Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Euromaster: Auton valoilla on iso vaikutus turvallisuuteen

Pimeänä vuodenaikana on tärkeää kiinnittää huomiota liikenteessä näkemiseen ja näkymiseen. Talven kaamoksessa auton ajovaloihin kannattaa panostaa. Toimivina, huollettuina ja oikein käytettyinä ne tuovat turvaa kaikille liikenteessä kulkeville.

Hyvät valot lisäävät turvallisuutta

Viimeistään nyt on hyvä aika tarkistaa auton valojen toimivuus. ”Suhteellisen pienillä tarkistuksilla ja toimenpiteillä voidaan autoilijan näkyvyyttä pimeässä, sumuisella säällä tai lumituiskussa parantaa huomattavasti. Kannattaa nähdä hiukan vaivaa, jotta matkanteko on turvallisempaa”, sanoo Euromasterin autohuoltopalveluista vastaava Tuomas Mustakallio.

Jos toinen auton etuvalojen polttimoista on pimeänä, on järkevää vaihtaa molemmat polttimot samalla kertaa, sillä polttimoiden käyttöikä on sama ja todennäköisyys myös toisen etuvalon pimenemiseen on korkea. ”Monessa tapauksessa polttimon vaihto vaatii erikoisosaamista ja työhön sopivia työkaluja, sillä polttimot ovat usein ahtaissa paikoissa”, sanoo Mustakallio. ”On parempi antaa työ ammattilaisen tehtäväksi, jotta polttimo on varmasti oikeassa asennossa, jolloin valo kohdistuu oikein ja jotta kaikki pienetkin ajovaloumpion osat ovat paikallaan.” Euromasterilla polttimoiden vaihto onnistuu jopa ilman ajanvarausta, ja ammattilainen tekee työn nopeasti.

Ajovalot tulee pitää aina puhtaina. Talvella etenkin led-ajovalojen pinta on syytä puhdistaa, sillä ledit eivät lämpene ja sulata ajovalon pintaan kertyvää jäätä ja lunta.

Talvikausi vaatii ajovaloilta tehokkuutta

Tuoreen EU-direktiivin mukaan uusissa autoissa pitää olla erilliset huomiovalot päiväkäyttöön, eivätkä auton etu- ja takavalot kytkeydy tällöin päälle. Näin voi syntyä tilanne, jossa takavalot eivät pala pimeässä ollenkaan. Mustakalliolla on ratkaisu tähän: ”Valojen auto-asetus varmistaa, että sekä etuajovalot että takavalot syttyvät, kun tulee riittävän pimeää. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, että takavalot todella palavat, sillä on suorastaan hengenvaarallista ajaa pimeällä ilman niitä.”

”Lisäksi lumikelillä kannattaa aika ajoin etenkin pitkää matkaa ajaessa tarkistaa, että lumi ei ole pöllyttänyt takavaloja umpeen, etenkin, jos polttimot ovat led-versioita”, vinkkaa Mustakallio.

Kun hernerokkasumu yllättää tai tiellä on pöllyävää lunta, on syytä käyttää sumuvaloja. Takasumuvalon käytöllä voi varmistaa, että takana ajava havaitsee edellä ajavan sankassakin sumussa tai lumituiskussa. Sen sijaan pitkien valojen käytöstä on sumussa haittaa, sillä heijastumat vain heikentävät näkyvyyttä.

Vaikka nykyautoissa valoteho on kasvanut huomattavasti, etenkin valaisemattomilla teillä ajaessa lisäturvaa tuovat lisävalot. ”Modernit lisävalot ovat nykyauton keulaan sopivia, tyylikkäitä valopaneeleita”, kertoo Mustakallio. ”Meilläkin lisävaloja asennetaan kaikissa autohuoltopalveluita tarjoavissa pisteissä kaikkialla Suomessa.”

Hyvissä valoissa myös heijastimet loistavat

Liikenneturvallisuus kuuluu kaikille tiellä liikkujille autoilijoista jalankulkijoihin. Varovaisuus, toimivat valot ja hyvät heijastimet on yhdistelmä, jolla päästään jo pitkälle.

Liikenneturvan mukaan ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan henkilön havaitsee lähivaloilla ajaessa vasta n. 50 metrin päästä, kun heijastinta käyttävän henkilön voi havaita jo 350 metrin etäisyydeltä. Kaukovaloilla ilman heijastinta kulkevan henkilön havaitsee n. 150 metrin päästä, kun taas heijastinta käyttävä voidaan nähdä jopa yli 600 metrin päästä. Jokainen metri tuo vaaratilanteissa lisää reagoimisaikaa. Se on sekä autoilijan että jalankulkijan etu.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi