Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Huonoja uutisia Tesla Cybertruckin varanneille: Luvassa hinnankorotus ja lisää odottamista – kilpailijat ehtivät jo markkinoille

Viime viikolla pidetyssä Teslan osakkeenomistajien kokouksessa Elon muskilla oli tarjolla huonoja uutisia: Kauan odotettu Cybertruck tulee viivästymään vielä vuodella ja luvattua 40 000 dollarin hintaa ei saavuteta. Lisäksi tekniset tiedot tulevat muuttumaan. Viivästyksien aikana kilpailijoiden mallit ovat ehtineet jo markkinoille ja asiakkaiden käyttöön.

Tesla Cybertruck. Kuva: Tesla © 2022

”Inhoan tavallaan antaa vähän huonoja uutisia”, Musk kertoi innostuneelle yleisölle Teslan 2022-osakkeenomistajien kokouksessa ilmoitettuaan, että kauan odotetun lava-auton ”tekniset tiedot ja hinnoittelu ovat muuttuneet” aiemmin kerrotusta 39 900 dollarista, jonka hän lupasi kolme vuotta sitten.

”Paljon on muuttunut vuodesta 2019”, Musk sanoi viitaten vuoteen, jolloin Cybertruck julkistettiin yleisölle ja yritys alkoi vastaanottaa 99 dollarin varausmaksuja valtavirrasta poikkeavasti muotoiltuun avolava-autoonsa.

Inflaatio ja tuotannon haasteet muutosten takana

”En usko, että kukaan olisi voinut ennakoida sellaista inflaatiota, jonka olemme nyt nähneet”, hän jatkoi. ”Mutta voin sanoa, että Cybertruckista tulee todella hyvä tuote – Siitä tulee hiton hieno kone.”

Musk lisäsi, että Tesla on tiettävästi ”asentamassa tuotantolaitteita, työkaluja ja kaikkea muuta tarvittavaa lähikuukausina” sen jo varattujen Cybertruckien valmistamiseen.

Aika näyttää, pitääko Muskin puheet paikkansa. Tähän mennessä saatujen näyttöjen perusteella ei vaikuta siltä, että Teslan lava-auton kehitys olisi edennyt tuotantovalmiuteen asti.

Kilpailijat ehtivät jo markkinoille

Teslaa odottaa haastavat markkinat sähkökäyttöisten lava-autojen osalta, sillä kilpailijat ovat ehtineet tuomaan omat mallinsa jo tuotantoon ja myyntiin.

Esimerkiksi Fordin F-150 Lightning -mallin kysyntä on ollut vahvaa, ja hinnat-alkaen mallin saa yhdysvalloissa noin 40 000 dollarin hintaan.

Myös sähköautovalmistajien uusi tulokas Rivian on aloittanut oman Rivian R1T lava-auton toimitukset asiakkaille. Rivianin hinnat alkavat 67 000 dollarista ja parhailla varusteilla hinta nousee 85 000 dollariin.

Rivian R1T esituotantomalli nähtiin kamera-autona Evan McGregorin ja Charley Boormanin moottoripyöräsarjassa Long Way Up, jossa seurattiin parivaljakon moottoripyörämatkaa Ushuaiasta Argentiinasta Etelä- ja Keski -Amerikan kautta Los Angelesiin Yhdysvaltoihin. Matka suoritettiin Harley-Davidsonin sähkökäyttöisen LiveWire -moottoripyörän prototyypeillä, joten myös kamera- ja tukiautoiksi valittiin sähköauto.

Sarjan jälkeen niin LiveWire -pyörät kuin Rivian R1T ovat edenneet prototyypeistä myyntimalleiksi. Harleyn LiveWire on myynnissä myös Suomen markkinoilla.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi