Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Airbusin testilennolle Helsinki-Vantaalta Kabuliin pakataan 500 Punaisen Ristin perhetelttaa

Airbusin A340-600 -lentokone lastattiin Helsinki-Vantaan kentällä, mistä se lensi Ammaniin.
Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin teltat antavat suojan Afganistanissa kuivuuden ja syöksytulvien takia kotinsa menettäneille perheille.

Suomesta Airbusin testilennolla on lähetetty avustustarvikkeita maailmalle vain kerran aiemmin. Vuonna 2013 vietiin kenttäsairaala Suomesta Jordaniaan. Airbus A330 testilentokone suuntaa kohti Kabulia varhain tiistaiaamuna 14.5. Lentorahti on Punaiselle Ristille ilmainen. 

Ihmiset Afganistanissa äärimmäisen hädän keskellä 

Afganistanissa on jo pitkään kärsitty ankarasta kuivuudesta, joka on tärvellyt viljelyksiä, tappanut karjaa ja pakottanut sadat tuhannet ihmiset jättämään kotinsa. Helmikuussa 2019 äkilliset, voimakkaat rankkasateet aiheuttivat kuivalla ja kovalla maanpinnalla syöksytulvia, jotka tuhosivat ihmisten koteja ja elinkeinoja. 

Kuivuus ja tulvat heikentävät vuosikymmeniä kestäneen konfliktin vuoksi jo ennestään äärirajoilla olevia ihmisten elinmahdollisuuksia ja ajavat heidät riippuvaisiksi humanitaarisesta avusta. Tällä hetkellä arviolta 6,3 miljoonaa afganistanilaista on humanitaarisen avun tarpeessa. 

Afganistaniin lähetettävät teltat rahoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastosta. Teltat ovat viiden hengen perhetelttoja, joiden avulla voidaan tarjota suojaa noin 2 500 kotinsa menettäneelle.  

Valmistelut täydessä käynnissä 

Suomen Punainen Risti ja Airbus valmistelevat lentoa parhaillaan. Teltat lastataan rekkoihin Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa Tampereen Kalkussa, mistä ne kuljetetaan Helsinki-Vantaalle. 

– Kun Airbus A330 testikone laskeutuu Helsinki-Vantaan lentokentälle maanantaina n. klo 16, alkaa telttojen siirtäminen koneeseen. Teltat siirretään kuljetinhihnaa pitkin koneeseen, missä ne kannetaan mies- ja naisvoimin paikoilleen ja sidotaan kiinni. Yksi teltta painaa 56 kg, joten yhteensä lastattavaa on 28 000 kiloa, kertoo Suomen Punaisen Ristin logistiikkakoordinaattori Ari Mäntyvaara

Koneen lastausta aiemmalta lennolta.
Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti

Kansainvälisen Punaisen Ristin Liiton ja Airbusin yhteistyösopimuksen mukaan Airbusin testikoneita voidaan käyttää humanitaarisiin tarkoituksiin. Lentojen rahoituksesta vastaa Airbus Foundation. 

– Airbus-yhteistyö tuo huomattavia säästöjä avustustavaroiden kuljetuskustannuksiin sekä mahdollistaa niiden nopean toimittamisen avunsaajille. Toivomme, että myös tulevissa operaatioissamme pystymme tekemään vastaavaa yhteistyötä Airbusin kanssa, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski sanoo.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi