Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

AL: Testi paljasti kaksi lapsille vaarallista turvaistuinta

Autoliiton julkaiseman turvaistuintestin testausvaiheessa on paljastunut kaksi turvaistuinta, jotka voivat olla onnettomuustilanteessa vaarallisia. Siksi asiasta tiedotetaan poikkeuksellisesti jo ennen koko testin julkistusta.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttama turvaistuintesti julkaistaan perinteisesti joka kevät ja syksy. Syksyn turvaistuintestin testausvaiheessa on paljastunut kaksi istuinta, jotka irtosivat kiinnityksestään istuimille tehdyssä törmäystestissä, minkä takia kuluttajia kehotetaan jättää ostamatta nämä istuimet. Istuimet ovat Recaro Optia kiinnitettynä autoon Recaro SmartClick –telakalla sekä Jané Grand.

Tehdyssä törmäystestissä Recaron istuin irtosi isofix-telakastaan ja lensi korkeassa kaaressa testilaboratorion läpi.  Todellisessa onnettomuustilanteessa sekä istuimessa oleva lapsi että autossa olevat muut matkustajat saattaisivat saada vakavia vammoja.

Janén Grand –istuin voidaan asentaa autoon alle 18 kilon painoisille lapsille isofix-kiinnityksellä. Tehdyssä testissä istuin ei kuitenkaan kestänyt etutörmäyksen aiheuttamaa törmäysvoimaa vaan istuin irtosi kiinnityksestään.

Uudistus ei tuottanut tulosta

Jo viime vuonna tehdyssä etutörmäystestissä Recaron Optia -istuin irtosi telakasta samaan tapaan kuin nytkin. Istuimen valmistaja reagoi heti tulokseen ja vaihtoi istuimen Recaro Fix-telakan toiseen telakkaan. Tässä testissä kuitenkin osoittautui, ettei uusi Recaro SmartClick –telakka ole yhtään vanhaa mallia parempi.

Myös Janén Grand -istuin pitää sisällään suuren turvallisuusriskin, koska tämäkin istuin irtosi kiinnityksestään etutörmäystestissä.

Mikäli kuluttaja on hankkinut jommankumman istuimen, pitäisi tämän ottaa yhteys istuimen myyjään.

Testin käytännön toteutuksesta vastaavat saksalaiset kuluttajajärjestö Stiftung Warentest ja autojärjestö ADAC ovat pyytäneet sekä Recarolta että Janélta kannanottoa tuoreisiin testituloksiin. Kumpikaan istuinvalmistaja ei ole pystynyt vielä selittämään testituloksia, mutta he aikovat selvittää syyt. Tämän lisäksi Jané on ilmoittanut keskeyttävänsä toistaiseksi Grand- istuimien toimituksen valtuutetuille myyjille.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi