Scanian usi yhteistyöprojekti tuo raskaat sähköistetyt kuljetukset Mälardalenin alueelle
Uusi Scanian täyssähköinen raskas kuorma-auto on aloittanut operatiiviset kuljetukset Mälardalenin alueella Ruotsissa. Kuljetuksia hoitaa kuljetusliike Foria ja Scanian sähkökuorma-auto on ensimmäinen laatuaan, joka kuljettaa kuormia 64-tonnin kokonaispainoilla. Kierrätysyhtiö Ragn-Sells on mahdollistanut kuljetukset ja toteutus on osa ruotsalaista REEL-projektia.
“Uusin täyssähköinen kuorma-automme on osa kierrätysjärjestelmää. Foria pystyy nyt kuljettamaan Mälardalenin lämpövoimalan tuottaman tuhkan Ragn-Sellin uuteen toimipisteeseen, jossa tuhkasta erotetaan arvokkaat suolat kierrätykseen ja uusiokäyttöön ilman kuljetuksista aiheutuvia päästöjä,” kertoo Scanian Power Solutions-yksikön johtaja Fredrik Allard.
Sähköisten kuljetusten lisäämiseksi Scania, Foria ja Ragn-Sells ovat aloittaneet teollisten yritysten yhteistyön. Scania on toimittanut sähkökuorma-auton, jolla voidaan kuljettaa 64 tonnin kuljetuksia. Foria on vastuussa kuljetuksista Mälardalenin lämpövoimalan ja Ragn-Sellsin uuden, Tukholman kaakkoispuolella Högbytorpissa sijaitsevan Ash2Salt-tuotantolaitoksen välillä.
Täyssähköinen Scania operoi jo nyt kuljetuksia Mälardalenin lämpövoimalalta Högbytorpin tuotantolaitoksen varastoalueelle, ennen kuin uusi tuotantolaitos aloittaa toimintansa. Sähköisiä kuljetusratkaisuja on jo toteutuksessa useita, mutta useimmat niistä suoritetaan lyhyemmillä välimatkoilla ja pienemmillä kokonaispainoilla.
“Tämä Scanian sähkökuorma-autoratkaisu on meille Forialla tärkeä ja välttämätön askel kohti päästöttömiä kuljetuksia, jotka aiemmin on operoitu fossiilisilla polttoaineilla. Yhteistyö Scanian ja Ragn-Sellsin kanssa antaa meille mahdollisuuden oppia ja arvioida tulevaisuuden investointeja fossiilivapaisiin teknologioihin,” kertoo Forian kestävän kehityksen päällikkö Tove Winiger.
Uuden tuotantolaitoksen avautuessa sähkökuorma-auto työskentelee kahdessa vuorossa vähentäen merkittävästi kuljetuksia, jotka on hoidettu fossiilisilla polttoaineilla. Turhien pysähdysten välttämiseksi sähkökuorma-auto ladataan pikalatauksella kuormien lastauksen ja purun yhteydessä. ABB on toimittanut Ragn-Sellsin Högbytorpin toimipisteeseen kaksi 160kW pikalaturia. Myöhemmin sama latausmahdollisuus toteutetaan myös tuhkan lastauspisteeseen.
“Tuhkan käsittely on suurimpia investointeja, jonka olemme tehneet materiaalien kierrätystoimintaan Ruotsissa. Olemme iloisia, että yhteistyö Scanian ja Forian kanssa mahdollistaa nämä sähköistetyt ja fossiilivapaat kuljetukset,” sanoo Ragn-Sellsin projektipäällikkö Erik Wastesson.
Yhteistyöprojekti on osa Ruotsissa toteutettavaa johtavien teollisuusyhtiöiden yhteistä REEL-hanketta (Regional Electrified Logistics). Hankkeen avulla pyritään lisäämään sähköistettyjä kuljetuksia Ruotsissa. Hanketta johtaa ruotsalainen kuljetusten tehokkuutta edistävä CLOSER-foorumi, joka saa tukea Ruotsin kuljetusmarkkinoiden ajoneuvotutkimusta ja innovaatioita edistävältä FFI-hankkeelta.
Latausjärjestelmä:
ABB asentaa hankkeeseen kaksi 160 kW:n latausyksikköä, joita käytetään Högbytorpissa. Nämä pikalatauslaitteet mahdollistavat nopean latauksen sähkökuorma-autoille. Latausyksiköt on tehty kestämään vaativia olosuhteita ja niitä voidaan diagnosoida sekä valvoa etäyhteydellä latauksen luotettavuuden takaamiseksi.