko: Sähköautojen rengaskoko on yleensä suurempi perinteiseen polttomoottoriautoon verrattuna. Selvitä, mitkä valikoimissa olevista renkaista ovat sopivan kokoisia autoosi.
  • Vierintävastus: Mitä matalampi vierintävastus, sitä taloudellisemmat ja ympäristöystävällisemmät renkaat ovat. Valitsemalla matalan vierintävastuksen renkaat sähköauton toimintasäde yhdellä latauksella pitenee. 
  • Äänitaso: Kun valitset renkaita sähköautoon, kiinnitä huomiota äänitasoon. Alhainen rengasääni parantaa ajomukavuutta.

– Renkaita vertaillessa EU-rengasmerkinnät auttavat löytämään hiljaiset ja vierintävastukseltaan alhaiset renkaat. EU-merkinnästä saa myös tietoa renkaan märkäpidosta, joka vaikuttaa oleellisesti kesärenkaan turvallisuuteen, Lindström muistuttaa.

Turvallisuus ja riittävä urasyvyys tärkeintä myös sähköauton renkaassa

Laadukkaiden ja hyväkuntoisten renkaiden rooli korostuu varsinkin märillä pinnoilla sekä yllättävissä tilanteissa.

– Märällä pinnalla kesärenkaan riittävä urasyvyys on avainsana myös sähköautolle. Lain mukaan kesärenkaan pienin sallittu urasyvyys on 1,6 millimetriä. Tämä on kuitenkin jo vaarallisen vähän, sillä urasyvyyden alittaessa neljä millimetriä renkaan vesiliirto-ominaisuudet huononevat merkittävästi. Siksi suosittelisin uusien kesärenkaiden hankkimista sähköautoon urasyvyyden ollessa alle neljä millimetriä, Lindström sanoo. 

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi