Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Poliisin ja Tullin tehoisku: Ulkomaiden rekisterissä olevat autot työllistävät viranomaisia

Tulli ja Poliisi paljastivat poikkeuksellisen monta liikennerikkomusta tai auton laitonta käyttöä tehovalvontaiskussaan viime keskiviikkona 7.11.2012. Viranomaiset tarkastivat lähes sata ulkomaalaista ajoneuvoa Helsingissä ja Espoossa. Rikkomukset ovat viime aikoina olleet jatkuvassa kasvussa.

Vakinaisesti Suomessa asuva ei saa käyttää ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa. Pääsääntöisesti auton omistajan täytyy aina maksaa autovero Suomeen, mutta joitakin poikkeuksia on. Tulli voi hakemuksesta päättää ajoneuvon omistajan, autoverolain mukaisen asuinpaikan.

Autoveron kiertäminen on yleistynyt

Tulli seuraa tarkoin ulkomaille rekisteröityjä pöytälaatikkofirmoja ja niiden ajoneuvojen käyttöä. Kysymys on usein systemaattisesta autoveron välttämisestä. Kilpailu vääristyy, kun yritykset käyttävät autoja, joista ei ole maksettu veroja. Kuljetuskustannukset laskevat ja kilpailuetu rehellisiin yrityksiin on selvä.

– Epäselvissä tapauksissa viranomaiset määräävät ajoneuvojen käyttäjät ilmoittautumaan tulliin. Jos ajoneuvon väliaikaiseen verottomaan käyttöön ei ole oikeutta, Tulli voi määrätä ajoneuvon käyttäjän maksamaan autoveron. Veroa voidaan korottaa jos käyttö on ollut tietoista ja systemaattista, tulliylitarkastaja Markku Partanen sanoo.

Valvonta on järjestelmällistä

Pääkaupunkiseudulla viranomaiset järjestävät tehoiskuja ulkomaiden rekisterissä oleviin autoihin pari kertaa vuodessa Helsingin poliisilaitoksen liikennevalvonnan johdolla.

-Keskiviikon valvontaoperaatiossa Tulli havaitsi lähes viidessäkymmenessä ajoneuvossa puutteita. Osa puutteista liittyi autoverotukseen, osa omistajista sai ilmoittautumismääräyksen ja osa määräyksen viedä ajoneuvo pois Suomesta. Poliisi löysi yhden etsintäkuulutetun, yhden rattijuopon ja langetti useita rangaistusseuraamuksia tai rangaistusvaatimuksia, komisarioDennis Pasterstein kertoo.

Tehoiskujen lisäksi ulkomaisissa rekisterikilvissä liikkuvia ajoneuvoja seurataan jatkuvasti mm. satamissa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi