Kuljetusmääräysten muutos vauhdittaa digitaalista tiedonsiirtoa tavaralinjaliikenteessä
Logistiikkayritysten Liitto haluaa toimitusketjut Suomessa täysin sähköisiksi. Kuljetusmääräysten pienellä muutoksella 1.1.2016 alkaen rajataan mahdollisuutta antaa lisäpalvelupyyntöjä tavaraa noudettaessa. Nämä tulee tilata etukäteen sähköisesti. Liiton uusilla kotisivuilla on lisätty tietoa sähköisen asioinnin hyödyistä ja mahdollisuuksista.
Logistiikkayritysten Liitto on päivittänyt tavaralinjaliikenteen yleisten kuljetusmääräysten pykälään 8 seuraavan lisäyksen: ”Mikäli toimeksiantaja haluaa tilata muita palveluja, joita rahdinkuljettaja tarjoaa, tulee ne tilata etukäteen sähköisesti rahdinkuljettajan ilmoittaman aikataulun mukaisesti. Rahdinkuljettajalla ei ole velvollisuutta toteuttaa vasta tavaraa noudettaessa annettuja uusia kirjallisia tai suullisia palvelupyyntöjä.”
Muutoksella vahvistetaan käytännön toimintatapa. Tavaraa noudettaessa annettavia palvelupyyntöjä ei ole enää mahdollista huomioida tavaraa noudettaessa kuin erikoisjärjestelyin. Nykyaikaiseen kuljetusprosessiin voi tutustua liiton uusilta kotisivuilta www.logistiikkayritykset.fi
– Tuotantojärjestelmät ja prosessit noudosta alkaen lähetysten vastaanottokuittauksiin asti perustuvat kuljetustilausvaiheessa järjestelmään syötettyihin tietoihin. Kuljettajat lastaavat ja purkavat autot viivakoodilukijoiden avulla. Samoin tapahtuu tavaran siirtely terminaaleissa. Näin varmistetaan virheetön ja tehokas logistiikka, josta on pelkästään hyötyä kaikille osapuolille, toimitusjohtaja Pekka Aaltonen Logistiikkayritysten Liitto ry:stä painottaa.
Sähköinen tilaaminen edellyttää yksilöivän viivakoodin ja rahtikirjanumeron
Terminaalien välisessä kappaletavaraliikenteessä jo 80 prosenttia tilaustiedosta saadaan sähköisesti. Liiton välitavoitteena on päästä 90 prosenttiin vuoden 2016 lopussa. Mahdollisimman nopeasti on päästävä 100 prosenttiin, koska jokainen manuaalinen tilaus hidastaa toimintaa ja voi aiheuttaa virheitä. Kaikki lähetykset tulee merkitä standardoiduilla kolliosoitelapuilla, jotka sisältävät yksilöivän SSCC-viivakoodin (Serial Shipping Container Code) sekä yksilöllisen rahtikirjanumeron. Näin lähetystä voidaan seurata viivakoodilukijalla noudossa, terminaalissa ja kuljetusketjun eri vaiheissa tavaran luovuttamiseen saakka.
- Vain hieman yli puolet lähetyksissä olevista kolliosoitelapuista sisältää yksilöivän SSCC-viivakoodin. Niiden puute on suurin haaste kuljetusketjujen digitalisoinnissa. Ensi vuonna liitto panostaa tämän haasteen ratkaisemiseen, jatkaa Aaltonen.
Logistiikkayritysten Liitto kehittää logistiikan sähköistä toimintaympäristöä toiminnan tehokkuuden, virheettömyyden, läpinäkyvyyden ja hyvän asiakaspalvelun lähtökohdista. Ekologisten arvojen tukijana se haluaa hyödyntää teknologiaa myös energiaystävällisten toimintatapojen löytämisessä.