Kuljetus ja Logistiikka

 
Cemagron Niiralan hallit

Cemagro Oy siirtää lannoitetuotantoaan Virosta Suomeen. Uusi laitos sijoittuu Tohmajärvelle Niiralaan kansainvälisen raja-aseman logistiikkaalueelle. Yhtiö valmistaa jatkossa Suomessa markkinoitavat lannoitteensa kotimaassa. Ensimmäiset tuotteet uudelta laitokselta lähtevät jakeluun jo kevättalvella 2020.

− Ideana on toimittaa sataprosenttisesti kotimaiselta toimijalta lannoitteita kotimaisille viljelijöille, myyntipäällikkö ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Muhonen kiteyttää.

 Tehoa logistiikkaketjuun

Lannoitteiden raaka-aineet tulevat junilla idästä. Maahantuonti laivoilla hiljenee, kun kuljetukset siirtyvät pääosin rautateille ja kumipyörille. Muutos tehostaa logistiikkaa. Samalla se vilkastuttaa Niiralan seudun liikennettä.

− Arvioisin, että meillä käy noin 2 000 rekkaa vuodessa ja sen lisäksi lähialueen maanviljelijät, jotka voivat jatkossa noutaa lannoitteensa myös itse.

Moderni tuotantolaitos

Cemagrolla on Niiralassa 15 500 neliön kiinteistö, joka aiemmin toimi Nurminen Logistic Oyj:n terminaalina.

− Tilat ovat meille juuri sopivat. Junaraiteet tulevat sisälle halliin, mikä mahdollistaa tuotteiden varastoinnin ja käsittelyn sisätiloissa. Uuteen laitokseen on tilattu huippumodernit tuotantolaitteet Hollannista.

− Niiralan pisteestä tulee päätuotantolaitoksemme. Ensivaiheessa lannoitetuotanto on noin 80 000 tonnia vuodessa. Tavoitteena on nostaa tuotanto lähivuosina 100 000−150 000 tonniin.

Muita laitoksella käsiteltäviä tuotteita ovat muun muassa maantiesuola ja pelletti. Kiinteistöllä on myös tiloja vuokrattavana.

Kolmen kimppa

Cemagro Oy:n pääkonttori sijaitsee Lohjalla. Niiralan lannoiteterminaalin fyysisten toimintojen pyörittämisestä ja junarahtiliikenteestä vastaa Aurora Rail Oy. Maantiekuljetukset hoitaa pääosin Peura-Trans Oy.

− Tuotantolaitos työllistää suoraan noin 10 henkilöä, mutta välillisesti paljon enemmän. Yhtiöstämme Niiralaan sijoittuu vain yksi henkilö.

”Nappi juttu

Muhonen sanoo, että Niiralaan siirtyminen on heti alkumetreillä vaikuttanut oikealta ratkaisulta.

− Tohmajärven kunta otti meidät hyvin vastaan. Sijainti itärajalla, työvoiman saatavuus ja kaikki fasiliteetit ovat kohdillaan. Hankkeessa on ollut kiitettävästi mukana myös Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy (KETI).

− Suomessa meillä on koko maan kattava ja tehokas jälleenmyyntiverkosto. Kotimaassa myyntipisteitä on noin 100.

Cemagron tallinnalainen sisaryhtiö Baltimark jatkaa lannoitteiden valmistusta Ruotsin ja Islannin markkinoille.

Kotimaisuus arvossa

Suomessa lannoitebisnes oli pitkään vain yhden toimijan varassa. Nyt markkinat jakautuvat kolmen suuremman ja muutaman pienemmän toimijan kesken. Näin markkinoille on syntynyt tervettä kilpailua ja viljelijöillä on mahdollisuus valita eri toimittajista. Cemagro on perustettu vuonna 2008 ja yhtiö on ainoa täysin suomalaisessa omistuksessa oleva lannoitetoimittaja. Cemagro on kasvussa. Kuluvan tilikauden liikevaihdon odotetaan nousevan noin 22 miljoonaan euroon.

Cemagron organisaatio tutustumiskäynnillä Niiralassa: taloudesta ja markkinoinnista vastaava Marjukka Saarinen (vas.), hallituksen puheenjohtaja Jukka Muhonen, toimitusjohtaja Juhani Muhonen sekä myynnistä ja logistiikasta vastaava Markku
Muhonen
.

www.cemagro.fi

Artikkeli on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 5 / 2019, sivuilla 36-37

 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi