Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Nyt etsitään sankarikuljettajaa

Teksti: Tero Tuisku

Suomen maanteillä liikkuu yli 70 000 kuljetusalan ammattilaista, joiden keskuudesta etsitään nyt todellista sankaria.

Bridgestone Finland Oy:n järjestämässä kilpailussa ”Ammattina Sankari” haetaan yhtä sankarikuljettajaa, joka saa tuntuvan rahapalkinnon vuoden lopulla isossa gaalatilaisuudessa.

Bridgestone Finland Oy on polkaisut käyntiin kilpailun, jossa etsitään sankarimaisen teon tänä vuonna tehnyttä tai tekevää ammattiautoilijaa. Vastaavanlaista kampanjaa on toteutettu Kanadassa vuosittain 1950-luvulta alkaen.

– Käynnistimme kilpailun siksi, että ammattiautoilijoita koskevat uutiset ovat pääsääntöisesti negatiivisia. Haluamme tuoda esiin myönteisiä asioita autoilusta ja autoilijoista, Bridgestone Finland Oy:n raskaan kaluston renkaiden myyntipäällikkö Jussi Huhta kuvailee.

Termi sankari on kiinnostava. Huhta kertoo etsineensä sanakirjasta selitystä sanalle. Hän mieltyi määritelmään, jonka mukaan sankarin tekemiä tekoja ihaillaan.

– Kanadassa vuosien mittaan sankarikuljettajat ovat esimerkiksi pelastaneet perheitä tulimeren keskeltä. Meillä ei kaivata näin dramaattisia tekoja. Lähinnä haemme täällä Suomessa niin sanottuja arjen sankareita, jotka esimerkiksi auttavat tienpenkkaan juuttuneen auton ja autoilijan taas liikenteeseen.

Sankaritarinoita Suomesta

Kampanjassa mukana olevan SKAL:n viestintäpäällikkö Kirsi Heikkilä kertoo esimerkin suomalaisesta sankaritarinasta.
– Maantiellä ammattiautoilijaa vastaan samalla kaistalla tulee joskus toinen ajoneuvo. Autoilija kääntää autonsa metsään törmäyksen estämiseksi. Ei siinä ajatella kalliin ajokaluston rikkoutumista eikä omaa turvallisuutta. Minusta tässä jos missä on sankaruutta, Heikkilä sanoo.

Heikkilällä on toinenkin esimerkki arjen sankaruudesta.
– Sorsapoikue ylittää tietä, jolla rekka-auto ajaa. Autoilija hiljentää vauhtia, jotta sorsapoikue pääsee tien yli. Tämäkin on sankaruutta.
Kampanjassa mukana olevan Rahtarit ry:n puheenjohtaja Kimmo Puntti korostaa, että kaikki ammattikuljettajat ovat jonkin tason sankareita tehdessään tärkeää työtään.
– Ilman kumipyöräliikennettä mikään ei toimi, Puntti sanoo.

Rahtarit ry, jolla on noin 28 000 jäsentä, on palkinnut jäseniään eri syistä.
– Yleensä rahtarit ovat niin vaatimattomia, että he eivät mielellään halua tulla huomatuiksi palkinnoilla. Melkein lassolla heitä joutuu tavoittelemaan. Toivottavasti Ammattina Sankari -kilpailussa ei käy samalla tavalla.
Puntti pitää tärkeänä, että ammattiautoilijoiden arvostusta parannetaan tälläkin tavalla.
– Liian usein kuulee esittelyn, että ”minä olen VAIN autonkuljettaja”. Oikea esittelytapa on, ”minä olen autonkuljettaja”.

Osallistuminen verkossa

Kilpailuun osallistutaan täyttämällä nettiosoitteessa www.ammattinasankari.fi oleva osallistumislomake. Kilpailuun osallistuminen tapahtuu automaattisesti sankaritarinan kirjaamisen yhteydessä. Sankaritarinan voi kirjoittaa ja lähettää kuka tahansa kuten sankarin työkaveri, työnantaja, avun saanut henkilö tai vastaava sankaritapahtumien kulun tunteva henkilö. Kilpailuun lähetetyt sankaritarinat tulevat näkyviin kampanjasivustolle.

– Toivomme, että ammattiautoilijat tulostaisivat ilmoituslomakkeen ja pitäisivät sitä mukanaan autossa. Kun he auttavat maantiellä pulaan joutunutta, he voisivat tarjotun kahvin sijasta ojentaa autetulle ilmoituslomakkeen täytettäväksi ja lähetettäväksi kilpailuun, Jussi Huhta opastaa.
Kampanjassa ovat mukana Bridgestone Finlandin ohella Rahtarit, SKAL, Timo Teippi ja Örum. Yhteistyökumppaneista koostuva raati valitsee aikanaan vuoden 2011 sankarin. Kilpailu on tarkoitus toistaa vuosittain Kanadan tapaan.

Tämän vuoden sankari julkistetaan Helsingissä marraskuussa pidettävässä palkintogaalassa. Voittaja saa henkilökohtaisesti 2 500 euron rahapalkinnon ja toiset 2 500 euroa lahjoitetaan hänen valitsemalleen kotimaiselle hyväntekeväisyyskohteelle. Lisäksi eniten sankaritarinoita kerännyt kuljettaja palkitaan tuotepalkinnoin, joiden arvo on 500 euroa. Eniten sankaritarinoita kerännyt kuljetusliike palkitaan Ammattina Sankari 2011 -diplomilla.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi