Uudistettu VR:n ravintolavaunu testauksessa – konseptia kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa
Junissa nautitaan vuosittain yli 200 000 ruoka-annosta, juodaan yli 440 000 tuoppia olutta ja yli 1,6 miljoonaa kuppia kahvia. Huhtikuun 6. päivä liikkeelle lähtee uusitun ravintolavaunukonseptin pilotti, jossa uudet maut kohtaavat tutut klassikot.
Ravintolavaunut ovat iso osa junamatkustamisen mukavuutta. VR:n junissa ravintolavaunut ovat palvelleet matkustajia jo vuosikymmenien ajan, antaen mahdollisuuden hyvään ruokaan, juomaan ja mukavaan seurusteluun matkanteon lomassa. Ravintolapalvelut kattavat koko kaukoliikenteen reittiverkoston – joko ravintolavaunun tai kärrymyynnin muodossa – molempia ollaan nyt uudistamassa.
– Junamatkustuksen suosio on kääntynyt vahvaan kasvuun. Yksi matkustajien eniten arvostamista junamatkan palveluista on ravintolavaunu – mahdollisuus käyttää matka-aikaa virkistäytymiseen ja herkutteluunkin. Uudistamme nyt ravintolavaunun makuja, miljöötä ja palvelua yhdessä asiakkaiden kanssa, sanoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.
Tänään lähtee liikkeelle uudenlaisen ravintolavaunun pilotti, jossa matkustajilta kerätään palautetta valikoimasta, mauista, sisustuksesta, tunnelmasta ja palvelusta. Kevään ja kesän aikana saadun palautteen perusteella konseptia muokataan. Ensimmäisen matkan uusi ravintolavaunu tekee Helsingistä Rovaniemelle, 6.4. osana IC27:ää, klo 15:27.
Uudet maut ja tutut klassikot – myös mukaan otettavaksi
Oman haasteensa uudistukseen tuo hyvin laaja asiakaskunta junissa: vauvasta vaariin, virassa ja viihteellä. Junien täyttyessä myös ravintolavaunuissa on kasvava määrä asiakkaita. Yksi tutuista klassikoista, joka löytyy uudestakin menusta, on lihapullat, joita nautitaan vuosittain noin 80 000 annosta. Ravintolapalveluissa halutaan panostaa vahvasti myös tuotteiden helppoon mukaan ottamiseen – annokset pyritään rakentamaan ja pakkaamaan kätevästi omalla istumapaikalla nautittaviksi.
– Klassikot säilyvät, mutta saavat vähän uutta twistiä. Olemme myös huomioineet kasvissyöjät ja erikoisruokavaliot entistä paremmin. Olemme panostaneet uudistuksessa asiakkaiden toiveiden mukaisesti erikoiskahveihin ja tuoreisiin, paikalla paistettuihin leipiin, sanoo ravintolapalveluista vastaavan Avecra Oy:n toimitusjohtaja Piia Tyynilä.
Uuden menun on suunnitellut Avecran tuotepäällikkö Paulo Lehtinen. Vaunumiljöön suunnittelussa on ollut mukana palvelumuotoilutoimisto Aivan yhteistyössä Avecran ja VR:n tiimien kanssa. Viime kesän ja syksyn aikana erilaisia ruoka-annoksia on jo testattu asiakkaiden kanssa ja testaaminen jatkuu nyt pilotissa, uudenlaisessa miljöössä ja uudenlaisin valmistusmenetelmin. Myös henkilökuntaa valmennetaan toimimaan uudistuvan palvelun mukaisesti; tavoitteena on rento, iloinen ja viitseliäs asiakaspalvelu kaikissa juniemme ravintolapalveluissa.
Uutta ravintolavaunua voi bongata liikenteessä Helsingin ja Rovaniemen välisellä reitillä 6.4. alkaen. VR haastaakin bongaamaan uuden fiiliksen vaunun, haukkamaan jotain itselle sopivaa ja antamaan palautetta jatkokehittelyä varten. Tavoitteena on uuden konseptin lanseeraus laajemmin ensi syksynä.
Katso lisää: www.vr.fi/ravintolavaunu