Schenker East panostaa sähköisiin palveluihin
Maan suurin kuljetus- ja logistiikkapalvelujen tarjoaja Oy Schenker East Ab:n Suomen yksikkö panostaa voimakkaasti sähköisiin palveluihin. Sähköisen hintalaskurin avulla asiakkaat pystyvät selvittämään etukäteen esimerkiksi Keravalta Roomaan menevän lähetyksensä hinnan. Myös lähetysten kulun seuranta asiakkaan omalta tietokoneelta onnistuu. Edelleen kuitenkin palvellaan auliisti myös puhelimitse yhteyttä ottavia asiakkaita.
Oy Schenker East Ab:n Suomen yksikkö on jakanut sähköiset palvelunsa kahteen osaan. Osa palveluista avautuu kaikille kiinnostuneille asiakkaille. Omille sopimusasiakkailleen yritys tarjoaa hyvinkin syvällistä palvelua.
– Kun asiakas ottaa meihin yhteyttä käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan, hän löytää esimerkiksi omat asiakassopimuksensa. Lisäksi asiakas voi tehdä kuljetustilauksia kätevästi netissä. Hän pystyy myös seuraamaan oman lähetyksensä kulkua lähtöpisteestä päätepisteeseen asti. Myös kuljetusaikataulujen seuranta onnistuu. Jos tarvetta on vaikkapa kuljetukselle Kuopiosta Madridiin, hän näkee näppärästi lähtöpäivät sekä milloin lähetys on perillä. Asiakas voi myös tulostaa verkosta rahtikirjoja hyödyntäen meidän nettipalveluamme, Oy Schenker East Ab:n toimitusjohtaja Göran Åberg kuvailee.
– Nettipalvelun etuihin kuuluu, että se on aina avoinna. Näin esimerkiksi eri aikavyöhykkeillä olevat asiakkaat voivat käyttää palvelujamme joustavasti. Mutta emme tarjoa pelkästään sähköisiä palveluja. Jos asiakas haluaa meille soittaa, sekin käy mainiosti. Asiakkaan ei tarvitse painella puhelinnäppäimien ykköstä, kakkosta, kolmosta ja ties mitä, kuten eräissä puhelinpalveluissa pitää tehdä. Meillä asiakas saa aina heti yhteyden oikeaan ihmiseen ilman minkäänlaisia jonoja.
Göran Åbergin johtaman Schenker Eastin vastuulla ovat yhtiön Suomen toimintojen ohella Venäjän, Valko-Venäjän, Ukrainan, Puolan sekä Baltian maiden toiminnot. Suomessa yrityksen toiminta on jaettu kolmeen operatiiviseen yhtiöön: Schenker Oy vastaa ulkomaan maantie-, lento- ja merikuljetuksista sekä transitovarastoinnista. Schenker Cargo Oy on keskittynyt kotimaan kappaletavara-, osakuorma- ja täyskuormaliikenteeseen. Kolmas yhtiö on Schenker Cargo, joka kuuluu myös Kiitolinja-ketjuun. Muut kaksi Kiitolinja-ketjuun kuuluvaa yritystä ovat Vähälä-yhtiöt sekä Suomen Kiitoautot. Ketju pyörittää johtavaa kotimaan liikenteen kuljetusjärjestelmää.
Maan kattavaa palvelua
Schenker Eastilla on Suomessa toimintoja kaikkiaan 19 paikkakunnalla. Kiitolinja-ketjun avulla määrä nousee 26 paikkakuntaan. Yrityksellä on varastotiloja yhdeksässä kaupungissa yhteensä 220 000 neliömetrin verran. Schenker East hoitaa Nokian Renkaiden logistiikkaa 80 000 neliön tiloissa. Turun satamassa olevassa uudessa multimodaalikeskuksessa yrityksellä on varastotilaa 35 000 neliömetriä.
– Tarjoamme varastointipalveluja muun muassa keskusvarastointiin sekä jakeluvarastoiksi. Peruspalveluumme kuuluvat varastoinnin ohella tavaran saapumiseen ja lähettämiseen liittyvät toiminnot kuten tuotteiden purku, tarkistus ja lastaus sekä kirjaukset, hyllytykset ja lavoitukset. Varastoinnissa huolehdimme muun muassa varastosaldoista ja -raporteista sekä investoinneista.
Yrityksellä on pääkaupunkiseudulla kolme varastoterminaalia. Piakkoin käynnistyvä Vuosaaren satama vaikuttaa merkittävästi Schenker Eastin toimintoihin.
– Olemme huolissamme siitä, että Kehä III:n liikenne todennäköisesti ruuhkautuu satamasta Helsinki-Vantaan lentoaseman tieliittymään asti. Vaikka matka ei ole kovin pitkä, aikaa kuluu kohtuuttoman paljon, Åberg sanoo.
Uusi suurterminaali tulossa
Helsingissä Metsälän Maaliikennekeskuksessa sijaitseva Schenker Eastin varastoterminaali joudutaan sulkemaan vuoteen 2015 mennessä. Kaupunki on kaavoittanut tontin asuintaloille.
– Olemme jo alustavasti hakemassa tilaa uudelle terminaalille. Kehä III:n läheiset alueet sopisivat meille parhaiten. Tavoitteenamme on löytää noin 30 hehtaarin tontti. Muutto tapahtunee vaiheittain vuosina 2013-2014. Selvitämme vielä, yhdistetäänkö Oulunkylän ja Tikkurilan varastoterminaalit uuteen terminaaliin. Argumentteja senkin puolesta on, että Tikkurilan toimipiste jatkaisi nykyisellä paikallaan.
Itärajan rekkaruuhkat ovat tuiki tuttuja Schenker Eastille.
– Ruuhkat olisi purettavissa, jos venäläinen osapuoli sitä aidosti tahtoisi. Tekniikka on valmiina esimerkiksi sähköiseen tullaukseen, mikä vauhdittaisi tullikäytäntöä merkittävästi. Venäjä ei kuitenkaan halua siihen siirtyä. Tämä johtuu siitä, että maa haluaa suojata omaa teollista tuotantoaan ja pyrkii siksi rajoittamaan tuontia tälläkin tavalla.
Liikennepolttoaineiden kohonneet hinnat huolettavat kuljetusyrittäjiä.
– Kohonneita polttoainekuluja pyritään siirtämään asiakashintoihin, mutta se tapahtuu viiveellä. Hintamuutokset estävät kiinteiden palveluhintojen määrittelyn esimerkiksi vuosisopimusten osalta. Tämän vuoksi hintoihin on jouduttu ottamaan mukaan nopeasti muutettavissa oleva polttoainelisä. Alan yrittäjien sekä asiakkaiden olisi yhdessä hyväksyttävä hintojen arvaamattomuus ja nopeat vaihtelut sekä niistä aiheutuvat kustannusmuutokset. Pitkään jatkuva korkea öljyn hinta saattaa osaltaan luoda talouteen taantumaa.
Keinoja kulujen alentamiseen on
On olemassa keinoja torjua korkeiden liikennepolttoaineiden vaikutuksia.
– Käyttöön pitäisi saada uuden tekniikan luomia mahdollisuuksia ja kehittyneitä ajoneuvoja kuten EUR-luokituksen mukaisia autoja sekä hybridi- ja sähköautoja. Kuljetuksissa pitää pyrkiä kaikin keinoin täysiin kuormiin. Täsmäaikojen noudattaminen lisää tyhjäajoa. Kuljettajien koulutusta ja seurantaa tehostamalla voidaan lisätä taloudellista ajotapaa.
Suomen tiet ovat osin kehnossa kunnossa.
– Tavallisia perusparannuksia ei ole tehty likikään tarpeen mukaan. Raskaan kaluston näkökulmasta teiden kunnon pitäisi mahdollistaa turvallinen ajaminen kaikissa oloissa. Kuljettajilta tulleiden tietojen mukaan alemman luokan teille on toisinaan mahdotonta päästä, mikä estää toimivien logistiikkapalvelujen toteuttamisen. Suuremmista teistä erityisesti Kehä III vaatisi pikaista kunnostamista. Toisaalta Turun ja Helsingin välisen moottoritien valmistuminen tuntuu kestävän liian kauan. Meille olisi myös tärkeää, että Turun ja Naantalin välistä tietä parannettaisiin. Tietä käytetään runsaasti Skandinavian kuljetuksissa.
Panostusta kotijakeluun
Oy Schenker East Ab osti hiljattain JOT Palveluvarasto Oy:n sekä JOT Logistiikka Oy:n koko osakekannan. JOT Logistiikka toimii kentällä nimellä JOT Kotijakelu.
– Yritys on keskittynyt täyden palvelun kotijakeluun täällä Suomessa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi huonekalut ja kodinkoneet toimitetaan paikan päälle koteihin asti, ne riisutaan pakkauksistaan sekä kootaan ja asennetaan paikalleen. Purettu pakkausmateriaali sekä entinen kone viedään pois ja toimitetaan asianmukaiseen kierrätykseen. Uskon, että tällaiselle palvelulle on kysyntää. Selvitämme jatkossa, voitaisiinko samaa osaamista viedä Schenker Eastin muihin toimintamaihin.
Åberg korostaa, että ympäristöasiat ovat nousseet vahvasti esiin kuljetus- ja logistiikka-alalla.
– Teemme paljon konkreettisia tekoja tällä alueella. Meidän asiakkaidemme asiakkaat vaativat näkyviä ympäristötekoja meidän asiakkailtamme. Siinä ketjussa meidänkin pitää täyttää osamme. Käytössämme on esimerkiksi autokohtainen ja kuljettajakohtainen seuranta polttoaineen käyttömäärästä. Näin voidaan nähdä muun muassa se, eroaako polttoaineen kulutusmäärä eri kuljettajilla samanlaisissa autoissa. Annamme myös palautetta seurannan tuloksista kuljettajillemme. Pyrimme opastamaan kuljettajia taloudelliseen ajotapaan. Lisäksi kehitämme parhaillaan eräiden asiakkaidemme kanssa seurantaa siitä, kuinka paljon asiakkaiden kuljetusvolyymit rasittavat luontoa ja ympäristöä.
———–
88 000 ihmisen työllistäjä
Kansainvälisen DB Schenkerin etukirjaimet tulevat yrityksen nykyisestä omistajasta Deutsche Bahnista. DB Schenker työllistää maailmanlaajuisesti 88 000 ihmistä. Näistä 75 prosenttia on Euroopassa, 11 prosenttia Amerikassa ja 14 prosenttia Aasiassa ja Oseaniassa. Se on DHL:n jälkeen maailman toiseksi suurin kuljetus- ja logistiikka-alan yritys.
Schenker tuli Suomeen kymmenen vuotta sitten eli 1998. Tuolloin yrityksen koko nimi oli Schenker BTL. Nimi johtui siitä, että tuohon aikaan Schenker ja ruotsalainen Bilspedition yhdistettiin. Yritys sai heti alussa vahvan aseman Suomessa ostamalla Scanspedin, johon kuuluivat Polar Express, Finn Express ja TIE International. Jo aikaisemmin 1996 Scansped oli ostanut Huolintakeskuksen.
Schenker Eastin Suomen toimintojen liikevaihto on noin 600 miljoonaa euroa. Se on maan suurin kuljetus- ja logistiikka-alan yritys.