Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Antiokia Oy:n valinta: biokaasua polttoaineena käyttävä Volvo FH460

Biokaasu Volvo liikkuu 23 tuntia vuorokaudessa, kuljettaen Lidlin myymälätoimituksia Etelä-Suomen alueelle.

Kuvat ja Teksti: Volvo kuorma-autot Suomi, AB Volvo 2019

Biokaasulla kulkeva Antiokia Oy:n Volvo FH460 on esimerkki vihreiden arvojen toteuttamisesta kuljetuskaluston valinnassa. Kaasua polttoaineena käyttävistä vaihtoehdoista nesteytettyä maakaasua (LNG) käyttää jo useampi Volvo kuorma-auto Suomessa. Sitä vastoin nesteytetyllä biokaasulla (LBG) kulkevat kuorma-autot ovat vielä toistaiseksi harvemmassa. Sellainen on kuitenkin hyvinkääläisen Antiokia Oy:n tuorein hankinta.

Antiokia Oy:n uusi puoliperävaunuyhdistelmä on monessakin mielessä poikkeuksellinen. Pelkästään kuorma-auton ulkonäkö herättää huomiota, sillä päivittäistavarakauppaketju Lidl:in ilmettä ei olla nähty aiemmin muussa kuljetuskalustossa Suomessa. Biokaasua käyttävänä FH Volvo on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Perävaunun Carrier Vector lämmönsäätölaite saa käyttövoimansa auton moottorin pyörittämältä ECO-DRIVE generaattorilta, jolloin lämmönsäätölaitekaan ei synnytä kasvihuonepäästöjä.

-Tämä on merkittävä luottamuksen osoitus toimeksiantajaltamme Lidl:ltä, kun pääsimme mukaan tähän projektiin, toimitusjohtaja Eeva Virtanen Antiokia Oy:stä kertoo. Polttoaineena käytettävä nesteytetty biokaasu (LBG) tuotetaan Lidl:in myymälöistä kerätyistä, syömiseen kelpaamattomista elintarvikkeista eli biojätteestä. Auto on varustettu 205 kilon nesteytetyn kaasun säiliöllä.

Volvo Trucks tuotepäällikkö Mikko Aules Volvo Finland Ab:ltä kertoo, että 0,72 kiloa biokaasua vastaa energiapitoisuudeltaan litraa dieselöljyä. Hän tarkentaa, että kaasun syttymiseen käytetään pieni määrä dieseliä, mistä syystä auto on varustettu myös pienellä dieselsäiliöllä. Mikäli sytytyksessä käytetään fossiilivapaata HVO-dieseliä, CO2 päästöissä päästään nollatasolle. Nesteytettyä biokaasua kuten nesteytettyä maakaasua käyttäviä 13-litran moottoreita on teholuokissa 420 ja 460 hevosvoimaa. LNG ja LBG -käyttöisten FM ja FH kuorma-autojen moottoreiden suoritusarvot ovat lähes identtiset dieseliä käyttävien vastaavien moottoreiden kanssa.  

Virtanen kertoo päätyneensä Volvoon juuri biokaasuautossa muun muassa myyjän ammattitaidon sekä kauppateknisten syiden perusteella. Hankintahinnaltaan biokaasua käyttävä ja ECO-DRIVE generaattorista käyttövoimansa saavalla lämmönsäätölaitteella varustettu yhdistelmä on merkittävästi arvokkaampi kuin perinteisellä tekniikalla varustettu vastaava tuote. Virtanen näkee hintaeron kuitenkin kuoleentuvan reippaalla ajosuoritteella pitkässä juoksussa, biokaasun ollessa dieseliä edullisempaa polttoainetta. Biokaasuyhdistelmällä suoritetaan myymälätoimituksia Lidl -myymälöihin Etelä-Suomen alueella. Virtanen kertoo auton liikkuvan viiden kuljettajan voimin, 23 tuntia vuorokaudessa.

Volvo FH tai FM LNG ja LBG edut:

Dieselkäyttöisen kuorma-auton ajettavuus ja suorituskyky. 
Kaasukäyttöisten kuorma-autojemme voimansiirtolinja perustuu Volvo Trucksin maineikkaaseen moottoriteknologiaan. Suorituskyky on entisellään – mutta CO2-päästöjä syntyy 20 % vähemmän. Kaasukäyttöinen Volvo FH LNG:n ajettavuus ja suorituskyky ovat tutun Volvo FH:n veroisia.

Pienemmät polttoainekustannukset
Polttoainetehokkuudeltaan Volvon uudet kaasukäyttöiset kuorma-autot ovat vastaavien dieselkäyttöisten kuorma-autojen veroisia. Koska LNG on kuitenkin usein edullisempaa, valmiudet pienentää polttoainekustannuksia ovat erinomaiset.

Pienempi ekologinen jalanjälki 
Samoista kuljetuksista voidaan huolehtia aikatauluista tinkimättä, mutta CO2-jalanjälki on 20 % pienempi. Biokaasua ja HVO:ta käyttämällä päästöt pienenevät 100 %.

Luotettava ratkaisu 
Moottori on aina kuorma-auton sydän. Uusi kaasukäyttöinen moottori perustuu tekniikan huippua edustavaan D13K-moottoriin. Uuden G13C-moottorin tehokkuus on dieselin veroinen. Myös huoltovälit, luotettavuus ja suorituskyky ovat dieselistä tutut.

Kestäviä kuljetusratkaisuja
Volvo FH LNG pienentää CO2-päästöjä heti 20 %. Bio-LNG:tä käyttäen voit pienentää päästöjä kokonaiset 100 %, ilman että  kuormakapasiteettia tai tuottavuudesta tarvitsisi tinkiä.  

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi