Hiihtolomaliikenne käynnistyy perjantaina – näillä vinkeillä turvallisemmin perille
Hiihtolomat alkavat! Se tarkoittaa samalla, että seuraavat neljä viikonloppua ovat tieliikenteessä hieman tavanomaista vilkkaampia. Viranomaiset kehottavat ennakoimaan matkantekoa muun muassa tutustumalla ajankohtaisiin ajokelitietoihin ja huolehtimalla riittävästä levosta.
Hiihtolomaliikenne käynnistyy perjantaina 16.2. iltapäivällä eteläsuomalaisten aloittaessa lomansa. Liikenne on vilkasta etenkin Helsingin ulosmenoteillä sekä valtateillä 4 ja 5 pohjoiseen päin. Menoliikennettä on myös lauantaina 17.2. runsaasti aina aamupäivästä alkuiltaan asti. Sunnuntai 18.2. on menoliikenteessä viikonlopun rauhallisin päivä.
Kun eteläsuomalaisten hiihtolomat loppuvat, keskisuomalaiset lähtevät lomille. Viikonloppuna 23.–25.2. liikenteen arvioidaan olevan vilkasta sekä etelään että pohjoiseen päin etenkin valtateillä 3, 4 ja 5. Pohjoiseen suuntautuvaa liikennettä on eniten lauantaina 24.2. aamu- ja iltapäivän välillä. Paluuliikenne etelään on vilkkainta sunnuntaina 25.2. Ruuhkaisimmat tunnit ajoittuvat iltapäivän ja alkuillan väliin.
Keskisuomalaiset palaavat hiihtolomilta viikonloppuna 2.–4.3., jolloin pohjoissuomalaiset aloittavat lomansa. Liikennettä pohjoisen teillä on silloin selvästi normaalia enemmän välin Oulu–Kemi ollessa pohjoisen vilkkain kohta. Hiihtolomakausi loppuu viikonloppuun 9.–11.3. pohjoissuomalaisten päättäessä lomansa.
Vinkit onnistuneeseen matkantekoon
1) Tarkista ajokeli ja tien kunto ennen matkaa
Ennakointi tekee matkaamisesta sujuvampaa. Jokaisen autoilijan kannattaa piipahtaa ennen tien päälle lähtemistä osoitteessa liikennetilanne.liikennevirasto.fi ja tarkistaa kelikameroista, miltä ajokeli reitin varrella näyttää. Samasta palvelusta voi katsoa myös talvikunnossapidon tilanteen. Liikennetilanne-palvelun karttaan on merkitty milloin ja millaista talvikunnossapitoa tietylle tieosuudelle on tehty viimeisen kolmen päivän aikana.
2) Ota säätila ja varoitukset huomioon
Hiihtolomaa edeltävä viikonloppu alkaa Ilmatieteen laitoksen 13.2. tekemän sääennusteen mukaan laajalti kuivassa pakkassäässä. Lähinnä etelärannikon tuntumassa voi sataa vähän lunta. Ensimmäinen hiihtolomaviikko on varsin talvinen: alkuviikosta matalapaine liikkuu maamme länsipuolitse etelään ja sen yhteydessä voi sataa lunta etenkin maan länsiosassa. Tämän jälkeen maassamme vallitsee kylmä koillisvirtaus ja poutainen pakkaskorkeapaine. Pakkaslukemat ovat viikonloppuna pääosin 5…15 astetta, ensi viikolla pakkasta on yleisemmin 10…20 astetta.
Ajantasaiset säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset ennen liikenteeseen lähtemistä.
3) Varaa aikaa ja huolehdi lähtövalmisteluista
Turvallisesti sujuvaan hiihtolomamatkaan on varattava riittävästi aikaa. Jo ennen matkalle lähtöä on syytä varmistua, että auton valot ja muut laitteet toimivat moitteettomasti ja että mahdollinen kuorma on hyvin kiinnitetty. Myös renkaiden kunto ja ilmanpaineet kannattaa tarkistaa etukäteen. Matkan aikana on tarpeen varautua erityisesti keliolosuhteiden mahdolliseen, huomattavaan vaihteluun.
Huonoissa keliolosuhteissa ajonopeudet on pidettävä riittävän alhaisina ja turvavälit riittävän pitkinä”, painottaa poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta. ”Vaativissa ajo-olosuhteissa, vaikkapa sohjoisella tiellä pimeällä ajettaessa, ohittelusta kannattaa useimmiten pidättäytyä kokonaan”, Ajaste toteaa.
Poliisi suuntaa näkyvää nopeus- ja ajotapavalvontaa ennakkoanalyysin perusteella etenkin niille tiejaksoille, joilla liikennemäärät ovat suuria ja joilla on esiintynyt onnettomuuksia. Tavoitteena on ennalta estää onnettomuuksia ja turvata autoilijoiden sujuva pääsy lomanviettopaikkoihin.
4) Muista oikea tilannenopeus
”Oikea tilannenopeus on kaiken A ja O ja tämä kuljettajan on syytä muistaa. Ajonopeus tulee aina sovittaa vallitseviin olosuhteisiin, keliin ja kuljettajan ajotaitoon nähden niin, että kuljettaja säilyttää ajoneuvonsa hallinnan kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Liikennemerkillä osoitetaan suurin sallittu ajonopeus, mutta huonossa kelissä turvallinen ajonopeus on usein sitä alhaisempiA”, painottaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.
5) Vältä väsymys ja suunnittele taukopaikat
Liikenneturva muistuttaa, että kelin ja kulkupelin lisäksi kuljettajan kannattaa ajatella hetki myös itseään. Etenkin vähän pidempään ajomatkaan on syytä valmistautua riittävällä levolla. Väsymys on yleinen vaiva tien päällä ja aiheuttaa paitsi vaaratilanteita, myös vakavia onnettomuuksia.
”Jos kuljettaja on väsynyt, ajokyky ja reagointi heikentyy, ja tarvitaan enemmän aikaa havaitsemiseen ja toimintaan. Matkaan kannattaakin lähteä virkeänä eikä ajatella, että nukun sitten kohteessa”, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Kuopiosta.
”Kunnollisten yöunien lisäksi matkantekoon voi varustautua miettimällä tauotuksen. Tiestömme varrella on lukuisia huoltoasemia ja levähdyspaikkoja, joita kannattaa hyödyntää. Myös kuljettajaa voi välillä vaihtaa. Jos väsymys alkaa painaa ratissa, on ajo keskeytettävä”, Taskinen luettelee.
Katso ajantasaiset tiedot liikennehäiriöistä, ajokelistä ja talvikunnossapidon tilanteesta verkossa:
http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/