Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Kirkkaasti turvallisin -kampanja muistuttaa autoilijoita huolehtimaan tuulilasin kunnosta

Nykyauton tuulilasi on osa ajoneuvon korirakennetta ja tarjoaa suojaa monella eri tavalla. Se eristää ajoviiman pääsyn auton sisätiloihin ja estää veden, pölyn ja lumen ja pääsyn matkustamoon. Suojakilven tavoin tuulilasi torjuu teillä lentelevät pikkukivet ja nastat.

Kolaritilanteessa tuulilasi toimii osana ajoneuvon turvakorirakennetta. Ehjä ja oikein asennettu tuulilasi tarjoaa turvatyynylle tukipisteen, jota vasten se pystyy aukeamaan suunnitellusti. Turvatyynyn aukeamisvoima pystyy irrottamaan huonosti asennetun tuulilasin ajoneuvon korirakenteesta, jolloin turvatyyny ei enää suuntaudu kohti matkustajaa.

Uusissa autoissa on paljon kuljettaa avustavia järjestelmiä, jotka on asennettu tuulilasin yhteyteen. Kiveniskemä avustavan järjestelmän näkökentässä saattaa aiheuttaa järjestelmän toimimattomuuden tai toimintahäiriön. Tällöin kiveniskemän korjaus ei ole mahdollinen, joten tuulilasi tulee uusia.

Monesti tuulilasi mielletään ehjäksi, jos siinä ei ole halkeamia. Harva meistä kuitenkaan tiedostaa, että myös kulunut tuulilasi on turvallisuusriski. Ajansaatossa tulleet pienet naarmut ja kiveniskemät aiheuttavat vastavalossa heijastuksia, jotka estävät kuljettajaa näkemästä ajoneuvosta ulos. Suurimmat tekijät tuulilasin kulumiselle ovat pyyhkijänsulat, mekaaninen jäänpoisto, teillä lentävät pikkukivet ja renkaista nousevan veden epäpuhtaudet.

Kuinka voimme vähentää tuulilasin kulumista?

  • Varmistamalla riittävän turvavälin edellä ajavaan autoon
  • Pysäköimällä auto suojaisaan paikkaan pakkassäällä, esim. autokatokseen tai rakennuksen läheisyyteen. Näin tuulilasiin syntyvän jään määrä ja mekaaninen rasitus jäänpoistossa pienenee
  • Lisälämmittimien käyttö talvella sisätilojen lämmittämiseen pienentää jään poistamisen tarvetta.
  • Jos autosi on varustettu sähköisellä tuulilasin lämmityksellä, voit poistaa kevyen huurteen lasista sen avulla. Lasin lämmitystä on hyvä myös käyttää kostealla säällä, jolloin estetään lasin huurtuminen sisäpuolelta.
  • Talvella on hyvä pestä lasinpesurilla tuulilasi puhtaaksi ennen pysäköintiä. Seuraavan kerran jäänpoisto tapahtuu puhtaalle lasille ja naarmuuntuminen vähenee.
  • Käyttämällä runsaasti pesuainetta lasia puhdistettaessa. Likaisessa lasissa kuivana liikkuvat pyyhkijät naarmuttavat tuulilasia. Pidä myös huolta, että vaihdat pyyhkijänsulat tarpeeksi usein.
  • Asentamalla tuulilasille vettähylkivä pinnoite, joka vähentää pyyhkijöiden käyttötarvetta ja talvella mekaanista rasitusta jäätä poistettaessa lasin pinnalta.
  • Muista aina puhdistaa lasin hyvin liasta, lumesta ja jäästä, ennen kuin lähden autolla liikenteeseen.

(Teknisenä asiantuntijana Tomasz Salamon, Saint-Gobain)


Ilmaisia tuulilasitarkistuksia autoilijoille pääsiäisliikenteessä

Auto- ja liikenneala haluaa tänäkin vuonna muistuttaa autoilijoita tuulilasin merkityksestä liikenneturvallisuudelle. Autoalan insinööriopiskelijat tekevät palveluna autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia valituilla ABC-asemilla pääsiäisviikonlopun liikenteessä: 

kiirastorstaina 18.4. klo 12-18
pitkäperjantaina 19.4. klo 11-17
pääsiäismaanantaina 22.4. klo 12-18

seuraavissa kohteissa

Lohja -> ABC Lohja 
Hämeenlinna -> ABC Tiiriö 
Lappeenranta -> ABC Viipurinportti
Oulu -> ABC Tupos Liminka
Seinäjoki -> ABC Seinäjoki
Turku -> ABC Koulukatu


Kirkkaasti Turvallisin -tuulilasikampanja on Autoalan Keskusliiton, Saint-Gobainin, Autoliiton, 
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Liikenneturvan ja Onnettomuustietoinstituutin (OTI) yhteinen liikenneturvallisuuskampanja. 

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi