Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Moottori vertaili autoilun kustannuksia: Tuleeko sähköauto bensiinikäyttöistä halvemmaksi?

Sähköauto lähtee kalliimman hankintahintansa vuoksi kustannusvertailuun takamatkalta, mutta ottaako se bensiiniauton kiinni edullisempien käyttökustannustensa ansiosta? Moottorin selvityksen mukaan hintaeron voi ajaa kiinni, mutta ei kaikissa tapauksissa.

Kun harkitaan uuden auton hankintaa sähköauton ja polttomoottoriauton välillä, viime kädessä ratkaisevaa on raha. Sähköauton kalliimpi hinta on ilmeinen syy valita polttomoottoriauto, mutta miten käy, kun kustannuksissa huomioidaan kaikki käyttökulut kolmen vuoden ajalta?

Moottori vertaili sähkö- ja bensiiniautojen kokonaiskustannuksia arvon alenemisesta aina huolto-, vakuutus-, rahoitus- ja polttoainekuluihin asti. Vertailuun valittiin viisi sähköautoa ja kullekin pariksi ominaisuuksiltaan mahdollisimman vastaava bensiiniauto. Merkeistä mukana olivat BMW, Hyundai, Peugeot, Škoda sekä Toyota.

Suurin osa vertailun sähköautoista oli noin 10 000 euroa polttomoottorivastinettaan kalliimpia. Sähköautojen arvonalenemakin on hieman korkeampi – kuukausikuluiksi laskettuna ero on 50–200 euroa. Päälle tulee vielä autorahoituksen korko, joka aiheuttaa kalliimmalle autolle enemmän kuluja. Sähköautojen vakuutukset ovat niin ikään kautta linjan muutaman satasen polttomoottoriautoja kalliimpia. BMW:n 4-sarjan kohdalla ero on vertailussa jopa 800 euroa.

Epävarmuutta arvonalenamaan tuovat sähköautojen kohdalla myös autonvalmistajien yllättävät ja isot hinnanpudotukset. Jos hankkii auton ennen hinnanpudotusta, arvosta sulaa pois monta tonnia ja ostoksesta tulee yhtäkkiä huomattavasti kalliimpi.

– Kuten jutussamme todetaan, varman päälle ottajana voisi suosia merkkejä, jotka ovat jo tehneet isot hinnanpudotuksensa, Moottorin toimituspäällikkö Jussi Saarinen vinkkaa.

Käyttökuluissa sähköauto alkaa kuitenkin ottaa polttomoottoriautoa kiinni. Sähköauton tekninen ylläpito on edullisempaa, mikä näkyy huoltohinnoissa. Esimerkiksi Hyundai Konan kohdalla täyssähköauton huolenpitosopimuksen hinta vain noin puolet polttomoottori-Konan vastaavasta.

Sähköauto voittaa bensiiniauton myös polttoainekuluissa. Moottorin vertailussa bensiinin hinta oli 1,865 €/l ja sähkön 20 snt/kWh. Sähköä saa usein kotilatauksessa huomattavastikin edullisemmin, mutta toisaalta kaupallisilla latauspisteillä sähkö maksaa enemmän.

Lopputuloksena kaikilla vertailun sähköautoilla voi ajaa niiden kalliimmat hankintahinnat kiinni. Tosin se, millä ajosuoritteella hinta kuroutuu umpeen, riippuu autosta. Esimerkkilaskelman BMW:llä ja Toyotalla kustannukset kohtaavat 20 000 kilometrin vuotuisilla kilometreillä, kun Hyundailla pitää ajaa 30 000 ja Peugeotilla 35 000 kilometriä vuodessa. Škodan tapauksessa vertailuun valitun Enyaq-Octavia -parin ero umpeutuu jo 15 000 vuotuisilla kilometreillä.

– Laskelman lopputulokseen vaikuttavat kunkin autoilijan omat käyttötottumukset, mutta laskelmasta voi silti päätellä, että ainakaan paljon ajavan ei kannattaisi suoraan hylätä sähköautoa kalliimman ostohinnan perusteella, Moottorin päätoimittaja Eila Parviainen sanoo.

Jotta tavoite Suomen autokannan sähköistymisestä saavutettaisiin, sähköautojen kallista mielikuvaa pitäisi saada himmennettyä erilaisin veroeduin.

– Vaikka valtion talouden paineet ovat kovia, pitää tulevissa veroratkaisuissa katsoa euroja syvemmälle. Uuden täyssähköauton hankinta pitää olla houkuttelevaa, jotta meille saadaan laajempi käytettyjen täyssähköautojen kanta toisen tai kolmannen omistajan ulottuville, Parviainen toteaa.

Vertailun autot

BMW 420i A Business – BMW i4 eDrive35 Charged  

Hyundai Kona 1.6 GDi Hybrid 141 hv 6DCT-aut Style – Hyundai Kona Electric 65 kWh 217 hv Style           

Peugeot 2008 Active Puretech 130 EAT8-automaatti – Peugeot E-2008 Active 54 kWh 156    

Škoda Octavia Combi 2.0 TSI 190 4×4 Style DSG Autom – Škoda Enyaq 85x 4×4 Style Business Line        

Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Active FWD – Toyota bZ4X Active Edition FWD

Koko artikkeli on luettavissa myös täältä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi