Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Hydraulinen etuveto takaa elintarvikkeiden kuljetukset liukkaillakin keleillä

Kuljetus Harri Mikkola Ky Oripäästä on erikoistunut laadukkaisiin elintarvikekuljetuksiin. Kuljetuskalustossa Mercedes-Benz Actros -vetoautot ovat osoittautuneet ominaisuuksiltaan erinomaisiksi ja kaiken kaikkiaan kokonaistaloudellisiksi. Etenkin uusimman Actrosin hydraulisesta etuvedosta on ollut iso apu liukkailla teillä.

Kuljetus Harri Mikkola Ky aloitti vuonna 1983 yhdellä kuorma-autolla. Toiminta on laajentunut vuosien mittaan tasaisesti, nykyään yritys kuljettaa elintarvikkeita, mm. kananmunia eri vähittäisliikkeille laajasti eteläisen Suomen alueella. Yrittäjä Harri Mikkola kertoo, miten kuljetuskalusto on laajentunut vuosien varrella: ”Ensin hankimme kuorma-autoon perävaunun ja myöhemmin toisen yhdistelmän ja sitten seuraavan. Tänä päivänä operoidaan seitsemällä 25,25 metrisellä moduuliyhdistelmällä ja yhdellä puoliperävaunuyhdistelmällä, joilla jokaisella pyritään noin 150 000 kilometrin vuosisuoritteeseen. Kaikki yhdistelmät ovat FRC-hyväksyttyjä, mikä mahdollistaa myös pakastekuljetukset. Toiminta jatkuu ja kehittyy jo seuraavan sukupolven osaavissa käsissä, sillä poikani Teemu ja Janne ovat vahvassa roolissa toiminnassa. He ovat ehtineet myös kouluttaa itsensä: Teemu on auto- ja kuljetustekniikan insinööri ja Janne kemiantekniikan insinööri. Henkilökuntaa meillä on yhteensä 15 osaavaa ammattilaista.”
Hydraulinen etuveto loistava valinta V-Slider moduuliyhdistelmään
Pari vuotta sitten ajoon otettiin V-Slider moduuliyhdistelmä; V-Slider kytkee kaksi puoliperävaunua toisiinsa hydraulisesti. Yhdistelmä koostuu 2-akselisesta puoliperävaunun vetoautosta, jossa on V-Slider varustettuna FRC-umpikorilla ja siinä vielä puoliperävaunu FRC-umpikorilla. Kuormatiloissa on mahdollisuus 2-taso-lastaukseen ja kuormatilan jakamiseen thermo-väliseinällä.

”Uudenlainen yhdistelmä antaa mahdollisuuden kuljetusten muunneltavuuteen, sillä yhdistelmää voi tarpeen vaatiessa käyttää pelkkänä puolikkaana. Toki ajamme pääosin täydellä 25,25 metrisellä yhdistelmällä, jonka 55 tonnin kokonaismassa riittää mainiosti elintarvikekuljetuksiin”, Janne Mikkola sanoo.

”Ensimmäisenä talvena kohdattiin V-Slider yhdistelmällä ongelmia liukkailla ja lumisilla kauppojen pihoilla sekä varastojen lastauslaitureilla, joissa on usein myös merkittäviä nousuja. Yhdistelmällä liikutaan vielä pääasiassa öisin, jolloin pihoja ei ole ehditty aurata eikä hiekoittaa. Kokemuksista viisastuneena tilasimme yhdistelmään uuden Mercedes-Benz Actros 1848 4×2 -vetoauton, joka on varustettu hydraulisella etuvedolla (Hydraulic Auxiliary Drive, HAD) ja pitoa varmistamassa oli talvella lisäksi nastarenkaat edessä”, Janne Mikkola kertoo.

Kuljettaja Jyrki Rautiainen toteaa, että Mercedes-Benzin hydraulinen etuveto on todella näyttänyt kyntensä kuluneen talven aikana: ”Kelit vaihtelivat talvella paljon ja liukasta riitti; välillä tuli lunta ja sitten vettä, joka jäätyi petollisen liukkaaksi pihamaille. Hydraulisen etuvedon ansiosta ei jääty kertaakaan kiinni pahimpiinkaan paikkoihin. HAD auttaa tarvittaessa aina n. 30 km/h nopeuteen saakka, jonka jälkeen se kytkeytyy pois päältä automaattisesti. Näin ollen siitä on apua liukkailla pihoilla sompailun lisäksi myös hitailla nopeuksilla tiellä ajettaessa.”

Mikkolat ovat huomanneet, että polttoaineenkulutukseen HAD ei ole talven kokemusten perusteella vaikuttanut, vaan Actros on mennyt Mercedes-Benzille tyypillisesti alhaisilla kulutuslukemilla: ”Euro 6 -moottorinen Actros on todella polttoainetaloudellinen auto ja HAD-varusteinen automme on mennyt ihan samoissa kulutuksissa kuin perus 2-akselinen. Sen olemme huomanneet, että V-Slider -yhdistelmämme menee jopa hieman tavallista moduuliyhdistelmää pienemmällä kulutuksella, mikä johtunee osaltaan paremmasta aerodynamiikasta, sillä V-Sliderissa vaunujen väli on pienempi.

”Ja V-Slider on vakaampi ajaa maantiellä eikä HAD vaikuta kääntösäteeseen, joka on Mercedes-Benzeissä muutenkin pieni. Actroksessa on hyvää myös iso ja viihtyisä ohjaamo, josta löytyy tasokas varustelu”, Rautiainen lisää.
Pitkä yhteistyö Vehon kanssa ja FleetBoardista iso hyöty

”Olemme tehneet Vehon kanssa yhteistyötä koko toimintamme ajan, eli yli 34 vuotta. Siihen sisältyy useita kymmeniä kauppoja, niin käytettyä kuin uutta kuljetuskalustoa. Raision Vehossa automyyjänä toimineen, nyt jo yli 10 vuotta eläkkeellä olleen Reijo Mäkisen kanssa teimme kauppaa yli 20 vuotta ja yhteydenpito jatkuu edelleen”, Harri Mikkola kertoo.

Tällä hetkellä Kuljetus Harri Mikkola Ky:n kalustoon kuuluu kaksi Mercedes-Benz Actrosia ja kolmas sekä neljäskin on tulossa. Myös Teemu Mikkola kehuu, että yhteistyö Vehon kanssa on sujunut aina mutkattomasti: ”Veholla teemme kauppaa ja hoidamme asiat hyvässä hengessä Liedon kuorma-automyyjä Marcus Henrikssonin sekä aluemyyntijohtaja Mika Liljeströmin kanssa. Autojen lisäksi Mercedes-Benzin FleetBoard -telematiikkajärjestelmä on oikein toimiva ja se antaa paljon arvokasta tietoa mm. kuljettajien ajotavasta, jota sitten pystytään yhdessä kehittämään. Meillä on käytössä bonusjärjestelmä kuljettajille hyvistä suorituksista.”

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi