Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Älypuhelin pyörillä: näin toimii tulevaisuuden älykuorma-auto

Euroopan teillä kulkee tällä hetkellä yli 175 000 etäyhteyksillä varustettua Volvo kuorma-autoa. Muutaman vuoden kuluessa tällaiset kuorma-autot mullistavat kuljetusalan tuottavuuden.
Euroopan teillä kulkee tällä hetkellä yli 175 000 etäyhteyksillä varustettua Volvo kuorma-autoa. Muutaman vuoden kuluessa tällaiset kuorma-autot mullistavat kuljetusalan tuottavuuden.

Räätälöity, ennakoiva ja aina ajettavissa. Tulevaisuuden älykäs kuorma-auto muistuttaa enemmän pyörillä kulkevaa älypuhelinta kuin perinteistä ajoneuvoa. – Tämä mullistaa kuljetusalan tuottavuuden muutamassa vuodessa, kertoo Volvo Trucksin laatu- ja käyttöastejohtaja Hayder Wokil.

Euroopan teillä kulkee tällä hetkellä noin 175 000 verkkoyhteyksillä varustettua Volvo kuorma-autoa. Osa niistä voi jo nyt lähettää tietoja huoltotarpeestaan, ja tiettyjä välttämättömiä ylläpitotöitä voidaan jopa toteuttaa etänä. Tämä on kuitenkin vasta alkua.

– Lähivuosina kuorma-auto voi esimerkiksi tarkkailla omaa toimintakuntoaan reaaliajassa. Tämä helpottaa ja nopeuttaa huoltoja, joten kaikkien osapuolten – niin kuljettajien, korjaamojen kuin kuljetusyritystenkin – tuottavuus paranee, kertoo Volvo Trucksin laatu- ja käyttöastejohtaja Hayder Wokil.

Tulevaisuudessa myös korjaamoiden hallinnollinen työ helpottuu, sillä kuorma-autot voivat itse varata huollot ja tarvittaessa myös oikeat mekaanikot eri töihin sekä tilata tarvittavat varaosat valmiiksi korjaamolle. Korjaustyöt voidaan tehdä siellä, missä kuorma-auto kulloinkin sattuu olemaan, ja vieläpä kuorma-auton ajoaikatauluun sopivalla hetkellä.

– Tuolloin huollot synkronoidaan kuorma-auton ajoaikataulun kanssa ja varataan lähimmälle korjaamolle esimerkiksi lakisääteisen tauon ajalle, jolloin kuorma-auto ei muutoinkaan olisi ajossa. Verkkoyhteyksien ansiosta kuorma-auto voi myös tehdä yksinkertaisia korjaustoimenpiteitä itsenäisesti, Wokil kertoo.

Tulevaisuuden kuorma-auto tuo myös uudenlaista joustavuutta. Kuorma-autojen verkkoyhteyksien alati kehittyvä potentiaali tarkoittaa myös, että ajoneuvot voidaan eritellä kuhunkin yksittäiseen tehtävään sopiviksi, jolloin toiminta tehostuu.
– Tuleva kuorma-autosukupolvi on aiempaa mukautetumpi, ja niitä voidaan räätälöidä yksilöllisemmin esimerkiksi kuljetusyrityksen tarpeiden ja ajotavan mukaisesti. Kuorma-auto voi myös päivittää ohjelmistomääritykset kuljetustehtävien mukaan, Wokil kertoo.

Suurten tietomäärien kerääminen on eräs verkkoyhteyksien hyödyntämisen keskeisistä edellytyksistä.

Per Adamsson, Volvo Groupin telematiikkastrategian ja liiketoiminnan kehittämispäällikkö, kertookin, että kuorma-autojen kehityssuuntaukset heijastavat viime vuosien kehitystä älypuhelimissa. Autoteollisuudessa puhutaankin ”älypuhelimista pyörillä”.

– Lähitulevaisuudessa kuorma-autot voivat viestiä paitsi muiden tienkäyttäjien myös muiden verkkoyhteyksillä varustettujen varusteiden, kuten polkupyöräkypärien, kanssa, jolloin onnettomuuksien riski pienenee ja yllättävät ajon keskeytymiset vähenevät, Adamsson kertoo.
– Verkkoyhteyksien ansiosta tulevaisuuden kuorma-auto voi myös tarkkailla liikennetilannetta itsenäisesti ja valita parhaan reitin huomioimalla esimerkiksi liikenneruuhkat tai tietyöt, Adamsson jatkaa.

Vaikka suuri osa tulevaisuuden kuorma-autossa tarvittavasta teknologiasta on jo keksitty, uuden kuorma-autosukupolven toteuttaminen käytännössä kestää aikansa.
– Ajoneuvoista kerättävien valtavien tietomäärien seulominen on haasteista suurin. Verkkoyhteyksiä tukevaa infrastruktuuria on myös kehitettävä edelleen eri puolilla maailmaa, ennen kuin visio uudesta kuorma-autosukupolvesta voidaan toteuttaa käytännössä, Wokil kertoo.

[rivi korkeus=1]

Älypuhelinten tavoin tulevaisuuden kuorma-auto voi ladata ja päivittää omat ohjelmistonsa automaattisesti. Se voi myös räätälöidä ohjelmistoaan työtehtävän mukaan.
Älypuhelinten tavoin tulevaisuuden kuorma-auto voi ladata ja päivittää omat ohjelmistonsa automaattisesti. Se voi myös räätälöidä ohjelmistoaan työtehtävän mukaan.

Neljä tulevaisuuden trendiä kuljetusalalla

1. Älylaitteet
Kuorma-autonvalmistajat voivat muutaman vuoden kuluessa paitsi ennakoida vikoja myös ymmärtää nykyistä paremmin, miksi vikoja ylipäätään ilmenee – ennen niiden ilmenemistä. Ajoneuvot voivat myös korjata pieniä vikoja itsenäisesti sekä antaa varoituksen ja varata huollon ennen ongelman ilmenemistä.

2. Hallintotaakan keveneminen
Tulevaisuudessa huoltoihin liittyvä hallinnollinen taakka kevenee huomattavasti kuljetusyrityksissä ja korjaamoissa, sillä kuorma-auto voi itse esimerkiksi varata huollot ja ladata sekä päivittää kuorma-auton ohjelmistot.

3. Verkkoon yhdistetyt laitteet, esineiden internet
Tulevaisuudessa kaikki meitä ympäröivät tuotteet, kuten rannekellot ja pyöräkypärät, voivat viestiä keskenään suoraan – kunhan tämä tuo lisäarvoa. Tulevaisuudessa rannekello ei esimerkiksi pelkästään näytä kellonaikaa. Se voi myös seurata kuljettajan sykettä, antaa varoituksen ja jopa kytkeä automaattiohjauksen päälle, jos kuljettajalle sattuu jotakin.

4. Räätälöitävyys
Mitä enemmän tietoja kuorma-auton valmistajalla on kuljettajasta ja omistajasta, sitä helpommin kuorma-auto voidaan räätälöidä yksilöllisten ajotyylien ja eri kuljetustehtävien mukaan.

Katso video: https://youtu.be/ERWeo02fTyI

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi