Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

JHL tuomitsee Destian myyntiaikeet

jhlJulkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine tuomitsee valtion tie- ja maanrakennusyhtiö Destian myyntiaikeet järjen vastaisena toimintana.

Destian myyntiaikeista kerrottiin tämän päivän Kauppalehdessä, jossa Destian myyntihinnaksi arvioidaan 150-200 miljoonaa euroa.

– Destian myyntiaikeita perusteellaan valtion rahantarpeella. Tulosta tuottavan ja valtion perusinfrasta huolehtivan yhtiön myynti on kuitenkin järjen vastaista. Valtionyhtiön myynti ei tuo mitään uutta elvytysvaraa, vaan se on rahojen siirtämistä taskusta toiseen, Päivi Niemi-Laine kiistää.

– Destian myymällä Suomen valtio menettäisi täysin kontrollin Suomen tierakentamiseen, minkä jälkeen olisimme täysin isojen maanrakennusyhtiöiden varassa. Halu kartellisoitumiseen ja voittojen kasvattamiseen veronmaksajien kustannuksella on suuri.

– Pahimmassa tapauksessa tiestömme huolto ja rakentaminen on kohta kansainvälisten sijoittajien käsissä, kuten kävi autokatsastuksen yksityistämisessä. Hinnat nousivat pilviin ja nyt ollaan jälleen miettimässä, miten oikeaa kilpailua saataisiin alalle.

– Destia on osoittanut, että se pystyy kilpailemaan yksityisten toimijoiden kanssa niin työn hinnassa kuin laadussa. Destian vahva mukanaolo kilpailutuksessa on pitänyt hintatason kohtuullisena ja myös tietotaito tiestön ja muun infran rakentamisessa on säilynyt valtiolla.

– Destian markkinaosuus, 60 prosenttia kaikista maanteiden urakoista on iso ja samalla osoitus Destian elinvoimaisuudesta. Näin merkittävän toimijan uudelleenpystytys sen jälkeen kun siitä on kerran luovuttu, on valtiollekin mahdoton tehtävä, jos ja kun omaa osaamista alettaisiin kaivata takaisin valtiolle.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi