Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Volvo Trucksin erikoisvalmisteinen kuorma-auto The Iron Knight tähtää nopeusennätykseen

The Iron KnightThe Iron Knight on Volvo Trucksin mekaanikkojen, insinöörien ja suunnittelijoiden ainutlaatuisen yhteistyön tulos. Moottoria ja sarjatuotantona valmistettua I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteistoa lukuun ottamatta kuorma-auto on täysin erikoisvalmisteinen. Kuorma-auton 2 400 hevosvoimalla yritetään rikkoa kansainväliset nopeusennätykset. Ennätysajoyritykset näytetään 24.elokuuta Volvo Trucksin YouTube-kanavalla.


Kova haaste ja todellinen unelmaprojekti tekniikasta innostuneille. Näin The Iron Knightin parissa työskennellyt tiimi kuvaili erikoisvalmisteisen kuorma-auton suunnittelua. Voimansiirtolinja perustuu samaan yksikköön, joka löytyy Volvo FH kuorma-auton perusmallista, mutta moottoria on säädetty äärimmilleen maksimitehojen saamiseksi.
”The Iron Knight on loistava tapa esitellä Volvo Trucksin osaamista ja innovatiivisuutta. Samanaikaisesti tavoitteenamme oli saada uutta tietoa teknisistä ja muotoiluun liittyvistä ratkaisuista. Tarkoitus on soveltaa osaa niistä sarjatuotantona valmistettaviin kuorma-autoihin”, kertoo Claes Nilsson, Volvo Trucksin toimitusjohtaja.

Moottori The Iron Knightissa on keskelle asennettava, huomattavalla tavalla muokattu D13. Siinä on vesijäähdytteinen välijäähdytin ja neljä turboahdinta, ja sen teho on 2 400 hv ja vääntömomentti 6 000 Nm. Sähköjärjestelmiä ja elektroniikkaa on vähennetty ja ohjelmisto on uudelleenohjelmoitu. Tämä siksi, että äärimmilleen viritetty moottori voisi toimia optimaalisesti vaihteiston kanssa – eli saman I-Shift DC -kaksoiskytkimen kuin sarjatuotantona valmistetuissa Volvo FH -malleissa. Ainoa vaihteistoon tehty säätö on kytkimen vahvistus, jota tarvitaan merkittävästi suurentuneen vääntömomentin käsittelemiseen.

”Nopeusmaailmanennätyksen rikkominen edellyttää poikkeuksellista suorituskykyä. I-Shift DC -kaksoiskytkin on paras mahdollinen vaihteisto, sillä se ylläpitää vetävien pyörien vääntömomentin vaihteiden vaihtamisen aikana samaan tapaan kuin kilpa-autoissa. Tämän ansiosta The Iron Knight voi kiihdyttää vauhtiaan hukkaamatta aikaa vaihteiden vaihtoon”, toteaa Niklas Öberg, Volvo Trucksin suunnittelija.

The Iron Knight on kunnianosoitus Volvo FH:lle. Sen tekniikka ja muotoilu täydentävät toisiaan, ja jokaisella yksityiskohdalla – etusäleiköstä sivuhelmoihin – on oma tärkeä tehtävänsä.
”The Iron Knightin lasikuidusta tehty ohjaamo on suunniteltu vähentämään ilmanvastus mahdollisimman pieneksi. Kuorma-auton vakuuttavan ilmeen antavat sivuhelmat sisältävät suuret ilmakanavat, joista moottori saa jäähdytysilmaa. The Iron Knightin tyylikkään ja vahvan muotoilun inspiraationlähde on tämänpäivän Volvo FH. Tarvitsee vain vilkaista kuorma-autoa ymmärtääkseen, että se on todella nopea. Jopa paikallaan ollessaan se vaikuttaa olevan liikkeessä”, sanoo Nigel Atterbury, Volvo Trucksin pääsuunnittelija.

Kilpakuljettaja Boije Ovebrink istuu The Iron Knightin ratissa, kun se yrittää rikkoa  maailmanennätyksen kahdessa luokassa: 500 ja 1 000 metriä seisovalla lähdöllä. Ennätysjahtia voi seurata Volvo Trucksin SoMe-kanavilla 24. elokuuta.

The Iron Knight – ennätysyrityksen kuorma-auto

  • The Iron Knightin 2 400 hv, 6 000 Nm:n vääntömomentti ja 4,5 tonnin paino tuottavat teho-painosuhteen, joka on yli 0,5 hv/kg.
  • Keskelle asennettava moottori on merkittävästi muokattu D13, jossa on vesijäähdytteiset välijäähdyttimet ja neljä turboahdinta.
  • I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteisto säilyttää vääntömomentin vaihteita vaihdettaessa. The Iron Knightin vaihteisto on sama kuin sarjatuotantona valmistetuissa Volvo FH -kuorma-autoissa lukuun ottamatta vahvistettua kytkintä (levyt ja painelevyt on valmistettu sintratusta materiaalista).
  • Elektroniikka on pidetty minimissä, jotta ajoneuvon paino on saatu mahdollisimman alhaiseksi.
  • Ohjelmistoa on muokattu suorituskyvyn parantamiseksi.
  • Lasikuidusta valmistettu ohjaamo on aerodynaamisesti optimoitu. Moottori saa jäähdytysilmaa sivuhelmoissa olevista suurista ilmanottoaukoista.

Aiemmin ennätyksiä rikkoneet Volvo Trucksin kuorma-autot
The Iron Knight ei ole Volvo Trucksin ensimmäinen ennätysauto. Vuonna 2007 ”The Wild Viking” (1 600 hv) rikkoi virallisen FIA-ennätyksen 1 000 metrin matkalla pysähdyksistä keskinopeudella 158,8 km/h. Seuraava ennätys tuli ”Mean Green” -hybridillä (1 800 hv:n dieselmoottori sekä 300 hv:n sähkömoottori), joka teki kaksi maailmanennätystä vuonna 2011 hybridiluokassa: 1 000 metriä keskinopeudella 152,2 km/h ja 500 metriä keskinopeudella 115,4 km/h. Kolmas mestaruusluokan voimannäyte järjestetään loppukesästä 2016.

Katso valmistautuminen ennätysajoyrityksiin

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi