Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Valtaapitävien edustusautoja näyttelyssä Mobiliassa

Komeat autot ja valtaapitävät ovat Suomessa aina kuuluneet yhteen. Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla aukeaa pieni edustusautoja esittelevä näyttelykokonaisuus, joka tuo Fenno Galleriaan esille kahdeksan eri aikakausien ajoneuvoa. Yhteistä näille kaikille on suuri koko, musta väri ja kromin kiilto.

Presidentti Kekkosen Cadillac Fleetwood Series 75 Limousine vm. 1969 kuvattuna Tapiolassa valtiovierailun yhteydessä vuonna 1970. Kuva: KAMU Espoo / Asuntosäätiö, Mauritz Hellström

Jo 1920-luvulta lähtien edustusauton kuului olla amerikkalainen ja mieluiten musta. Ylimmän poliittisen johdon perässä myös virkamiehet ja yritysjohtajat saivat käyttöönsä komeita autoja, ja valitusta merkistä ja mallista saattoi usein päätellä käyttäjän arvoaseman. Tasavallan presidentti käytti yleensä pidennettyä Cadillac Fleetwoodia. Ministeriöillä oli amerikkalaisittain ajateltuna varsin arkisia autoja, Plymoutheja ja Dodgeja, kuten myös valtionyhtiöiden tai esimerkiksi tiepiirien johtajilla. Sen sijaan joidenkin suurimpien yritysten johtajien sallittiin maahantuovan yhtä komeita autoja kuin presidentillä, tosin vain, jos nämä autot sai lainata valtion käyttöön esimerkiksi erilaisten valtiovierailujen ajaksi.

Sodan jälkeisessä Suomessa amerikkalaiset autot olivat verotus- ja tullisyistä tavallisten ihmisten ulottumattomissa, ja siviilikäyttöön ne päätyivät vasta myöhemmin. Poikkeuksia olivat yleensä aivan edullisimmat mallit, kuten Dodge Dartit tai Valiantit, joita Suomessa näkyi myös takseina. 1970-luvulla edustusautoina yleistyivät etenkin saksalaisten ajoneuvojen suurimmat mallit, etenkin Mercedes-Benz oli suosittu.

Cadillacit olivat 1940-luvulta aina 70-luvulle asti ehdottomasti suosituimpia edustusautoja. Näyttelyn Cadillac Fleetwood Series 75 Imperial Sedan Limousine vm. 1950 tuli uutena Pohjoismaiden Yhdyspankille. Auto oli usein mukana valtiovierailujen autosaattueissa, sillä presidentin käytössä oli vastaava auto. Takana näkyy näyttelyn ainoa ei-amerikkalainen edustusauto, neuvostoliittolainen ZIS 110, jonka Neuvostoliitto lahjoitti pääministeri Kekkoselle vuonna 1955. Idästä hankittiin edustusautoja puhtaasti poliittisista syistä. Kuva: Mobilia/Anniina Salminen

Edustusautoja esittelevä näyttely on Kimmo Pyykkö -taidemuseon samannimisen taidenäyttelyn sisarnäyttely. Valtaapitäviä-taidenäyttely käsittelee vallan teemaa laajasti eri taiteilijoiden tuotannon kautta. Näyttelyssä katsotaan valtaapitäviä myös julkisten muotokuvien ohi.

Valtaapitäviä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa ja Mobilian Fenno Galleriassa 15.6.2024–5.1.2025.

Mobilia.fi

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi