Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Trafin ajoneuvotietojen avoin data laajenee – aineiston hyödyntämisestä hyviä kokemuksia

sample_trafiTrafi avasi kesäkuussa 2014 ensimmäiset rekisteritietonsa avoimen datan muodossa kansalaisten ja yritysten hyödynnettäväksi. Nyt tätä maksutonta ja avointa ajoneuvoaineistoa on laajennettu. Uusia tietoja aineistossa ovat matkamittarilukema, postinumeron kolme ensimmäistä numeroa ja henkilöautojen valmistenumeron 10 ensimmäistä merkkiä.

Ajoneuvojen tekniset tiedot sisältävää aineistoa ladattu jo tuhansia kertoja

Kesäkuun 2014 jälkeen Trafin ajoneuvoteknisiä tietoja sisältävää avoimen datan pakettia on ladattu jo yli 10 000 kertaa. ”Määrä on huikea ja olemme erittäin tyytyväisiä, että Trafin aineisto on kiinnostanut niin yksittäisiä kansalaisia kuin yrityksiäkin. Uskon, että tietojen laajentamisen myötä yhä useampi taho pystyy hyödyntämään aineistoamme omia tarkoituksiaan varten. Ajoneuvojen kilometrilukeman tuominen mukaan aineistoon saa varmasti bittinikkarit tuottamaan aiheeseen liittyviä sovelluksia” toteaa Trafin uusi tietojohtaja Juha Kenraali.

Datasta on moneksi – millaisen sovelluksen sinä tekisit?

Trafin ajoneuvoaineisto sisältää paljon tietoja. Aineistosta voi hakea vaikka tiedot siitä, missä päin Suomea kulkee vähiten ajokilometrejä hankkineet Nissanit tai Ladat, tai kuinka monta keltaista autoa kotikulmillasi pyörii. ”Avoimen datan aineiston hyödyntäminen vaatii sovellusten tekijöiltä koodaustaitoja. Datamme on ladattavissa sivuiltamme sellaisessa muodossa, että se on helposti hyödynnettävissä niille, jotka taitavat tämän lajin, mutta myös muiden asiasta kiinnostuneiden kannattaa haastaa itsensä” kannustaa Kenraali.

Yksi Trafin avoimen datan hyödyntäjistä on Rauno Inkinen, joka on luonut aineiston pohjalta www.ajoneuvotilastot.com-sivuston. Sivustolla esitetään Trafin ajoneuvodataa kartoilla ja erilaisilla graafisilla kuvaajilla. ”Trafin avoin data pitää sisällään paljon kiinnostavaa tietoa. Visualisoinnin avulla käyttäjät saavat Trafin avoimesta datasta enemmän irti ja todennäköisemmin vähemmällä vaivalla. Summatun ja visualisoidun datan lisäksi monia kiinnostaa myösvarsin yksityiskohtaiset tiedot datassa. Esimerkiksi montako Moto Guzzin 850 Le Mansin moottoripyörää on rekisteröity tai miltä paikkakunnilta löytyy tiettyjä vanhoja ajoneuvoja” kertoo Inkinen.

Uusi aineisto sisältää myös ajoneuvojen kilometrilukemat

Ajoneuvojen avoin data -aineisto 3.0 sisältää kaikkien liikennekäytössä olevien ajoneuvojen rekisteröinti-, hyväksyntä- ja teknisiä tietoja Trafin ylläpitämästä ajoneuvoliikennerekisteristä.

Aineisto sisältää muun muassa ajoneuvoluokan, ensirekisteröintipäivämäärän, värin, korityypin, merkin, mallimerkinnän, käyttövoiman, mittarilukeman, kunnan ja postinumeron 3 ensimmäistä numeroa ja henkilöautojen valmistenumeron 10 ensimmäistä merkkiä. Postinumeron 3 ensimmäistä numeroa kertoo, millä alueella postinumeron mukainen paikkakunta sijaitsee. Valmistenumeron kymmenestä ensimmäisestä merkistä saa selville muun muassa valmistajan, mallin ja valmistuspaikan.

Trafin julkaisema aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi