Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Malttia liikenteeseen maaliskuussa – kevätkelissä ajo-olosuhteet voivat yllättää ja onnettomuusriski kohoaa

Maaliskuu on alkanut oikukkaissa kevätkeleissä. Autoilijoille tämä on näkynyt vaihtelevina ajo-olosuhteina. Omaan turvalliseen ajotapaan onkin nyt syytä kiinnittää huomiota. Turvallinen liikenne tehdään yhdessä ja oikea tilannenopeus sekä riittävät turvavälit valitaan olosuhteiden mukaan.

Tänään tulee vuosi täyteen myös viime vuoden maantieliikenteen ”mustasta tiistaista”, jossa muuttuvat keliolosuhteet aiheuttivat runsaasti onnettomuuksia, ja liikenne häiriintyi eri puolilla Suomea. Mitä vuosi sitten tapahtuneesta onnettomuuspiikistä opittiin? Ja kuinka autoilija voi omalla toiminnallaan tukea turvallista ja sujuvaa liikennettä kevätkeleillä?

Kevätaurinko, sulavat lumet sekä jään alta pilkistävä kuiva tienpinta saattavat siirtää tienkäyttäjien mielen kohti kesäkelejä, mutta juuri nyt kannattaa olla erityisen tarkkana ajokelin suhteen. Keväisin liukkauden, huonon näkyvyyden ja nopeasti muuttuvien ajo-olosuhteiden riskit nimittäin unohtuvat helposti.

– Kevätkelit ovat tänä vuonna olleet oikukkaat eri puolilla Suomea. Liikenteessä kannattaakin olla valppaana, sillä ajokelit saattavat vaihdella nopeastikin vuorokaudenajasta riippuen. Päivällä aurinko sulattaa pientareilla olevia lumivalleja ja etenkin yöpakkasten jäljiltä aamuliikenteessä on syytä olla tarkkana liukkauden varalle. Lisäksi vaihtelevista keliolosuhteista johtuen tiestöllä on tänä keväänä normaalia enemmän päällystevaurioita, kertoo Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki.

Kari Tarkki muistuttaa lisäksi kevätkelien matalalla paistavasta auringosta, heijastavasta tienpinnasta ja roiskuvasta kurasta, jotka keväisin heikentävät kuljettajan näkyvyyttä.

– Autoilijan näkyvyys on keväällä tunnetusti koetuksella. Pidä siis tuulilasi puhtaana, äläkä säästele lasinpesunestettä tai pyyhkijänsulkien käyttöä. Varmenna samalla oma näkyvyytesi eli tarkista riittävän usein, että valot ovat puhtaat ja myös takavalosi ovat päällä, kun näkyvyys on pöllyävän lumen tai sade- ja rapakelin takia heikko, jatkaa Tarkki.

Kevään kohonnut onnettomuusriski konkretisoitui vuosi sitten

Konkreettinen esimerkki kevään ajo-olosuhteiden riskeistä nähtiin 9.3.2021, joka nimettiin maantieliikenteessä ”mustaksi tiistaiksi”. Mustan tiistain aikana Fintrafficin tieliikennekeskuksesta lähti esimerkiksi Uudellamaalla peräti yli kymmenkertainen määrä liikennetiedotteita normaalipäivään verrattuna. Tuolloin lumisade aiheutti onnettomuuksia Etelä- ja Länsi-Suomessa, ja myös pääkaupunkiseudun liikenne häiriintyi. Suurin yksittäinen onnettomuus tapahtui Espoossa Turunväylällä, jossa oli osallisena yli 80 ajoneuvoa.

– Vuosi sitten erittäin poikkeuksellisen liikennetilanteen muodosti monen tekijän summa, kuten näkyvyyden ja kelitilanteen nopea muutos vilkkaimman liikenteen aikana. Tämän lisäksi tilannedatasta havaittiin liian lyhyitä turvavälejä ja ylinopeuksista johtuvia suuria nopeuseroja. Turvallisen liikenteen kannalta tältä päivältä oppi olikin selkeä: Me jokainen vaikutamme turvalliseen liikenteeseen omalla käyttäytymisellämme ja yksittäisen kuskin vastuu liikenteessä on suuri. Ennakointi, oikea tilannenopeus ja kunnon turvavälit ovat avainasemassa myös näin kevätkeleillä, jotka usein yllättävät, summaa Tarkki.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi