Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Scania toimittaa kaksi kaasubussia Lappeenrannan kaupunkiliikenteeseen

Scania Suomi toimittaa kaksi Scania Citywide LE Suburban -kaasubussia Savonlinja Oy:lle Lappeenrannan kaupunkiliikenteeseen. Bussit on valmistettu Scanian linja-autotehtaalla Lahdessa.

Savonlinja Oy on hankkinut kaksi Scania Citywide LE Suburban -kaasubussia, jotka alkavat liikennöidä Lappeenrannassa tammikuussa 2019. Kolmiakseliset telibussit on valmistettu Scanian SOE Busproduction Oy:n tehtaalla Lahdessa. Busseissa on 9-litraiset 280 hevosvoiman moottorit. Polttoaineena bussit käyttävät paineistettua maa-/biokaasua (CNG/CBG). Istuinpaikkoja niissä on 49 ja kokonaispaikkaluku on 90.

Hankintapäätöstä vahvisti Vaasan kaupungin hyvät kokemukset Scanian helmikuussa 2017 Vaasaan toimittamasta 12 kaasubussista. Vaasassa Scania-kaasubussit ovat osoittautuneet erittäin taloudellisiksi ja bussien ennakoitua pienempi polttoaineen kulutus on tuonut säästöjä kaupungille. Lisäksi Vaasassa bussien matkustajamäärä on kasvanut. Kaasubussit ovat myös osoittautuneet dieselbusseja hiljaisimmiksi kaupunkiympäristössä.  ”Vaasan Scania Citywide Suburban LE -kaasubussit ovat olleet suuri menestys ja vuonna 2019 niitä on tulossa liikenteeseen paljon lisää”, kertoo Scanian linja-automyynnin myyntipäällikkö Ilkka Korpela.

”Lappeenrannan tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tämä on yksi selkeä askel siihen suuntaan”, kaupungininsinööri Olli Hirvonen kertoo. Kaupungin kannalta kaasukäyttöinen paikallisliikenteen linja-auto on puhtautensa lisäksi houkutteleva vaihtoehto myös hyvän toimintasäteen osalta: reittejä ei tarvitse suunnitella uudelleen. Lisäksi matkustajien kannalta matkustamo on hiljainen ja lämmin. Kaasumoottori tuottaa dieseliin verrattuna enemmän lämpöä, minkä vuoksi bussi ei tarvitse merkittävästi lisälämmitystä, mikä osaltaan pienentää kuluja.

Kaasukäyttöisen bussin polttoaine voidaan valmistaa kotimaassa. Tulevaisuudessa Lappeenrannassa pystytään mahdollisesti hyödyntämään Kukkuroinmäelle rakennettavan biokaasulaitoksen jalostamaa liikennepolttoainetta. Toistaiseksi busseissa käytetään Gasumin biokaasua.

Scania Citywide LE Suburban -linja-autot edustavat pitkälti suomalaista tuotekehitystä ja työtä. ”Lahdessa valmistuu nyt noin 400 ajoneuvoa vuodessa. Lisäksi tuotanto työllistää useita kymmeniä suomalaisia alihankkijoita. Lahdesta toimitetaan tuotteita myös Scanian Puolan tehtaalle, jossa tuotantomäärä Lahteen verrattuna on kaksinkertainen”, Korpela kertoo.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi