Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

”Euroopan modernein” helikopterikoulutusympäristö löytyy Utista

kopteriKouvolan seudun ammattiopisto on ainoa toisen asteen oppilaitos Suomessa, joka antaa helikopteriasennukseen erikoistunutta koulutusta. KSAOn lentokoneasennuksen peruskoulutus on toiminut nyt jo toista vuotta uusissa ajanmukaisissa tiloissa Utissa.

[rivi korkeus=1]

Helikopteriasentajaopiskelijat, joita on vuosittain yhteensä noin 60, opiskelevat ”Euroopan moderneimmissa” helikopterikoulutustiloissa. Lisäksi opetustilat sijaitsevat aivan lentokentän välittömässä läheisyydessä ja yksi sen valttikortti eittämättä onkin hyvä sijainti. Tilat palvelevat myös työ- ja yrityselämää. Yhteistyötä mm. tilankäytöllisesti sekä työssäoppimisjaksoilla tehdään tiiviisti mm. naapureiden, Patrian sekä Utin jääkärirykmentin kanssa.

Alan koulutus on säädelty tiukasti Euroopan lentoturvallisuusvirastoin taholta samalla asetuksella kuin lentokoneen huoltotoiminta. Koulutuksen laatustandardit ovat kovat. KSA- On Lentokonealalle on myönnetty ilma-alushuoltohenkilöstön koulutuslupa FI.147.0008. Opiskelijat opiskelevat ammattia kolme vuotta. Ammattiaineisiin kuuluu matematiikan ja fysiikan lisäksi mm. inhimillisiä tekijöitä missä pureudutaan ihmisen inhimillisyyteen ja mahdollisiin riskitekijöihin.

Ala asettaa myös tiettyjä terveydellisiä edellytyksiä mutta vaatimuserot siviili- tai sotilasilmailuun ovat luonnollisesti erilaiset. Yleisiä terveysvaatimuksia hyvän fyysisen ja psyykkisen terveyden lisäksi ovat mm. tarkka värinäköaisti ja normaali kuuloaisti mutta esim. silmälasit eivät ole este koulutukseen hakeutumiselle. Lentokone/ helikopteriaineita ovat mm. kaasuturbiinimoottorit sekä helikopterijärjestelmät. Opiskelusta hieman noin puolet on teoriaa ja loppu käytäntöä ohjatusti sekä oppilaitoksen tiloissa että aidossa huoltoympäristössä kontrolloidusti.

Kouvolan seudun ammattiopiston helikopteriasennuksen linja kehittyy ja kansainvälistyy

KSAO ja Rajavartiolaitos on tehnyt ja tekee hedelmällistä yhteistyötä mm. työssäoppimisen ja uusien osaajien markkinoille tuomisessa. Helmikuun lopussa ammattiopisto sai Rajavartiolaitoksen vartiolaivueelta operatiivisesta käytöstä poistetun helikopterin koulutuskäyttöön. KSAOlle tämä on merkittävä asia, sillä harjoituskäyttöön tarkoitettua kalustoa tarvitaan aina.

Uusin tulokas, italialaisvalmisteinen OH-HRG Agusta AB206A on kevyt yksimoottorinen helikopteri. Sen ohella KSA- On lentokoneasennuksen linjalla on käytössä lisäksi mm. kaksi neuvostovalmisteista Mi-8-kuljetuskopteria ja Hughes 500-helikopteri. Vain päivää aikaisemmin oli KSAO ottanut vastaan lentokonetekniikan linjan ensimmäiset seitsemän vaihtoopiskelijaa Saksan Alsdorfista, jotka nyt seurasivat kevyessä pakkassäässä Augustan kuljetusoperaatiota ja purkua opettajansa seurassa.

[rivi korkeus=1]

>> Lue koko artikkeli ilmaiseksi uusimmasta Kuljetus & Logistiikka -lehdestä

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi