Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Scania Transport Laboratory siirtyy fossiilittomaan aikaan

Kuva: Scania CV AB ©

Scania osoittaa oman sisäisen kuljetusyrityksensä avulla, miten nykyisellä tekniikalla voidaan saavuttaa yli 95 prosentin vähennys hiilidioksidipäästöihin. 

Scania käyttää Scania Transport Laboratory -yksikköä yhtiön sisäisissä kuljetuksissa. Toiminta koostuu 45 kuorma- ja linja-autosta, joista 14 on pitkän matkan kuljetukseen käytettäviä vetoautoja. Vuodesta 2018 alkaen autokanta on käyttänyt vain fossiilittomia* polttoaineita ja hybridimoottoreita, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä yli 95 prosenttia.

Laboratorio perustettiin vuonna 2008 yhtiön tutkimus- ja tuotekehitysosaston jatkeeksi. Tarkoituksena oli oppia omakohtaisesti, minkälaisia haasteita asiakkaat kohtaavat ja miten kannattavuutta voidaan parantaa. Jo ensimmäisen viiden toimintavuotensa aikana laboratorio onnistui vähentämään polttoaineenkulutusta 20 prosenttia ja hiilidioksidipäästöjä 50 prosenttia kuljetettua tonnia kohden.

”Tässä on kyse siitä, että teemme itse siten, kuin neuvomme muita tekemään. Emme halua vaatia asiakkaitamme ja toimialaa yleensä tekemään jotain sellaista, mitä emme ole itse valmiita tekemään”, sanoo Scania Transport Laboratoryn johtaja Jan Björklund.

Scania Transport Laboratoryllä on joka päivä käytössä 14 ajoneuvoyhdistelmää, jotka ajavat yhtiön tehtaiden välillä. Tehtaat sijaitsevat Ruotsin Södertäljessä ja Alankomaiden Zwollessa. Vuoden aikana jokaisella kuorma-autolla ajetaan noin 400 000 kilometriä, mikä vastaa keskimääräisen kuljetusyrityksen kolmen vuoden ajomäärää. Siksi laboratoriossa voidaan testata ajoneuvojen laatua ja suoritusta nopeammalla aikataululla kuin normaaliolosuhteissa. Yhtä lailla tärkeää on testata teorioita liikenteen sujuvuuden ja suunnittelun vaikutuksesta kuljetusjärjestelmän hävikin vähentämiseen sekä kehittää kuljettajien koulutusta.

”Yksi tärkeimmistä oppimistamme asioista on suunnittelun ja kuljettajien koulutuksen vaikutus. Olemme huomanneet, että näistä on todella apua, ja pienelläkin muutoksella voi olla suuret vaikutukset. Esimerkiksi ajonopeuden laskeminen 90 kilometrin tuntinopeudesta 80 kilometrin tuntinopeuteen vähentää kaukokuljetusten polttoaineenkulutusta 10 prosenttia. Samalla aikaa kuluu vain 1 prosentti enemmän”, sanoo Björklund.

* Käyttämämme polttoaine ei ole täysin fossiilitonta, koska HVO- ja biodiesel-asemia ei ole riittävästi Ruotsin ulkopuolella. Siksi osa kuorma-autoistamme joutuu joskus tankkaamaan tavallista dieselpolttoainetta.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi