Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Auton uusi elämä kattilana

Kuusakoski_carKun auto on tullut tiensä päähän, sen elämä jatkuu romuttamosta kierrätykseen. Suomessa jopa yli 95 prosenttia materiaaleista voidaan hyötykäyttää uudelleen. Teräsosista syntyy kattiloita ja renkaat päätyvät kumirouheena urheilukentille.

Autojen kierrätys on säädetty Euroopan unionin direktiivillä, jonka mukaan romuauton painosta on hyödynnettävä ja uudelleenkäytettävä vuoteen 2015 mennessä 95 prosenttia.

—Suomessa tavoitteeseen päästiin jo vuonna 2010. Keskimäärin noin 1000 kilon autosta kaatopaikalle päätyy vain noin 50 kilon pussi, toimitusjohtaja Arto Silvennoinen Suomen Autokierrätys Oy:stä kertoo.

Suomessa päästy pitkälle

Suomen Autokierrätyksellä on eri puolilla Suomea lähes 280 romuautojen vastaanottopistettä. Autoilijalle homma on ilmaista ja mahdollisimman helppoa. Yksi isoista toimijoista on Kuusakoski Oy.

— Esikäsittelyssä autosta poistetaan mm. nesteet, akku ja renkaat sekä kierrätettävät varaosat. Murskauksen jälkeen teräs, rauta, kumi, muovi, tekstiilit ja värimetallit erotellaan toisistaan, johtaja Risto Pohjanpalo kuvailee.

— Rengasmateriaalia hyödynnetään mm. maanrakennuksessa teiden ja parkkipaikkojen pohjissa sekä kumirouheena tekonurmisilla jalkapallokentillä. Teräksestä valmistetaan uusia terästuotteita, kuten kattiloita. Jatkojalostettavaa riittää myös kuparisulatoille.

Suomessa on Pohjanpalon mukaan päästy pitkälle.  ̶ Tavoitetaso on kova ja viimeisten prosenttien saavuttaminen työlästä. Parannettavaa löytyy lähinnä muoviosien raaka-ainekäytössä sekä lasin talteenotossa.

Autonromusta kattilaksi

Uuden teräskattilan valmistuksessa on hyödynnetty kierrätettyjä materiaaleja. Osa kattilasta on peräisin vanhasta autonromusta. (Kuva: Hackman Oyj)
Uuden teräskattilan valmistuksessa on hyödynnetty kierrätettyjä materiaaleja. Osa kattilasta on peräisin vanhasta autonromusta. (Kuva: Hackman Oyj)
Keitto- ja paistoastioihin erikoistunut Hackman on kerännyt kuluttajille suunnatulla kierrätyskampanjallaan reilussa kymmenessä vuodessa jo yli puoli miljoonaa kiloa kierrätysmateriaalia loppuun käytettyjen pannujen ja kattiloiden muodossa. Kierrätyksellä tuotteiden sisältämät raaka-aineet saadaan uusiokäyttöön lähes sataprosenttisesti.

 

Uuden teräskattilan valmistuksessa on hyödynnetty kierrätettyjä materiaaleja. Osa kattilasta on peräisin vanhasta autonromusta. (Kuva: Hackman Oyj)

 

— Keitto- ja paistoastioiden kierrätysmateriaalin osuus tuotteessa on keskimäärin 70 prosenttia. Kierrätysteräs tulee oman kampanjamme ohella teollisuuden eri aloilta, kuten autoteollisuudesta. Kierrätysmateriaalin osuus löytyy tuotteen pakkausmerkinnästä, keittiötuotteiden PR-asiantuntija Laura Syrjälä kertoo.

— Kierrätysmateriaalin määrä on hiottu maksimiin tuotteen laatuvaatimukset huomioon ottaen. Olemme saaneet kuluttajilta hyvää palautetta. Toimenpiteet, jotka tekevät mistä tahansa tuotteesta ympäristöystävällisemmän ja kannustavat kuluttajaa kierrättämään, ovat aina haluttavia.

www.autokierratys.fi
www.kuusakoski.fi
www.hackman.fi

[rivi korkeus=2]

Lähde: Good News from Finland
www.goodnewsfinland.fi

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi