Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Täyssähköisen eActrosin sarjatuotanto käynnistyi Wörthissä

Täysin sähköisen Mercedes-Benz eActrosin valmistus käynnistyi lokakuun alussa Wörth am Rheinin tehtaalla Saksassa. Sarjatuotantoautot valmistuvat samalla tuotantolinjalla perinteisten Actros-mallien kanssa. Korkeajänniteakut, muut sähköjärjestelmän komponentit kuten sähkömoottorit sekä auton sisäinen laturi asennetaan sen jälkeen tehtaan Future Truck Centerissa.

Tässä uudessa tuotantotilassa sähköistetään jatkossa myös muut Mercedes-Benzin CO2-neutraalit raskaat ajoneuvot. eEconic-mallin tuotanto käynnistyy vuoden 2022 toisella puoliskolla ja eActros Longhaul -version valmistus vuonna 2024.

”Nyt käynnistynyt eActrosin sarjatuotanto on selkeä osoitus siitä, että olemme tosissamme nollapäästöisen kuljetusliikenteen suhteen. Aiomme laajentaa tuotantoamme Wörthissä vielä merkittävästi”, Mercedes-Benz Trucksin toimitusjohtaja Karin Rådström vahvistaa.

Future Truck Centerissa tapahtuvaan sähköisten kuorma-autojen valmistukseen on koulutettu yli 2500 työntekijää vuodesta 2018 alkaen. Koko Wörthin tehdas ja sen tuotanto muuttuvat CO2-neutraaleiksi vuonna 2022 yhtä aikaa Daimler Trucksin muiden eurooppalaisten tehtaiden kanssa.  Esimerkiksi käyttöenergia ostetaan ja tuotetaan jatkossa uusiutuvista lähteistä eli tuuli-, aurinko- ja vesivoimalla.

Pitkä toimintamatka ja kunnon teho: 400 kilometriä ja 400 kW

Mercedes-Benz Trucks esitteli eActrosin konseptimallin raskaan kaluston IAA-näyttelyssä Hannoverissa 2016. Vuonna 2018 kymmenen prototyyppiautoa aloitti käyttötestisyklin Saksassa ja muualla Euroopassa. Käyttötestien tuloksena sarjatuotantomallin toimintamatka, suorituskyky ja turvallisuustaso ovat merkittävästi paremmat kuin testisarjan autoissa.

Sarjatuotantomallisen eActrosin akkujärjestelmä koostuu joko kolmesta tai neljästä yhteen liitetystä akustomoduulista, joista jokaisen kapasiteetti on noin 105 kWh.  Akuston suurin yhteiskapasiteetti on 420 kWh, joka mahdollistaa jopa 400 kilometrin toimintamatkan latauksella. Sähkökuorma-auton teknologinen keskipiste on ajoyksikkö – vahva sähköinen ajoakseli kahdella integroidulla sähkömoottorilla ja kaksinopeuksisella vaihteistolla. Nestejäähdytteiset moottorit tuottavat yhdessä 330 kW:n jatkuvan tehon ja 400 kW:n huipputehon.

eActros voidaan ladata jopa 160 kW:n teholla. Mikäli lataamiseen käytetään 400 A:n latausvirtaa ja DC-tasavirta-asemaa, auton kolme akkua latautuvat 20:stä 80 prosentin varaustasoon hieman yli tunnissa. Ennakoivalla ajotavalla eActros kykenee myös rekuperoimaan hidastus- ja jarrutusenergiaa, joka talletetaan akustoon toimintamatkan pidentämiseksi.

Mercedes-Benz on yhdistänyt uuden eActrosin kokonaiseen liikkumispalvelujen ekosysteemiin. Tarjolla on kuljetusyrityksille suunnattua neuvontaa, palveluja ja digitaalisia ratkaisuja, jotka helpottavat kuorma-auton koko kapasiteetin hyödyntämistä ja kulurakenteen optimointia. Materiaalina voidaan käyttää esimerkiksi asiakkaan olemassa olevia reittisuunnitelmia, joiden pohjalta laaditaan sähkökuorma-autojen realistiset käyttöprofiilit. Lisäksi voidaan ottaa huomioon latausratkaisut ja -mahdollisuudet paitsi autojen kotivarikolla, myös ajoreittien varrella.

Huippuluokan turvallisuutta: varoitusääni ja jarruavustin jalankulkijoiden suojaksi

Uuden eActrosin ajoakut on suojattu alumiinisilla törmäyselementeillä sivutörmäyksen varalta. Mikäli rakenteisiin sijoitetut sensorit havaitsevat törmäysvaaran, korkeajänniteakusto eristetään automaattisesti ajoneuvon muista osista. Lisäksi kuljettajalla on koko ajan mahdollisuus eristää akusto manuaalisesti ohjaamosta käsin.

Jotta eActros olisi mahdollisimman turvallinen myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille, auto on varustettu ulkoisella, auton liikkuessa toimivalla AVAS-varoitusäänellä (Acoustic Vehicle Alerting System). Vakiovarusteisiin kuuluvat myös käännöksissä katvealueille jäävistä varoittava Sideguard Assist S1R -sivuvalvonta-avustin sekä viidennen sukupolven ABA 5 -aktiivinen jarruavustin jalankulkijatunnistuksella. Järjestelmä pienentää peräkolari- ja törmäysriskiä paitsi kaupunkialueilla, myös maanteillä ja moottoriteillä.

Ensimmäisessä vaiheessa 12 maahan Euroopassa

Uuden eActrosin tilauskirjat avautuivat 1. lokakuuta. Ensimmäisessä vaiheessa myynti käynnistyy 12 markkina-alueella Euroopassa. Maat ovat Saksa, Itävalta, Sveitsi, Italia, Espanja, Ranska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Tanska, Norja ja Ruotsi.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi