Koko Suomen kattava, digitaalinen DELV-autonkierrätyspalvelu avattiin kuluttajille maanantaina. Tavoitteena on tehdä auton romuttamisesta helpompaa kuluttajille, parantaa autosta saatavien materiaalien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä, tehostaa datankeräystä ja vähentää niin sanottujen haamuautojen määrää.
Suomen Autokierrätys Oy ottaa käyttöön uuden digitaalisen palvelualustan 3.6.2024. Tästä alkaen kaikki Suomen Autokierrätyksen kierrätysjärjestelmään vastaanotettavat ajoneuvot kulkevat DELV:n (digital end-of-life vehicle) kautta. Samaan aikaan myös romutustodistukset päivittyvät ja virallisesta todistuksesta löytyy aina Suomen Autokierrätyksen logo.
Veho on tehnyt kolmivuotisen yhteistyösopimuksen John Nurmisen Säätiön kanssa ja on siten mukana pelastamassa Itämerta ja sen perintöä tuleville sukupolville. Pääkumppanuus Säätiön kanssa on osoitus Vehon sitoutumisesta vastuullisuuteen ja kestävään liikuttamiseen – arvoihin, jotka ohjaavat Vehon toimintaa päivittäin.
Nokian Renkaat on saavuttanut keskeisen päästövähennystavoitteensa seitsemän vuotta etuajassa. Yhtiön yksi tieteeseen perustuva kasvihuonekaasujen päästövähennystavoite oli vähentää rengastehtaiden CO2-päästöjä 52 prosenttia tuotettua rengastonnia kohden vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 tasoon verrattuna. Tavoite saavutettiin jo vuonna 2023. Nokian Renkaiden tehdaspäästöt tuotantotonnia kohti ovat jo rengasalan alhaisimmat, mutta yhtiö jatkaa työtään päästöjen vähentämiseksi.
Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) Saaristomeren toiminta-alueella ympäristöhuoltotöissä operoiva M/S Roope on vierailulla tiistaina 10.10. Naantalissa valtakunnallisen saaristoseminaarin yhteydessä. Kaikki yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan alukseen Naantalin keskustassa Presidentin laiturissa klo 14–17.
Nokian Renkaat antaa Baltic Sea Action Groupille (BSAG) Itämeri-sitoumuksen vuosille 2023–2026. Nokian Renkaiden sitoumus painottuu yhteistyöhön BSAG:n Ship Waste Action -aloitteessa. Aloitteen tavoitteena on vakiinnuttaa toimintamalli, jossa rahtialusten jätevedet puretaan satamaan ja niiden ravinteet otetaan hyötykäyttöön kiertotalousratkaisujen avulla.
Goodyearin vuosittainen Vastuullinen todellisuus -tutkimus on nyt käynnissä ja kaikkia eurooppalaisia kuljetusliikkeitä pyydetään osallistumaan siihen kolmantena vuonna peräkkäin. Tutkimus auttaa Goodyearia ymmärtämään alan yleistä suhtautumista vastuullisuuteen. Tutkimus myös tarjoaa kuljetusliikkeille mahdollisuuden kertoa onnistumisistaan ja haasteistaan matkalla kohti vastuullisuutta.
Suomalaisen autourheilun kattojärjestö AKK-Motorsport on uusinut kansainvälisen autoliiton FIA:n kolmen tähden ympäristösertifikaattinsa. FIA:n ympäristöohjelma (FIA Enviromental Accreditation Program) tarjoaa maailmanlaajuisesti sidosryhmilleen työkalut ja viitekehyksen ympäristötoimien mittaamiseen ja parantamiseen.
Euroopan unioni on tiukentamassa lähiaikoina ympäristölle ja ilmastolle haitallisen toiminnan sekä vastuullisuusraportoinnin velvollisuuksia. Määräysten toteuttaminen käytännössä on vielä monelle yritykselle, mutta myös kansallisille viranomaisille osittain hämärän peitossa, ja tarkentavia pelisääntöjä odotetaan yhä EU:lta. Isossa kuvassa taustalla on EU:n hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2050 mennessä, jonka toteutumiseen ei riitä pelkkä yritysten keskittyminen omien suorien päästöjensä vähentämiseen, vaan myös toimitusketjujen epäsuorat päästöt on saatava alas.
Väylävirasto selvitti, kuinka ilmastokysymyksiä on käsitelty virastomme ohjeissa, ja millaisia linjauksia ja periaatteita väylien suunnitteluohjeisiin tulisi jatkossa sisällyttää. Selvityksen mukaan Väyläviraston tulisi kehittää ohjeistuksiaan, jotta ilmastokysymykset tulisivat entistä paremmin huomioiduksi.
MaterialLoop on yhteisprojekti, jonka myötä Audi ottaa seuraavan askeleen kohti autoteollisuuden suljettua materiaalikiertoa. Premium-brändi toimii yhteistyössä 15 kumppanin kanssa, jotka edustavat tutkimusta, kierrätystä ja alihankkijoita. Heidän yhteisenä tavoitteenaan on käyttää uudelleen kuluttajakäytön jälkeen kierrätettyjä materiaaleja.
Vuoden 2023 ensimmäiset kolme kuukautta ovat selvästi hiljentäneet autojen romutustahtia. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oltiin 20 % perässä viime vuoden vastaavaan määrään verrattuna. Vuonna 2022 alkukuukausina henkilöautoja kierrätettiin Suomen Autokierrätyksen järjestelmän kautta reilut 14 000 kappaletta, kun vuonna 2023 vastaava luku oli enää noin 11 500 henkilöautoa.
Vuonna 2022 Suomen Autokierrätyksen järjestelmän kautta kierrätettiin jopa reilut 80 000 ajoneuvoa. Tämän lisäksi osa ajoneuvoista poistui todennäköisesti liikennekäytöstä, mutta ne jäivät silti tiedoiksi rekisteriin. Tällaisten ajoneuvojen osuuden on arvioitu olevan noin 30 % vuosittaisesta kierrätyspotentiaalista.
Nestemäisiä irtolasteja eli kemikaaleja kuljettavien säiliöalusten tankinpesun yhteydessä mereen voi päätyä yhdellä kertaa satojakin litroja haitallisia ja vaarallisia kemikaaleja. John Nurmisen Säätiö ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ovat käynnistäneet Kemikaalialushankkeen, jonka tavoitteena on tunnistaa Suomen satamissa käyvien kemikaalisäiliöalusten tankkien pesuun liittyvät haitallisimmat ja vaarallisimmat kemikaalipäästöt Itämereen. Samalla on tarkoitus löytää ratkaisuja sallittujen päästöjen vähentämiseksi.
Remeo käynnistää selvitysprosessin Tampereen Ruskon kierrätyslaitoksen käsittelytoiminnan päivittämiseksi. Selvitystyössä keskitytään rakennus- ja purkujätteen käsittelyn modernisointiin laitoksella. Tämän lisäksi selvitetään muovien ja kuitujen käsittelymahdollisuuksien lisäämistä Ruskon laitoksella.
Porissa on kevään aikana purettu kolme yli 23 vuotta käytössä ollutta tuulivoimalaa, jotka olivat aikanaan ensimmäiset megawattiluokan voimalat Suomessa. Ympäristöministeriön rahoittaman KiMuRa-hankkeen ansiosta ne voitiin nyt kierrättää ja hyödyntää tehokkaammin – aiemmin osa materiaalista olisi päätynyt loppusijoitukseen kaatopaikoille tai ulkomaisten toimijoiden käsiteltäväksi.
Valtakunnallinen Miljöö-innovaatiotuki on syntynyt Oulun Energian halusta ratkoa globaaleja ympäristöhaasteita. Innovaatiotuki on tarkoitettu muun muassa erilaisten energia- ja kiertotalousratkaisujen ja hiilineutraaliutta edistävien hankkeiden tutkimustyöhön ja teknologisten innovaatioiden eteenpäin viemiseksi. Rahoitus avautuu syyskuussa niin yritysten, oppilaitosten kuin yksittäisten tekijöidenkin haettavaksi.
Viking Line on 15 viime vuoden aikana onnistunut vähentämään laivojensa hiilidioksidipäästöjä lähes kolmanneksella. Ympäristöinvestointeja on tehty niin Itämeren ilmastoviisaimpiin aluksiin kuin koko laivaston tekniikkaan. Viking Glorylla ja Viking Gracella on valmius alkaa käyttää vihreitä polttoaineita, mikä mahdollistaa jopa hiilineutraalin liikenteen tulevaisuudessa.
Työvaatevalmistaja Fristads on luonut EPD-mittaamisen koko tekstiiliteollisuuden käyttöön. Se on pitkän aikavälin läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta edistävä työkalu ympäristövaikutusten mittaamiseksi. EPD-mittaus mahdollistaa yhtenäisen ympäristökuormituksen seurannan ja vertailun tekstiilien elinkaaren kussakin vaiheessa.
Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi