Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Norwegian-konsernin tulos parani kausiluonteisesti hiljaisella vuosineljänneksellä

Norwegian kirjasi 763 miljoonan Norjan kruunun liiketappion (EBIT) konsernille vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Tulos parani merkittävästi verrattuna vuoden 2023 ensimmäiseen vuosineljännekseen, vaikka vuosineljännekseen vaikutti heikompi Norjan kruunu.

Norwegianin likviditeettiasema koheni 10,4 miljardiin Norjan kruunuun vuosineljänneksellä, joka piti sisällään menestyksekkään Widerøen hankinnan.

Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Norwegian-konsernin liiketappio (EBIT) oli 763 miljoonaa Norjan kruunua, kun liiketappio oli 916 miljoonaa Norjan kruunua samalla vuosineljänneksellä viime vuonna. Liiketulokseen vaikuttivat negatiivisesti valuutan arvonmuutoksen vaikutukset, jotka johtivat 126 miljoonan Norjan kruunun nettotappioon muissa tappioissa/(voitoissa) tällä vuosineljänneksellä. Norwegianin likviditeettiasema parani ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 10,4 miljardiin Norjan kruunuun ja siihen sisältyi Widerøen hankintaan liittyvä käteissuoritus. Norwegian-konsernin laivasto, mukaan lukien Widerøe, käsitti yhteensä 136 lentokonetta, joista 87 oli Norwegianin ja 49 Widerøen lentokonetta.

– Huomattava parannus vuoteen 2023 verrattuna on selvä merkki, että monet aloitteistamme sekä tuloissa että kustannuksissa saavat aikaan halutun vaikutuksen ja vievät meitä oikeaan suuntaan. Lisäksi olemme kasvattaneet kapasiteettiamme tulevaa sesonkia, uusia reittejä ja taajuuksia varten. Odotamme kovasti, että voimme toivottaa vilkkaan kesäkauden lentomatkustajat tervetulleiksi houkutteleviin kohteisiin eri puolilla Eurooppaa, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.

Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Norwegian-konsernilla oli 4,8 miljoonaa matkustajaa, joista Norwegianilla oli 4,0 miljoonaa matkustajaa ja Widerøella 0,8 miljoonaa matkustajaa. Norwegianin kapasiteetti oli 3 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna ja 13 prosenttia alhaisempi kuin edeltävällä vuosineljänneksellä, kun kapasiteettia säädettiin vastaamaan kausiluonteisesti alhaisempaa kysyntää. Vuosineljänneksen käyttöaste nousi neljä prosenttiyksikköä molemmilla lentoyhtiöillä ja oli Norwegianilla 85 prosenttia ja Widerøella 67 prosenttia. Talvisää ja myrskyt vaikuttivat merkittävästi molempien lentoyhtiöiden toimintakykyyn. Täsmällisyys, mitattuna lentojen osuudella, jotka lähtivät 15 minuutin sisällä aikataulun mukaisesta ajasta, oli 81,1 prosenttia Norwegianilla ja 80,0 prosenttia Widerøella.

Widerøen hankinta vie konsernia eteenpäin

Norwegian vei päätökseen 12. tammikuuta 2024 Widerøen hankinnan ja siitä tuli alueellisen lentoyhtiön ainoa omistaja. Tämä oli myös viimeinen vuosineljännes, jolloin Widerøe liikennöi aiemman julkisen palvelun velvoitteen (PSO) hankintasopimuksen mukaisesti. Huhtikuun 1. päivästä lähtien astui voimaan uusi PSO-hankinta, johon liittyy 50 prosentin alennus maksimihinnoissa ja kuuden prosentin kasvu Widerøen kapasiteetissa.

– Yhdessä Widerøen organisaation kanssa tutkimme, miten yrityskauppa voi auttaa luomaan paljon paremman tarjonnan nykyisille ja uusille asiakkaille. Tämä pitää sisällään mahdollisuuksien etsimisen saumattomamman matkustamisen luomiseksi Norjan alueilta kansainvälisiin kohteisiin. Luomme merkittäviä synergioita yhdessä sekä kaupallisesti että toiminnalliseen tehokkuuteen, ja olemme jo hyödyntäneet ensimmäisiä mahdollisuuksia. Lisäksi olemme innokkaita näkemään, miten uusi PSO-hankinta vaikuttaa loppuvuoden aikana, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.

Näkymä eteenpäin vuodelle 2024 ja kesäkaudelle

Maaliskuun 31. päivä merkitsi vuoden 2024 kesäkauden alkua. Se käynnisti merkittävän Norwegianin uusien reittien ja kohteiden määrän kasvun sekä uusien tukikohtien avaamisen Riiassa ja Palma de Mallorcalla. Tärkeä pääsiäisen matkustusviikko oli tänä vuonna varhain ja se tarjosi lisäkysynnän kasvua maaliskuussa. Norwegian lensi kaikki kansainväliset lentonsa pääsiäisenä ilman yhtäkään peruutusta ja kuljetti matkustajat kaikkialla Euroopassa kohteisiinsa.

Norwegianin lentolaivaston ennustetaan pysyvän 87 lentokoneessa läpi kesän huippusesongin samalla kun kokonaistuotannon ennustetaan kasvavan vuonna 2024 noin 12 prosentilla verrattuna edellisvuoteen.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi