Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

VR Group myy pääkonttorinsa: Helsingin rautatieasemalle Scandic-hotelli

VR Group myy Helsingin päärautatieaseman yhteydessä sijaitsevan pääkonttorinsa kiinteistösijoitusyhtiö Exilionille, joka remontoi tiloihin Scandic Hotelsin käyttöön tulevan hotellin. Tilat vapautuvat VR:n käytöstä, kun yhtiö siirtää pääkonttorin toiminnot Yleisradion Isoon Pajaan keväällä 2018. Helsingin päärautatieasema säilyy edelleen VR:n omistuksessa, ja sitä kehitetään lähivuosina vastaamaan tulevaisuuden tarpeita.

VR Group kertoi pääkonttorin muuttoaikeistaan joulukuussa 2014, minkä jälkeen tiloille on etsitty sopivaa uutta toimintaa ja omistajaa. Historiallisiin tiloihin on ollut laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti ja keskusteluja on käyty lukuisien erilaisten toimijoiden kanssa. Muutostöiden suunnittelussa on tehty tiivistä ja hyvää yhteistyötä Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa.

– VR Groupille oli tärkeää löytää tälle upealle kohteelle kokonaisratkaisu, joka täydentää ja tukee kehittyvää asema-alueen kokonaisuutta. Keskeinen tavoite oli myös, että uusi omistaja ja tuleva käyttäjä osaavat arvostaa rakennuksen historiaa ja tuntevat vastuunsa kohteesta tulevaisuudessa. Uskomme, että Exilion ja Scandic Hotels täyttävät loistavasti kaikki isot odotukset ja täydentävät kaupunkirakennetta juuri sopivalla tavalla, sanoo VR Groupin kiinteistöjohtaja Ari Mäkinen.

Kiinteistö tulee Exilion Management Oy:n hallinnoiman kommandiittiyhtiön omistukseen. Kommandiittiyhtiön sijoittajat ovat Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Valtion Eläkerahasto ja Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas.

– Olemme tyytyväisiä ja innoissamme, että pääsemme suunnittelemaan ja saneeraamaan kohdetta yhdessä Scandicin kanssa. Sijainti hotellille on paras mahdollinen, ja Scandic Pohjoismaiden suurimpana hotellioperaattorina on loistava kumppani hankkeessa, kommentoi Exilionin toimitusjohtaja Ari Talja.

Scandic Hotels avaa tiloihin noin 500 huoneen hotellin vuonna 2020, mikä täydentää upeasti Helsingin hotellitarjontaa ja vastaa työ- ja vapaa-ajan matkustamisen kasvuun. Helsingin maamerkkinä toimiva hotelli tulee olemaan yksi Scandicin suurimpia.

– Meille on kunnia päästä avaamaan historiallisesti merkittävät tilat suuren yleisön nähtäville. Haluamme tarjota elämyksellisiä hotelliöitä asiakkaillemme Eliel Saarisen perinteitä vaalien, kertoo Scandic Hotels Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Muutto keväällä 2018

VR:n uuden pääkonttorin tiloja remontoidaan parhaillaan Yleisradion Isossa Pajassa Länsi-Pasilassa. Pääkonttorin muutolla varmistetaan VR:n henkilökunnalle mahdollisuus moderniin tapaan työskennellä ja avoin toimintakulttuuri. Muutto on myös osa yhtiön isoa tehostamista, jonka tavoitteena on kilpailukyvyn parantaminen.

– VR jalostaa aktiivisesti yhteistyössä eri osapuolten kanssa kiinteistöjään erityisesti joukkoliikenteen ja logistiikan tarpeisiin. Sellaisille kiinteistöille, joille ei tätä tarvetta ole, haetaan aina tapauskohtaisesti VR:n, omistajan ja markkinoiden kannalta paras mahdollinen ratkaisu, sanoo VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson.

Nykyiset toimistotilat ovat yli sata vuotta vanhoja. Siirtymällä uusiin tiloihin VR:n henkilöstö pystyy työskentelemään joustavammin ja tehokkaammin nykyaikaiseen toimistotyöskentelyyn soveltuvissa tiloissa.

Tavoitteena on, että tilat vapautuvat uudelle omistajalle kesäkuussa 2018. Kaupan arvo on 55 miljoonaa euroa.

Faktoja: Helsingin päärautatieasemakiinteistön on suunnitellut Eliel Saarinen. Rautatiehallituksen toimistotilat eli VR:n nykyinen pääkonttoriosa valmistui vuonna 1909. Koko elinkaaren ajan tilat ovat mukautuneet kunkin ajankohdan tarpeisiin. Tulevat muutokset ovat osa tätä pitkää historiaa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi