Kuljetus ja Logistiikka

 

Turun Satamaan on tulossa muun muassa parkkihalli, raskaan kaluston mittauslaitteita, leveämpiä katuja ja laituriviemäröintejä.

Teksti: Sari Järvinen

Suomi menestyi tänä vuonna hyvin hakiessaan EU:lta rahaa. Väylä- ja liikennehankkeiden CEF (Connecting Europe Facility) -ohjelmassa päätettiin rahoittaa kuutta hanketta, jossa Suomi on mukana. Komein, 11,9 miljoonan euron potti tuli Turun Sataman koordinoimalle NextGen Link-hankkeelle. Lisäksi mukana olevat satamat: Turun Satama, Mariehamns Hamn ja Stockholms Hamnar investoivat hankkeeseen noin 20 miljoonaa euroa.

Sen myötä on tulossa parannuksia meriyhteyteen Turun, Maarianhaminan ja Tukholman satamien välille. Hankkeen moottorina on rakenteilla oleva Viking Linen LNG-käyttöinen ro-pax-alus. Sen on suunniteltu olevan neljä metriä leveämpi kuin yhtiön toistaiseksi uusin lippulaiva Grace, mikä merkitsee lisää rahtitilaa ruumassa.

– Kuorma-autokuljettajat on huomioitu myös Turun Satamassa, kun kehitämme infraa. Odotusaluetta, viihtyisyyttä ja sosiaalitiloja parannetaan. Otamme kuvantamisessa käyttöön uutta tekniikkaa ja jatkossa autot voidaan punnita satamassa, Turun Satama Oy:n myyntijohtaja Jaakko Nirhamo luettelee.

Kameroita on satamassa ollut jo aiemminkin, mutta nyt aluevalvontaa lisätään. Lisäksi vanhoja kameroita korvataan uusilla, sillä tekniikka on kehittynyt.

– Kameroiden avulla pystyy paremmin jäljentämään, jos jotain sattuu. Se voi olla todiste siitä, että tavara on ollut ehjä, kun se vastaanotetaan.

Katuja levennetään

Myös näkyvyys satamassa paranee, sillä valaistus uusitaan ympäristöystävällisemmiksi LED-valoiksi.

Liikennejärjestelyjä tullaan myös muuttamaan ja Sataman alueelle rakennetaan usean sadan henkilöauton pysäköintitalo.

Toistaiseksi liikenne sujuu kuten ennen, sillä rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2018.

Myös Turun Sataman lähistöllä katuverkostoa ollaan kehittämässä, jotta liikenne laivoihin ja niiltä pois sujuisi joutuisammin.

– Katuverkostoa levennetään. Pahaniemen sillalta Satamaan päin pyritään saamaan liikenne entistä sujuvammaksi. Toisaalta Turku on jo nyt jouheva kaupunki kuorma-autoliikenteelle. Täällä eivät autot paljon ruuhkassa seiso, Nirhamo sanoo.

Lisää viemäröintipaikkoja

Uutta on tulossa myös maan alle. Laitureille rakennetaan lisää viemäröintipaikkoja, jonne vierailevat alukset voivat purkaa jätevetensä.

– Siljalle ja Vikingille on jo aiemminkin ollut omat viemäripaikkansa, mutta nyt niitä rakennetaan lisää. Satamassa käy vuosittain noin 10-20 risteilyalusta, jotka hoitavat kukin omalla tavallaan jätevetensä. Jotkut ovat yhä tyhjentäneet ne kauemmas merelle, osa tilaa auton satamaan ottamaan jätevedet vastaan.

Autokuljetukset ovat yleinen tapa, sillä harvassa satamassa jätevedenpuhdistamo sijaitsee niin lähellä, että jätevedet kannattaisi ohjata sinne viemäreiden kautta.

– Turussa on lähellä hyvin tehokkaasti toimiva Kakolan jätevedenpuhdistamo. Olemme jätevesien käsittelyn suhteen edelläkävijöitä Suomessa. Lisäksi Turun Satamassa on käytössä päästöperusteinen satamamaksu.

Turussa on seurattu mielenkiinnolla Helsingin Satamaan hankittua uutta Automooring- järjestelmää, joka nopeuttaa laivojen kiinnitystä satamassa.

– Kaipaamme vielä lisää kokemuksia. Helsingissä päästiin järjestelmä rakentamaan uudelle laiturille, mutta meillä on vanha.

LNG-tankkausasemaa pohditaan

Aiemmin Nirhamo on työskennellyt muun muassa Porin Sataman johtajana. Kovan luokan lobbarina tunnettu mies oli mukana hankkimassa Poriin LNG terminaalia turkulaisten vetäessä sen suhteen vesiperän.

Vaikka Turku ei LNG-terminaalia saanut, he saivat Nirhamon. Mies nimittäin siirtyi vuoden 2017 alussa Turun Sataman myyntijohtajaksi.

Miten on, voisiko Nirhamo nyt järjestää terminaalin myös Turkuun?

– Itse asiassa Turkuun pohditaan juuri LNG-tankkausaseman rakentamista Viking Linea varten. Se on nyt syyskuussa vasta suunnitteluvaiheessa, mutta katsotaan miten käy, Nirhamo hymähtää.

 

Juttu on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 4 / 2017

Voit lukea sen myös näköislehdestä

 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi